Diagnostika Turba (a Váhy)?

Noví uživatelé prostudovat jako první! Vytvořený souhrn témat na často probírané dotazy.
Téma mohou zakládat jen moderátoři - pokud máte nápad, kontaktujte Reeshu, nebo Dukese

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Galda 2
Nováček
Odpovědi: 0

Příspěvek od Galda 2 »

Zdravim všechny mohl by na to někdo juknout ........je to Galaxy 2 85 kw auy , Obrázek
Galda 2
Nováček

Příspěvek od Galda 2 »

Obrázek

na 4rku mírný kopeček
stanomx
Přispěvovatel

Příspěvek od stanomx »

nazdar, mrk nova vaha, auto pada do nudze
http://leteckaposta.cz/132952146
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

Galda 2 píše:Zdravim všechny mohl by na to někdo juknout ........je to Galaxy 2 85 kw auy , Obrázek
U Tebe je vše v pořádku. Turbo dává požadovaný tlak a regulace správně reguluje.
Octavia I 1.9TDI 81Kw AHF r.v.2000
Octávia I 1,9TDI ASV r.v. 2003 chip
David Lukášek
Nováček

prosím o radu

Příspěvek od David Lukášek »

Zdravím právě řeším závadu s turbem na 1.9TDI 66kw. Jde o to že po startu na volnoběh z ničeho nic sepne turbo a začne tlačit a pískat místo toho aby bylo v klidu a seplo až někde kolem 1700 ot/min.
Zatím jsem postupoval takto:
1. výměna všech podtlak. hadic i k posilovači + oprava tandem. čerpadla (byla vylagrovaná příruba k hadici)
2. test naklápění lopatek pomocí vakuové pumpy nikde nezadrhává při tom i test baněk egr a chcípací kladky. Vše OK
3. test akčních členů přes VAG. Vše funkční (pro jistotu jsem vyměnil N75 za nový co mám doma)
4. výměna váhy vzduchu za zapůjčenou která jede dobře (vždy když turbo začne tlakovat tak se změní hodnota nasávaného vzduch z požadovaných 250mg na nějakých 475mg)

Už mě nic nenapadá tak žádám o radu vás. Turbo začne tlakovat prostě moc brzo. Tahle závada se pro jevila po výměně spojky a setrváku, kdy popraskala hadice od posilovače brzd k tandemu. Od té doby se s tím trápím. Další příznak je skákání motoru při dobržďvání ke křižovatce což je většinou chyba setrváku ale ten je nový tak taky nevím. VAG žádnou chybu nehlásí.

Zde jsem ještě udělal log http://uloz.to/xe2CRYkd/golf-iv-1-9tdi-66kw-2000-csv

Díky předem za všechny rady a tipy k tématu.
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

Co se týká turba, tak je podle logu vidět, že regulace je nastavena tak, aby turbo "tlačilo" více již v nízkých otáčkách. Tomu však neodpovídá "soft" pro jeho regulaci. Výsledkem je pak to, že při otáčkách kolem 3000 je pak skutečný tlak více než o 100 mb nižší než požadovaný. Proto je i na váze méně vzduchu než má při těchto otáčkách být (min. 800 mg/H). Ventil omezení tlaku turba N-75 proto musí v celém rozsahu ot. více omezovat tlak.
Řešením je prodloužení táhla vycházejícího z baňky min. o 1mm.
Co se týká změny množství vzduchu na váze při volnoběhu z 250 na 475mg/H, tak to je v pořádku, protože po 2 min. práce motoru na volnoběh se uzavře EGR a do motoru je namísto určitého množství splodin nasáván jen čistý vzduch.
David Lukášek
Nováček

Děkuji za radu a objasnění, ještě mi radili abych ještě jednou prošel celý vedení vzduch a propláchl intercooler a zjistil jestli není někde po cestě díra nebo třeba i v cooleru. Tak zkusím to a pak kdyžtak pošteluju to táhlo. Ještě bych se rád zeptal jestli nevíte jaký je závit na té ovladací tyčce mám pocit že to je M6 tudiž stoupání by mělo být 1mm a tak by stačilo poštělovat to o jednu otáčku vejš a bude tam ten milimetr co radíte přidat
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

Pokud zkontroluješ celé vedení vzduchu tak tím nemůžeš nic pokazit. Není to však třeba, protože za intercoolerem, kde je tlakové čidlo, je tlak dostatečný. To svědčí o tom, že "tlaková větev" vycházející z turbodmychadla až po vstup do motoru je těsná. Pokud by nebyla, tak by musel být ucházející vzduch nahrazen větším množstvím vzduchu od turbodmychadla /při stejném tlaku/. Váha by potom musela ukazovat větší množství vzduchu, které by přes ní šlo. To však neukazuje. Ukazuje menší množství než by při daném tlaku turbodmychadla měla (např. při tlaku kolem 2300 mb by měla ukazovat kolem 1050 mg/H). Netěsnost proto může být pouze na cestě mezi váhou a vstupem do turbodmychadla. Bude-li tato cesta těsná, tak je váha malinko "slabší". Pokud však máš najeto přes 200 000 Km a ještě jsi nečistil EGR a sací potrubí, tak by menší hodnoty na váze mohlo způsobit zanešení EGRu a sacího potrubí. Bylo by dobré to překontrolovat. Může to vypadat jako na obrázku.
S intercoolerem bych nic nedělal. Maximálně bych opojil spodní hadici a překontroloval, zda se v něm nenachází olej /je-li větší spotřeba oleje/.
Na táhle je podle mne M6. Po nastavení bude vhodné udělat znovu log a případně doseřídit.
Obrázek
David Lukášek
Nováček

Tak děkuji všem za pomoc, přidal jsem dvě otáčky na regulaci turba a jsem spokojený s projevem auta, pískání na volnoběh se minimalizoval na skoro neslyšitelno.

Tady přikládám Log po změně o dvě otáčky:

http://uloz.to/xzbF1aw8/golf-iv-1-9tdi-66kw-2000-2-csv

Mockrát děkuji za rady :)
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

Pískat na volnoběhu by to nemělo ať turbo tlačí více nebo méně. Zkus překontrolovat dotažení výfukového potrubí a přírubového spoje na trubce vedoucí od výfukového potrubí k EGRu, zda ten zvuk nejde od vibrace těsnění.
Opravdu ti chodí regulace volně? Budeš-li vysávat vzduch z hadičky vedoucí do baňky, tak by se doraz na tyčince měl při max. nasátí ústy dotknout "červíka" /tyčinka se zasune asi 1 cm do "baňky"/. Při uvolnění hadičky by se pak tyčinka měla o stejnou vzdálenost vysunout zpět. Ptám se proto, že kolem 2900 ot. je skutečný tlak asi o 200 mb nižší než požadovaný.
Kontroloval jsi to sání od váhy k turbu? Překontroluj si také zda nemáš zanesený EGR a sací potrubí, protože toho vzduchu podle váhy je tam méně než by mělo být. A ty píšeš, že váha ukazuje správně. Na takové množství vzduchu pak ŘJ nezabezpečí vstřiknutí max. množství paliva dle omezení a akcelerace se pak prodlužuje.
Chtělo by to také log skupin 1,3,11 a tam se ukáže, že tam nejde plná dávka paliva, která by tam mohla jít.
David Lukášek
Nováček

Tak táhlo naklápění chodí v celým rozsahu až na červíka to jsem zkoušel pomocí vakuové pumpy jako první, EGR jsem vyndal a vyčistil a otestoval a taky chodí jak má. Co se týče sacích parohů tak ty jsou fest zasraný ale neměl jsem pod ně těsnění tak jsem je zatím nesundával. A co se týče netěsnosti od váhy k turbu tak jediný co se mi nezdá je napojení hadice od odvětrávání motoru k hlavní hadici sání,bylo to u toho spoje dost zasraný, ale nenašel jsem že by byla popraskana ta hadice tak jsem to jen očistil ale ještě to překontroluji. Jinak ten Log je lepší než ten před tím? Jak by měl vypadat LOG když je vše v pořádku ? Díky za rady :)
David Lukášek
Nováček

Tak novej poznatek po včerejším přeštelování táhla o dvě otáčky jsem dnes zjistil že táhlo už nejde na doraz ale není to tím že by tam zadrhla ale baňka ji tam nepustí tak mě napadlo vrátit to o ty dvě otáčky zpět a doštelovat ten doraz aby to na volnoběch nemělo takoví otáčky a nebylo to slyšet. To táhlo po přidání plynu leze stejně ven, takže by to nemělo ničemu vadit ne?
David Lukášek
Nováček

Tak po dnešním průzkumu (viz.výše) jsem jen přetěsnil hadici od odvětrávání motoru a udělal 2x Log

http://uloz.to/x8jeHu7U/golf-iv-1-9tdi-66kw-2000-3-csv

http://uloz.to/xcJ5cHNM/golf-iv-1-9tdi- ... 1-3-11-csv

Prosím mrkněte na to, budu to muset ještě přeštelovat, ale radši počkám na vaše rady. Jinak moc díky za vaší účast.
prka
Aktivista

Příspěvek od prka »

S tím červíkem nehýbej. Kdybys ho vyšrouboval, tak by turbodmychadlo nedosáhlo požadovaný tlak a vzduchu by bylo ještě méně než máš nyní. Jak jsem Ti psal výše, tak doraz na táhle se musí při max. nasátí ústy dotýkat červíka. Jestli na to vezmeš vákuovou pumpu, tak dosáhneš podtlak daleko větší než Ti vytvoří ventil N 75 a natož pak Tvá ústa. Správné nastavení táhla se zabezpečí tak, že se baňka uvolní od držáku /povolením dvou matiček 10mm/ a pružina by ji měla vyzvednout asi o 1-2 mm nad držák /předpětí pružiny 1-2 mm/. Až to budeš zkoušet ústy, tak před tím ještě nakapej na táhlo při vchodu do baňky asi 15 kapek motorového oleje /aby se dostal až do baňky/ a pořádně ho rozchoď. Někdy je to tam rezavé a pak to nechodí úplně volně. Pak bývají takové velké tlakové rozdíly při regulaci skutečného tlaku. Ty máš u prvního logu /z 15.4/ nejvyšší skut. tlak téměř 2300 mb a to je moc. I přes to váha ukazuje méně vzduchu než by měla při všech otáčkách a tlacích. Zejména pří ot. kolem 3000 a výše. Proto také při kontrolních ot. 3000 +- 100 je vstřikováno méně paliva než by mělo být. Namísto 34-38mg/H je vstřikováno jen kolem 33 mg/H. Jak píšeš, tak od váhy až po turbo je to těsné /u odsávání olej. výparů to bývá skoro vždy špinavé a nemá to vliv na váhu/. EGR máš vyčištěn a pokud máš v sacím potrubí světlost alespoň 30 mm, tak by to také nemělo ovlivnit váhu vzduchu. Z toho vyplývá, že váha ukazuje o něco méně v celém rozsahu otáček.
DonCeleron
Nováček

Turbo

Příspěvek od DonCeleron »

Ahoj.. Mám stejný problém jako všichni tady ... Začal se projevovat až po výměně turba... Klasika dle diagn. Dává víc a hází do nouzáku . Turbo je úplně nové tak nevím kde hledat chybu... V obchodě kde jsem koupil turbo řekli že si mám po otočit ventil o půl otáčky .. Ale nejsem si jist ...
Odpovědět

Zpět na „FAQ - časté dotazy - řešení, postupy“