Jak vypnout bufika na vw touran

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
oregan
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Jak vypnout bufika na vw touran

Příspěvek od oregan »

Ahoj kamarad ma vw touran 2009 bls a ma tam bufika,. bufika chce vypnout jelikoz huli a jde mu to do auta , da se nejak bufik odkodovat a nebo najit pojistku? jenze se bojim ze bude na pojistce jeste neco napojenyho jinyho. dik
vilik
Přispěvovatel

Re: Jak vypnout bufika na vw touran

Příspěvek od vilik »

Nevypínat ale opravit. Ten bufík tam není jen pro legraci a je tam nejenom proto, aby si řidič vozil zadek v teple.
VW Sharan
1.9 TDI PD
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Bufík se dá snadno deaktivovat pouhým odpojením senzoru vnější teploty vzduchu. Ale kde u Tourana je, nemám tucha. Starý Sharan ho míval u motoru stěračů. Přesněji řečeno, není to senzor teploty, ale bimetalový spínač, který při poklesu teploty vzduchu sepne a dá bufíku informací, že je chladno a má topit. Ten, když se odpojí, logicky nemůže sepnout, tudíž bufík nikdy nezapíná.

Osobní zkušenost je taková, že auta tohoto typu se bez bufíka nejsou schopna v zimě ohřát na provozní teplotu, čímž nejen, že má motor mnohem vyšší spotřebu, ale taky se ničí. Dochází k ředění oleje naftou. Takže opravit a zprovoznit.

Kolega s Touranem 1,9 TDI měl jednu zimu bufík v poruše a jezdil o skoro dva litry dráž, navíc mu byla zima, protože to auto prostě netopilo - tak nějak logicky, nemá čím topit.

Já měl kdysi Galaxy 1,9 TDI a první zimu po koupi mi nefungoval bufík. Jel jsem z Třebíče do Brna a motor se ani po těchto téměř 70 km neohřál na víc jak 65-70°, při deceleraci z kopce chladl ještě víc. Takže bufík ven, opravit a pak byl celé roky pokoj.

Bufík je velmi dobrý pomocník a jak bylo napsáno předtím - není tam jen jako ozdoba, má své zásadní opodstatnění.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
trhac
Přispěvovatel

Příspěvek od trhac »

V boxu u baterky je pojistka kterou ho lehce deaktivujes.kamosovi to taky huli tak to taky tak vyřešil. Zítra se můžu podivat která pojistka to je
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Poistka SB11 v E-boxe.
oregan
Přispěvovatel

Příspěvek od oregan »

ok diky moc chlapi, jeste se chci zeptat , cim to muze byt ze to huli? nic nepise , v pameti bufiku neni zadna chyba.
ROMEK
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od ROMEK »

Zenesene alebo dierave sitko
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
Woko_O
Aktivista

Příspěvek od Woko_O »

Tady žadný sítko snad ani neni. Bývá tam Webasto Evo V nebo něco kolem. Chce to vyndat, otevřít, vyčistit a vyzkoušet svíčku. Mění se cela spalovací komora za bambilion. Většinou to hulí kvůli špatnýmu plamenu, nebo nefunguje dmychadlo..

Já třeba příhřev v Touranu mám, nevadí mi, ale rád bych z něj udělal i nezávislý, což je už složitější
hansdob
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od hansdob »

Dle mne to není složitější než kdekoliv jinde ale ta dostavbova sada stojí dle mne zbytečný nesmysl.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Fakt je, že ta komora stojí strašný prachy, snad kolem osmi tisíc nebo co. Proti tomu jsou díly na Eberspacher ze Sharana mnohem levnější a hlavně lze koupit jednotlivé díly, ne jenom celou půlku bufíku.

Osobně bych milý Webasto vzal, hodil do hnoje a dal tam Eberspacher. Když má keramickou svíčku, je navěky. Dá se koupit kolem čtyř, pěti tisíc, což je půlka ceny opravy toho Webasta. Na bazoši jich je v nabídce plná prdel.

Jinak teda nevím, jak u Webasta, ale u Eberspacheru udělat ovládání nezávislého topení je po domácku otázka chvilky a stojí to pár stokorun. Dá se to udělat mnoha způsoby. Spínání topení lze udělat na DO, na nějaké hodiny, ale podle mě nejlepší je pomocí SIM modulu. Prozvoníš si telefonem číslo v modulu v autě a bufík topí. Blbinka, jen u toho přemýšlet.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“