Seřízení Simsona S50 _ nestartuje

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Felipe
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Seřízení Simsona S50 _ nestartuje

Příspěvek od Felipe »

Dobrý den všem,
Píšu si prosím o radu zkušenějších.
Pořídili jsem Simsona S50 (předchůdce S51), Simson byl nefunkční a v částečně rozebraném stavu, sundaný rotor magneta atp..
Nebyl ani karburátor v soubor dílů co jsme k němu dostali, takže asi tak.
Nicméně, Simson neházel jiskru, to se povedlo opravit výměnou tyristoru, dali jsme nové pístní kroužky (ovalita i vložka s pístem byly v normě), dále nový karburátor, ten seřídili dle návodu a seřídili předstih. Simson ale nejde nastartovat, ani roztlačením.
Tak jsem si chvilku (cca 2 hodiny (LOL) ) hrál se statorem mimo předepsané nastavení předstihu a v jedené poloze se povedlo Simsona nastartovat, tak jsem si nastavení statoru poznačil a znovu jsem sundal rotor magneta, abych překontroloval posloupnost magnetů vůdčí perodrážce na rotoru.
Vše bylo OK, tak jsem to složil a Simson zase nejde… Kdyby mi předtím opakovaně nechytl na to prapodivné nastavení, tak bych šel po guferech na klice, ale on běžel…
Máte někdo nápad, co s tím? Jiskru hází (zkoušeno na 4 svíčkách), cívka je OK, a palivo do válce taky jde, pro jistotu tlumivka výfuku je sundaná.
Děkuji za rady... prosím vynechte ty rady typu, ať to hodím ze skály atp.
F.
martinsidlo
Aktivista

Re: Seřízení Simsona S50 _ nestartuje

Příspěvek od martinsidlo »

Tam,kde to běželo,byl nastavený jaký předstih ? Nastavení magneta vůči čidlu je cca v úvrati neboli před ?
Simson Enduro S 51(70 ccm) ex
Lada 1200 S(1500 ccm) 74 ex
Seat Cordoba Sdi AEY 98 ex
OI Combi TDi ASV 1xxPs,2xxNm,770tis.km brzdy 312 x 280 chlazené
Felipe
Přispěvovatel

Příspěvek od Felipe »

Předstih má být 1,8 mm pře HU... běželo to daleko za HU, ale už to nejde v té poloze za HU.
Jinak dle manuálu je ten předstih v rozmezí 1,4 až 1,8 mm před HU.
martinsidlo
Aktivista

Když to nastavíš mechanicky před HU nechytne? Beru,že tomu rozumíš,jak u tohodle nastavit předstih. Tyhle motory s malým předstihem chytají i pozpátku.Já tak couval od chodníku,to všichni čuměli. Dle zvuku při startu,nejde benzín nebo jiskra ? To má už to tyristorové zapalování,že ? Na S51 mi jednou odešlo,nedávalo spolehlivě jiskru nebo malou.
Dráty od statoru jsou vpořádku ? Cívka,co dává signál do zapalování,je funkční ?
Felipe
Přispěvovatel

Příspěvek od Felipe »

Ano, když nastavím mechanicky předstih, (tady to ani jinak nejde :-)), tak necytne. Ono kdyby mi chytil, tak už ho doladím pomocí stroboskopu.
Ale on ani neslíbí, jak píšeš, tak mi spíš přijde, že nejde jiskra...ale ta jde! Proto jsem to i zkoušl na 4 dalších svíčkách, kdyby té jedné vadil tlak ve válci. Odtrh svíčky je 0,4 mm. Od oka hazí jiskru jako to velké zvíře na pastvině.
Tyristové zapalování jsem měnil, jelikož bylo vadné. Jak je sundaná tlumivka, tak je i vidět jak vytéká nespálené palivo.

Když chytnul mimo předepsaný rozsah předstihu, tak šel normálně... i jsem se svezl, nebyl to obrácený běh.
Mám ještě S51 z roku 1990 a ten má ten símač na statoru trochu jinak pootočený cca o 10 mm, než má ta S50.
Když to nastavím jako S51, tak taky neslíbí (crazy) .

To bude nějjaká ultra prkotina, ale ne a ne na to přijít (rofl)
martinsidlo
Aktivista

A nemáš né tvojí chybou smíchaný stator s rotorem S50 a S51 ? Píšeš,že čidlo je trochu jinde,tak bych řekl,že je to smíchané. Když máš 51,zkus to celé zapalování přehodit nebo alespoň detailně prozkoumat rozdíly. To bude ten pes pohřbený,měls jiný,nesmyslný předstih a jelo.
Felipe
Přispěvovatel

Příspěvek od Felipe »

Tuším, že ty komponenty nejsou záměnné :? .
Jak píšeš, zkusím to co nejvice přiblížit té S51.
Jinak do té S51čky se mi nechce moc zasahovat, koupil jsem ji loni a má jen 3,8 tkm (je dokonce 7 čísel dle RZ od mého bývalého co jsem vlastnil v 15 :baby: ). Tak je to můj mazlík a stroj času na vzpomínky.
Tu S50 jsem pořídil synatorovi, abychom mohli spolu drandit.
Děkuji za rady ;)
martinsidlo
Aktivista

Zaměřil bych se na rozdíly 50 a 51 v tom předstihu,nastavení. Aby opravdu pálilo před HU a ne někdy jindy. Zkus si půjčit krabičku zapalování z 51 ( co je v pravém kastlíku ),jestli nepomůže.
Pak ještě proměřit a porovnat napájecí cívka zapalování a ten snímač,dávajíly stabilní proud. Ty kabely zkontrovat od zapalování,jestli vedou,nejsou propojený s kostrou.
Tady někdy stačilo špatný kontak a nejelo. Ukostření a tak. Běželo to ,tak je tam hovadinka.
Felipe
Přispěvovatel

Příspěvek od Felipe »

Ahoj všem,

tak jsem tedy provedl znovu základní nastavení karburátoru a předstihu, seřídil délky lanek a proměřil elektriku.
Poskládal a běží jak za mlada... tak problém vyřešen, jen jsme z toho smutný, že nevím co tobylo :? .
Děkuji za rady.

F.
martinsidlo
Aktivista

To jsou ty nejhorší závady,nevíš co.
Ať jezdí. ( Já měl 70 v podpisu )