Výměna pružiny a geometrie,volant nakřivo škoda Octavia

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Badyk
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Výměna pružiny a geometrie,volant nakřivo škoda Octavia

Příspěvek od Badyk »

Praskla mi na pravé přední straně kola pružina-ta co je nad tím kolem, zatím mi mechanik tvrdil, že stačí vyměnit jen ta jedna, i když logicky by se asi měly vyměnit obě. Tu 1 vyměnil, ale pak zkonstatoval,že mám volant nakřivo :x A je to tak, když mám kola rovně, tak ten volant je v poloze jako by byla kola vytočená do leva.
Tvrdím,že se to stalo u výměny té pružiny, ale mechanik tvrdí,že to tak bylo. Navíc jsem měl dojem z jízdy po té výměně, že to auto trochu na cestě plave. :x
1.Je to možné, že by se ten volant mohl šibnout u té výměny?
2.Jaké máte zkušenosti s výměnou pouze jedné pružiny, vyměnili by jste raději obě?
3.Mohla se tou výměnou porušit i geometrie? Před měsícem jsem měl dělanou novou.
4.Jak náročné je seřídit volant?Musí se demontovat i airbag?
Díky za příspěvky, zuřím, protože jedna věc se spravila/pružina/ a druhá se zmrvila :x /volant/
subz3ro_tdi
Aktivista

Příspěvek od subz3ro_tdi »

To je normalna vec... pri vymene pruziny ide cely tlmic aj s tehlicou von... nemozes cakat ze ta geometria sa nezmeni... Treba dat urobit nanovo geometriu... ten mechanik je v tom fakt nevinne, nikto na svete ti to nedokaze so 100% istotou urobit tak aby sa geometria neporusila, niekedy sa stava ze to zhodou nahod vyjde, ale to je vec stastia... takze klud :D
Este jedna vec... pokial si nic nerobil s volantom, za ziadnu cenu si to preboha nedaj rovnat otocenim volantu na tisichrane....... RJ moze pocitat s urcitou rovnovaznou polohou volantu a ked ho takymto sposobom vyosis tak ti to moze robit problemy... (Octavia nie je S120) ;) Vsetko ti pekne nastavia na geometrii aj aby bol volant rovno!
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
pafka
Aktivista

Příspěvek od pafka »

pružiny se mění pouze v páru
miraspetrowski
Přispěvovatel

Příspěvek od miraspetrowski »

pafka píše:pružiny se mění pouze v páru
po jedné pružině,to je fakt nouzovka a každý šáhnutí na cokoli kolem nápravy se projeví IHNED Tvůj případ kup druhý brko a vyraž na geo
moskvich 412, lada 2105, š 120ls,p 309 grd,toyota corolla-mazánek,sharan1 1,9TDI 81kW černá metla-šachovnice na blatníku
Dayco
Přispěvovatel

Příspěvek od Dayco »

len po povoleni tlmica na tehlici alebo na čape ramena, /neviem ako to mal rozobrate/ sa na 100% zmeni geometria . viem o čom hovorim mam ju 6r. a pružiny jedine.par :)
junix
Přispěvovatel

Příspěvek od junix »

Mne dnes menili predne pruziny a horne ulozenie...auto ide rovno a volant presne na stred cize bez zmeny..mechanik mi tvrdil, ze cap ramena a ani tycky riadenia nepovoloval..cize nie je nutne na geosku..jedine co sa tam moze zmenit je odklon..ale to sa vraj vacsinou nastavit neda.Neviem..no nemam pocit ze to auto nejak plava ci taha na stranu..ani pri pridavani a ani pri brzdeni...
O2 Scout 2008 BMM
Jarda-k
Přispěvovatel

Příspěvek od Jarda-k »

Pokud se změní odklon, logicky se změní i sbíhavost. Tobě když měnili obě strany současně a geometrie byla nastavená když bylo ještě horní uložení OK, tak to může být v pořádku.

Kolegovi který zakládal vlákno, dělali jen jednu stranu, takže pokud dali jedno horní uložení nový, případně starý nedali do stejné polohy jako bylo, je jasný, že se odklon změnil jen na jedný straně, proto měl volante nakřivo.
Je: Rapid 1,6 TDI 85 kW 2015, Fabia II combi 1,4 TDI 70 kW 2008
Byl: Focus combi 1,8 TDCi 74 kW 2002
toyota.kzj
Přispěvovatel

Re: Výměna pružiny a geometrie,volant nakřivo škoda Octavia

Příspěvek od toyota.kzj »

Badyk píše:Praskla mi na pravé přední straně kola pružina-ta co je nad tím kolem, zatím mi mechanik tvrdil, že stačí vyměnit jen ta jedna, i když logicky by se asi měly vyměnit obě. Tu 1 vyměnil, ale pak zkonstatoval,že mám volant nakřivo :x A je to tak, když mám kola rovně, tak ten volant je v poloze jako by byla kola vytočená do leva.
Tvrdím,že se to stalo u výměny té pružiny, ale mechanik tvrdí,že to tak bylo. Navíc jsem měl dojem z jízdy po té výměně, že to auto trochu na cestě plave. :x
1.Je to možné, že by se ten volant mohl šibnout u té výměny?
2.Jaké máte zkušenosti s výměnou pouze jedné pružiny, vyměnili by jste raději obě?
3.Mohla se tou výměnou porušit i geometrie? Před měsícem jsem měl dělanou novou.
4.Jak náročné je seřídit volant?Musí se demontovat i airbag?
Díky za příspěvky, zuřím, protože jedna věc se spravila/pružina/ a druhá se zmrvila :x /volant/

Hlavně bych vyměnil mechanika , to auto se bude do levé a pravé zatáčky chovat trochu jinak když máš jen jednu pružinu vyměněnou....
MirekX
Aktivista

Příspěvek od MirekX »

já bych to neviděl tak černě, už jsem na několika autech měnil pružinu a vždycky jen tu prasklou a nikdy jsem nešel na geometrii a nikdy jsem volant nakřivo neměl. Pokud si to označím a tlumič zůstane původní, tak jak můžu geometrii rozhodit? Možná trochu odklon, ale s ramenem nehýbu a s řízením taky ne.. Třeba tam je něco jinýho blbě.
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. :) KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS (noteeth)
junix
Přispěvovatel

Příspěvek od junix »

No..ci boli horne ulozenia dobre pri poslednej geo tazko povedat..naposledy som to davalbrobit minule leto pri vymene tycou riadenia.Horne ulozenie som menil naposled cca pred 4 rokmi s tlmicmi..nic mi nebuchalo a ani nevrzgalo..tak vraj si to aj tak este sadne..
O2 Scout 2008 BMM
Richi
Přispěvovatel

Příspěvek od Richi »

Vyndat tlumič a zase ho zašroubovat je záležitost, s kterou na geo nemusí, ale potom proč mašina na měření geometrie stojí cca. 100k kč? :)
Oc1 81kw. Už není mezi námi.
Oc2 BKD ve výslužbě.
Passat 140/160kw od DP.
zx10r
Sběrač informací

Příspěvek od zx10r »

No a co když geometrie byla dělaná na prasklé pružině ? Pak je to jasné.
junix
Přispěvovatel

Příspěvek od junix »

U mna urcite nie..bola robena v lete pred dovolenkou..tu prasknutu som si vsimol iba nahodou..sa oteplilo, mal som stiahnute okno a nieco mi tam hrkotalo, a v miske som mal taky kusok z konca ulomeny..cca 10cm..podotykam..do auta nebolo pocut nic, ziadne buchanie atd..muselo sa to odlomit niekedy cez zimu ratam...Ale pozrel som si, zimne mam zjazdene rovnomerne..neviem no..mozno taky kusok nema az taky vplyv na geo..tazko povedat..ale daval som aj nove dorazy aj ulozenie..a mne to netaha na ziadnu stranu a volant pekne na stred..
O2 Scout 2008 BMM
Biimbo
Aktivista

Příspěvek od Biimbo »

Dávali jsme s kámošem podložky na jedničku Octu, zvedlo se to o 3cm a na geo nebylo co seřizovat. Krom klasiky zákonů vše ok.
Audi A8 3.0 TDI 171kw
Volvo XC90 2.4 D5 136kw Executive

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Audi A8 4.2 MPi V8 Quattro
OII Combi 1.9 TDI BXE 4x4
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
28ondra53
Přispěvovatel

Příspěvek od 28ondra53 »

junix píše:U mna urcite nie..bola robena v lete pred dovolenkou..tu prasknutu som si vsimol iba nahodou..sa oteplilo, mal som stiahnute okno a nieco mi tam hrkotalo, a v miske som mal taky kusok z konca ulomeny..cca 10cm..podotykam..do auta nebolo pocut nic, ziadne buchanie atd..muselo sa to odlomit niekedy cez zimu ratam...Ale pozrel som si, zimne mam zjazdene rovnomerne..neviem no..mozno taky kusok nema az taky vplyv na geo..tazko povedat..ale daval som aj nove dorazy aj ulozenie..a mne to netaha na ziadnu stranu a volant pekne na stred..
Jak tu někdo psal nejdřív vyměň mechanika.A pak brzdy,tlumiče a pružiny se mění zásadně v páru.Hlavně pružiny a tlumiče, protože jsou různě unavené a když tam dáš něco zase jinak unavené nebo nové, tak co z toho asi vznikne, když na tom chceš jezdit?A potom zajeď na geometrii a nic jiného neřeš, jestli chceš mít předek v pořádku. (LOL)
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“