Čeští řidiči a zimní pneumatiky
Moderátoři: šulda, Moderátoři
U nás je to hlavně o lidech... Člověk by si taky myslel, že celoroční svícení je kravina, jenže když to nebylo v zákoně, tak bylo běžné, že kolikrát slejvák, přítmí a v koloně jelo auto pár aut bez světel.
90% známých stejně má dvě sady kol a není to o penězích. I ti, co znám a co mají auto s hodnotou 20litrů, jako třeba Sierra apod, tak mají 2 sady a přezouvají.
Myslím, že by se to týkalo malé skupiny lidí, kteří mají gumy na celý rok jen jedny, ale spíš jde o to mít zajímavé a bouřlivé téma pro média. To je jako s povinností vozit lékárničku. Taky věřím, že možná 40% aut má lékárničku nevyhovující, nebo starší...
90% známých stejně má dvě sady kol a není to o penězích. I ti, co znám a co mají auto s hodnotou 20litrů, jako třeba Sierra apod, tak mají 2 sady a přezouvají.
Myslím, že by se to týkalo malé skupiny lidí, kteří mají gumy na celý rok jen jedny, ale spíš jde o to mít zajímavé a bouřlivé téma pro média. To je jako s povinností vozit lékárničku. Taky věřím, že možná 40% aut má lékárničku nevyhovující, nebo starší...
Fočus 1,6TDCI
T4 MTDI
T4 MTDI
Re: Čeští řidiči a zimní pneumatiky
To Bugs.Bunny ...
Víš ono přemýšlení je moc fain ... ale jestli se lidé, kteří se pohybují ve stále se zhušťujícím se provozu nebudou řídit nějakými pravidly, tak bude (a ona to už je) na silnicích džungle ... prostě demokracie je fain, ale přežít je základ ...
Víš ono přemýšlení je moc fain ... ale jestli se lidé, kteří se pohybují ve stále se zhušťujícím se provozu nebudou řídit nějakými pravidly, tak bude (a ona to už je) na silnicích džungle ... prostě demokracie je fain, ale přežít je základ ...
- Bugs.Bunny
- Aktivista
Jestli už těch pravidel není příliš. Samá třicítka, stopka, o chodcích ani nebudu psát.Čím více pravidel, tím méně lidé budou přemýšlet sami za sebe a budou do sebe bourat jak tupé ovce.PetrK píše:To Bugs.Bunny ...
To Bugs.Bunny ...
Já bych řekl se do sebe bourají jak opravdu tupé ovce, když ta pravidla nedodržují a řídí se každý sám sebou
Já bych řekl se do sebe bourají jak opravdu tupé ovce, když ta pravidla nedodržují a řídí se každý sám sebou

Řídit povinnost užívání zimních pneumatik přechodem na zimní čas mi přijde naprosto stejná kravina jako kterýkoli jiný parametr.
Pamatuji několik sezon, kdy do půlky prosince byly teploty kolem 15°C a nemrzlo, po sněhu ani památky. Proč mám hoblovat zimní kola na vozovce, která to nepotřebuje???
Podle mého názoru (a názoru některých dalších lidí) neexistuje objektivní parametr, podle nějž lze povinnost užívání zimního obutí nastavit. A je to škoda, protože já bych určitě byl pro jasné a jednoznačné uzákonění zimního obutí - ale najít tak ten správný parametr, podle kterého to nastavit................
Jinak souhlasím s názorem, že by se pojišťovny měly zříci zodpovědnosti za plnění škody v okamžiku, kdy viník nehody nebude mít odpovídající pneumatiky. Jenže pokud nebude jasně stanoven předpis, kdy mít a kdy naopak nemít zimní kola, nelze tento postup pojišťovnami uplatňovat (jó, pane, vám to nezaplatíme, nemáte zimní kola - ale není sníh a taplota je +16°C, proč bych měl mít zimní pneu??? - A JE TU PROBLÉM................).
Pamatuji několik sezon, kdy do půlky prosince byly teploty kolem 15°C a nemrzlo, po sněhu ani památky. Proč mám hoblovat zimní kola na vozovce, která to nepotřebuje???
Podle mého názoru (a názoru některých dalších lidí) neexistuje objektivní parametr, podle nějž lze povinnost užívání zimního obutí nastavit. A je to škoda, protože já bych určitě byl pro jasné a jednoznačné uzákonění zimního obutí - ale najít tak ten správný parametr, podle kterého to nastavit................
Jinak souhlasím s názorem, že by se pojišťovny měly zříci zodpovědnosti za plnění škody v okamžiku, kdy viník nehody nebude mít odpovídající pneumatiky. Jenže pokud nebude jasně stanoven předpis, kdy mít a kdy naopak nemít zimní kola, nelze tento postup pojišťovnami uplatňovat (jó, pane, vám to nezaplatíme, nemáte zimní kola - ale není sníh a taplota je +16°C, proč bych měl mít zimní pneu??? - A JE TU PROBLÉM................).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
- Vecernicek
- Přispěvovatel
PetrK: Trošku krátkozraký názor ne?
Marek77: jak tu zaznělo: zimní pneu 4 měsíce 4roky... pokud si je míníš "hoblovat" jen 2měsíce když je sníh tak je za 4 roky musíš vyhodit i když jsou takřka nejeté.
A nejsem sám kdo jezdí se zimákama celý rok. Je měkčí a přilnavější a je to znát i v létě. Nejsme chudák abych brečel nad absolutně novejma zimákama ale proč ne když na to mám? Když je to přece o té morální zodpovědnosti tak navrhuju aby se zimní používali celý rok
však závodničky mají taky měkký gumy 
Marek77: jak tu zaznělo: zimní pneu 4 měsíce 4roky... pokud si je míníš "hoblovat" jen 2měsíce když je sníh tak je za 4 roky musíš vyhodit i když jsou takřka nejeté.
A nejsem sám kdo jezdí se zimákama celý rok. Je měkčí a přilnavější a je to znát i v létě. Nejsme chudák abych brečel nad absolutně novejma zimákama ale proč ne když na to mám? Když je to přece o té morální zodpovědnosti tak navrhuju aby se zimní používali celý rok

Jinak souhlasím s názorem, že by se pojišťovny měly zříci zodpovědnosti za plnění škody v okamžiku, kdy viník nehody nebude mít odpovídající pneumatiky. Jenže pokud nebude jasně stanoven předpis, kdy mít a kdy naopak nemít zimní kola, nelze tento postup pojišťovnami uplatňovat (jó, pane, vám to nezaplatíme, nemáte zimní kola - ale není sníh a taplota je +16°C, proč bych měl mít zimní pneu??? - A JE TU PROBLÉM................).[/quote]
Ten problém by odpadl, pokud by policie do protokolu uvedla jaké bylo počasí v době nehody.
Ten problém by odpadl, pokud by policie do protokolu uvedla jaké bylo počasí v době nehody.
-
- Aktivista
No popravdě já bych tu povinnost uvítal. Jen bych to nedal se změnou času, ale třeba až od 15. listopadu jako to je tady ve Slovinsku.. Furt ty pneu jsou kvůli bezpečí a jestli pár dní v zimních měsících bude hezky a jak tu někdo řekl, že si zbytečně budu hoblovat pneu, tak ať. Nikde není zaručeno, že když bude přes den +16° tak o půlnoci nebude třeba -3° a nebudu zrovna potřebovat někam jet... Ale je to holt taky o té osobní zodpovědnosti a tu bohužel spousta lidí nemá...
A6 Avant Quattro 2,5TDi 132kW Tiptronic (2000)
Suhlasim s Marekom77, v lete na zimnych pneumatikach to nie je nic moc ani co sa tyka jazdnych vlastnosti. Tie gumy drzia ovela horsie v porovnani s letnymi, tiez ked je vonku horucava a asfalt ma tych 55 stupnov celzia tak ta zmes z ktorej bola vyrobena pneumatika urcite nebola navrhnuta na takyto teplotny rozdiel oproti optimu, nehovoriac o neustalom piskani pri prudsom rozbehu a vacsej hlucnosti pocas jazdy.Vecernicek píše:PetrK: Trošku krátkozraký názor ne?
A nejsem sám kdo jezdí se zimákama celý rok. Je měkčí a přilnavější a je to znát i v létě. Nejsme chudák abych brečel nad absolutně novejma zimákama ale proč ne když na to mám? Když je to přece o té morální zodpovědnosti tak navrhuju aby se zimní používali celý rokvšak závodničky mají taky měkký gumy
Kolotoč TUNING
Jak je vidět, většina z nás zde, kteří si o tomto problému píšeme, jsou lidé rozumní, s dostatečnou osobní zodpovědností a víme, co je správné.
Bohužel - ti, kteří si myslí, že kecáme, jsou naší noční můrou a my budeme doufat, že také jednou přijdou k rozumu a doznají, že máme pravdu (pokud ovšem už nebude pozdě...........).
Bohužel - ti, kteří si myslí, že kecáme, jsou naší noční můrou a my budeme doufat, že také jednou přijdou k rozumu a doznají, že máme pravdu (pokud ovšem už nebude pozdě...........).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
no taky bych byl pro to uzákonit (bohužel ve společnosti kde se najde spousta lidí, kteří na cokoli najdou pro sebe adekvátní vysvětlení, je někdy nařízení, jediným způsobem jak chránit ostatní uvědomělé občany)to od nějakýho data, myslím, že např. 1. listopadu do 1. dubna je ok, samozřejmě to nevylučuje to, aby si kdokoli obul zimáky dřív nebo vyzul později, přeci jen ne všichni bydlí na horách nebo naopak ve městě, ale podle mě už je dostatěčně chladno na to, aby se zimní gumy ve zvýšené míře neopotřebovávaly, v únoru býva taky třeba týden 16°C a nikdo přeci nedává na týden letní, když pak v březnu ještě běžně sněží.