ceny bionafty

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
slovacek.milos
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od slovacek.milos »

Slavkov píše:Miloši, máš pravdu a myslím, že to tady i zaznělo:
Slavkov píše:To, co Miloš napsal (výroba MEŘO) je opravdu garážově funkční systém :)
Samozřejmě, že se na to dá jezdit (i relativně bezpečně s ohledem na motor). Opravdu jediný významný problém je "solený friťák"...
Je zřejmé, že průmyslové technologie hlídají i některé další minoritní parametry, rovněž řeší i odpadní surový glycerin (rafinací na čistý). Co děláš s tím "sedimentem" Ty?

... a pokud by i nějaké čerpadlo (či motor) občas "zařvalo" tak vzhledem k cenám starších (beru běžné 1,9 TDI) a úsporám na palivu... není co řešit :D
nad solením to jsem nikdy nepřemýšlel, požívám aditiva a v čerpadle je mimořádné čisto, pravdu nehledám já to beru jako debatu, ten glycerin nechám sedimentovat domrtě, vypadá to jak mazlavé mýdlo na líčení stěn, mýdlo to našlehám vrtačkou s vodou to pak vypadá jako mléko od krávy a za stálého míchání prolévám kanálem,
nic jiného jsem zatím nevymyslel, už mi borec říkal že to koupí nebo odveze no mám tam padesátku a stojí miloš
slovacek.milos
Aktivista

já už jsem na forech vytočil pár odborníků a ti se potom (LOL) :? :o (wallbash) a tak jsem se ujistil že to dělám přesně jak ten američan v televizi kde jsem to viděl na vlastní :o miloš
Ludra
Přispěvovatel

Sůl nad zlato

Příspěvek od Ludra »

Sůl jako technicky nečistý chlorid sodný je vysoce korozívní reagens - činidlo vysoce oxidační - ten bordel tam dělá hlavně ten CHLOROVÝ-aniont, ani ne tak ten sodík...Pokud někdo bude jezdit hlavně na nějaký přesolený použitý friťák, nejspíš brzy (do 10 tkm) odvaří celý motor a to v podstatě navěky...Výrobci aditiv do olejů a často i paliv bohužel často používají i sloučeniny chloru do těch svých "nalévacích zázraků" (o fluoru v TPFE ani nemluvě). Akorát Bishop+1 firma "jedou" totálně bez chloru.
Mělo by se někde zjistit,jak odseparovat bezpečně a levně-navázat tu sůl, třeba i vyloučit krystalizací...Jako zjistit, kolik je tam vlastně soli, to se dá i lakmusákem, je pH směrem k 8, čili mírně alkalické, pak je jasné, že něco není OK a je třeba "odsolovat".
Esco Mk4 1.8D-Boš,5dv,r89,190tkm,taž,dělňas,někdy též Scíplina!+ Š120(2x).Děláme tesařinu,krovy,toč.schody,šopy,pergoly,zahr.bódy,architekturu,jezírka,zahrady vč.rostlin a živ.plotů,který máme skladem.Foto pošlu
slovacek.milos
Aktivista

Re: Sůl nad zlato

Ludra píše:Sůl jako technicky nečistý chlorid sodný je vysoce korozívní reagens - činidlo vysoce oxidační - ten bordel tam dělá hlavně ten CHLOROVÝ-aniont, ani ne tak ten sodík...Pokud někdo bude jezdit hlavně na nějaký přesolený použitý friťák, nejspíš brzy (do 10 tkm) odvaří celý motor a to v podstatě navěky...Výrobci aditiv do olejů a často i paliv bohužel často používají i sloučeniny chloru do těch svých "nalévacích zázraků" (o fluoru v TPFE ani nemluvě). Akorát Bishop+1 firma "jedou" totálně bez chloru.
Mělo by se někde zjistit,jak odseparovat bezpečně a levně-navázat tu sůl, třeba i vyloučit krystalizací...Jako zjistit, kolik je tam vlastně soli, to se dá i lakmusákem, je pH směrem k 8, čili mírně alkalické, pak je jasné, že něco není OK a je třeba "odsolovat".
já zatím KO čerpadla solí neviděl, ale voda vyloučená z nafty která ti sedne v čerpadle tak to jsem viděl dokonalé KO, že je třeba odsolovat to je pěkný příspěvek ale jak miloš
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

jj to je přesně ono, tady máš odpověď
Slavkov píše:... Nicméně např. použitou / rozpuštěnou kuchyňskou sůl... to už není triviální... ani laciné... :(
... jednoduše a lacině to prostě "odsolit" nejde :(

Ono to pak totiž už není nějaký "nečistý chlorid sodný" (NaCl), ale... následovala by těžká přednáška :)... ale nezoufejte, vím o třech doktorantech, kteří se snaží :D :D :D ... třeba z nich v rámci zavděčení něco vypadne (noteeth)
GIV Variant TDi ???kW
slovacek.milos
Aktivista

Slavkov píše:jj to je přesně ono, tady máš odpověď
Slavkov píše:... Nicméně např. použitou / rozpuštěnou kuchyňskou sůl... to už není triviální... ani laciné... :(
... jednoduše a lacině to prostě "odsolit" nejde :(

Ono to pak totiž už není nějaký "nečistý chlorid sodný" (NaCl), ale... následovala by těžká přednáška :)... ale nezoufejte, vím o třech doktorantech, kteří se snaží :D :D :D ... třeba z nich v rámci zavděčení něco vypadne (noteeth)
nebo taky zbytečná řeč, kdyby tu někdo ukázal jezdil jsem na solený řízkový olej a tady je fotka čerpadlo je naprosto zkorodované zatím nikdo nic tak zbytečná řeč , já už jsem měl jednou na foru zpověd jednoho bagristy jak mu olej zničil čerpadlo i motor, pak jsem šel do detailu kde co a jak, kdo mu opravoval a tím to skončilo miloš
japop
Nováček

Příspěvek od japop »

Dnes jsem tankoval na Unicornu v Lezníku ( mezi Poličkou a Litomyšlí), směsná nafta 26,90 Kč , normální nafta 30.80 Kč, Zatím jsem se do svého GIV směsnou neodvážil tankovat, ale začínám o tom uvažovat (ze začátku na 1/2 s normální). Máte někdo zkušenosti se směsnou od Unicornu, (jiné než jsou zatím na fóru - ty jsem snad všechny četl). ?
slovacek.milos
Aktivista

japop píše:Dnes jsem tankoval na Unicornu v Lezníku ( mezi Poličkou a Litomyšlí), směsná nafta 26,90 Kč , normální nafta 30.80 Kč, Zatím jsem se do svého GIV směsnou neodvážil tankovat, ale začínám o tom uvažovat (ze začátku na 1/2 s normální). Máte někdo zkušenosti se směsnou od Unicornu, (jiné než jsou zatím na fóru - ty jsem snad všechny četl). ?
a neměl unicorn tu aféru s kerosínem? někdo tu psal že smrdí po ředidle no ono to máš jedno přečti si pěkný příspěvek o kvalitní motoré naftě na sto litrů: 5 l vody,5 l meřo 40 l nafty 50 l kerosin :-D , ve starém římě naftu nepotřebovali ale víno se ředilo na lodi pak ve skladech a v hospodách :o a naše generace v tomto ohledu nebude lepší ;) miloš
brutar68
Sběrač informací

Příspěvek od brutar68 »

Leznik- smesna "nafta" 24,90 Ja ji pridavam do pouziteho RO pul na pul, protoze nemam potrebne mnozstvi RO. Me to jezdi v teto kombinaci skvele. Nafta je o dost tmavsi a hroze smrdi. :lebka:

Oprava: už stojí 27,90 právě ji zdražily :(
Ford Fiesta 1,6 bez uprav na použitý RO. Fiesta 1.8 2nárže ohřev šluslá zpátečka. Auto slouži mě, né já jemu.
lt.kubosh
Aktivista

Příspěvek od lt.kubosh »

japop píše:Dnes jsem tankoval na Unicornu v Lezníku ( mezi Poličkou a Litomyšlí), směsná nafta 26,90 Kč , normální nafta 30.80 Kč, Zatím jsem se do svého GIV směsnou neodvážil tankovat, ale začínám o tom uvažovat (ze začátku na 1/2 s normální). Máte někdo zkušenosti se směsnou od Unicornu, (jiné než jsou zatím na fóru - ty jsem snad všechny četl). ?
Hmm, pul na pul rikas?

Na kolik máš nádrž? 50l? To je 25x (30,80-26,90)=97,50Kč úspora na nádž. Myslíš, že ti to za ten strach a nejistotu stojí?
OilRos
Nováček

Příspěvek od OilRos »

Ahojte...som tu novy. Som zo slovenska...neviete mi poradit :D kde by som na slovensku mohol zohnat mero...a v akej cene sa pohybuje? Dakujem!
slovacek.milos
Aktivista

lt.kubosh píše:
Hmm, pul na pul rikas?

Na kolik máš nádrž? 50l? To je 25x (30,80-26,90)=97,50Kč úspora na nádž. Myslíš, že ti to za ten strach a nejistotu stojí?

japop strach nemá ale nemá odvahu jen úvahu miloš
slovacek.milos
Aktivista

ten unicorn tu směsnou má asi všude, dnes u mě byli chipsi.cz a demeter :? se ptal že ve veselí nad moravou ji mají za 25 korun, taky měl ten stach (hm) že mu čerpadlo odejde, tak jsem mu řekl že je tam pevně přišroubované a že nikam neodejde :o tak jeli tankovat, to palivo je určeno pro pohon diesel motorů a má taky nějaký certifikát :-) miloš
Koval(CZ)
Přispěvovatel

Příspěvek od Koval(CZ) »

Kde se prodává v okolí Ostravy ta směsná nafta? Sice to ředím 1:4 (nafta:friťák), ale ušetřených pár stovek by se hodilo...
Octavia 1.9TDI ALH, 2002, S764.
slovacek.milos
Aktivista

wiguf píše:to miloš: jako KUK, jak to děláš, docela by mě to zajímalo, pokud to neni tvoje tajemství.
ty kokso varna jak na perník :o , normálka havárka jsem viděl jednou v televizi ameročana jak v karáži přechcal ropné společnosti (LOL) (hm) tak jsem bádal, :? hledal (offtopic) spínal bednu (wallbash) nespal :roll: a zjistil 18l oleje 2l metanolu a půl deci louhu a do rána :o :o je to tam :-D miloš
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“