ceny bionafty

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
jist
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

esterifikace

Příspěvek od jist »

(crazy) Konečně tomu někdo rozumí přečet jsem to 3* než jsem to trochu pochopil ale jaký závěr?Esterifikovat či neesterifikovat,nešel by methanol něčim nahradit,zkrátka patlat se s tim když už druhým rokem vesele jezdim na Ro a nic se neděje :?
Petr H.
Přispěvovatel

Re: esterifikace

Příspěvek od Petr H. »

jist píše:nešel by methanol něčim nahradit,zkrátka patlat se s tim když už druhým rokem vesele jezdim na Ro a nic se neděje :?

(rofl) etanolem, ale to miloš nepřežije... ale ten se nedá sehnat za 15,- Kč ...tak radši jezdi na olej a nepatlej se s tim...
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

difosgen píše:Pro slovacek.milos: Ona esterifikace je pomalu téma na vlastní topic. Nicméně stran oddestilování methanolu asi toliko: Methylalkohol je při esterifikaci mastných kyselin reaktant. Váže se jako methylová skupina na místo vodíku v karboxylové skupině mastné kyseliny, jako vedlejší produkt vzniká voda, s přibývající vodou se reakce zpomaluje až zastavuje (proto ta poznámka s louhem), resp. dostane se do fáze, kdy se vyrovná rychlost esterifikace a hydrolýzy esteru. V této fázi máme směs esterů mastných kyselin + vody+ nezreagovaného methanolu, hydroxidu a oleje(mastných kyselin). Při vhodné navážce reaktantů (víceméně přebytek methanolu a louhu) je množství nezreagovaného oleje minimální, přibývá ovšem nezreagovaný methanol. Ten se pak dá buď odpařit, nebo oddestilovat(jako když se zkapalňují švestky :-D, ale t=64,7°C). Z výše uvedeného plyne, že oddestilování methylu v celém množství a jeho opětovné použití není možné. Můžeš samozřejmě oddestilovat ten přebytek a použít ho, ale chce to několikanásobnou destilaci a pokud možno i přesušení a prostě pokud uděláš adekvátní navážky, tak se ti to nevyplatí destilovat a je lepší ho nechat prostě odpařit. Stejně by se měl produkt promýt "od mydlinek" a pak vysušit (nechat vyvařit vodu). Ale pozor - odpařovat v dobře větraných (nejlépe venkovních) prostorách, když se moc načmucháš methylu, tak to je na pekelnou (wallbash) migrénu. Jo a nedoporučuje se, překračovat při odpařování t=106°C.
ta destilace metnolu to jsem hodil jako špek, MEŘO metanol neobsahuje a pokud ho tam někdo navalíl že nezreaguje tak jo, ale na motoru to pěkně poznáš řechtá a klepe,
(hm) nesedí mi jen ty teploty odparu že metanol je 62.5 a etanol 71, mi teda ten metanol už vyletěl do ksichtu, celkem v klidu, neřízené ohřívání je nebezpečné, co se týče požívání metanolu ono zas tak nebezpečné není kde se ředí etanolem tak to tělo vydrží, etanol z těla vyváže metnol na jižní moravě pijeme metanol běžně obsahuje ho červené víno,
ale opatrnoset a osstražitost je tu na míště, co se mi na tvém příspěvku lábí, že jsi neužíval slova ocas, debil, seladon,chytrolín,brouk pytlík a podobně když jsem začínal na jiných forech tak už mě prověřilo mnoho chemiků, možná jsem jim trochu sem tam ulítl, ono oko vidí ucho slyší a to se taky nedá nějak zkreslit, já jen hledám v klidu pokec :-D miloš
slovacek.milos
Aktivista

Re: Tekutý louh?

difosgen píše:Pro slovacek.milos:
...vemu deci louhu , naleju do metanolu...
:? Co to proboha máš za louh? To používáš už v roztoku nějakého Freddyho na čištění odpadů ne? Louh sodný či draselný je za normálních podmínek pevná látka. Pokud máš nějaký tekutý, pak je to zřejmě vodný roztok a přidáváš si tím do produktu vodu. Nehledě na to, že to může mít bůhvíjakou koncentraci. (LOL)

tak jsem na ten louh mrkl je to technický louh 49%, v čem je rozpuštěný nepíšou když dáš do esterifikace dvojnásobek louhu neproběhne esterifikace ale želatina, sopel, palanice, že by to byla ta hydrolíza? miloš
difosgen
Sběrač informací

Příspěvek od difosgen »

ta destilace metnolu to jsem hodil jako špek, MEŘO metanol neobsahuje a pokud ho tam někdo navalíl že nezreaguje tak jo, ale na motoru to pěkně poznáš řechtá a klepe,
(hm) nesedí mi jen ty teploty odparu že metanol je 62.5 a etanol 71, mi teda ten metanol už vyletěl do ksichtu, celkem v klidu, neřízené ohřívání je nebezpečné, co se týče požívání metanolu ono zas tak nebezpečné není kde se ředí etanolem tak to tělo vydrží, etanol z těla vyváže metnol na jižní moravě pijeme metanol běžně obsahuje ho červené víno,
ale opatrnoset a osstražitost je tu na míště, co se mi na tvém příspěvku lábí, že jsi neužíval slova ocas, debil, seladon,chytrolín,brouk pytlík a podobně když jsem začínal na jiných forech tak už mě prověřilo mnoho chemiků, možná jsem jim trochu sem tam ulítl, ono oko vidí ucho slyší a to se taky nedá nějak zkreslit, já jen hledám v klidu pokec :-D miloš

Metanol vaří za normálních podmínek při 64,7°C, ne 62,5°C. Ta teplota 106°C je hraniční bezpečná teplota pro odpaření vody s mírnou rezervou, protože při cca.110°C je už MEŘO nebezpečně vznětlivý :D . Nicméně kontrola teplot je poměrně jednoduše řešitelná, prostě se to hřeje na vodní lázni, přičemž přidáním 1% soli do té vody se mírně zvedne teplota varu. A měl by v reakční směsi být ten metanol v mírném přebytku, kvůli zreagování veškerého oleje. Jinak etanol nevyváže metanol z těla, jen inhibuje jeho účinky, rozloží je do delšího časového úseku, ale to už je zas biochemie. Ve víně je především pravda a metanolu je tam v řádu promilí. Jinak my češi radši metyl ne, ono je známo, že nad alkoholem nelze vyhrát, jen Moraváci dokázali remizovat :-D . Ta želatina, to bude velmi pravděpodobně hydrolýzou esterů. Ono by se zdálo, že se ten ester prostě jen rozloží zpět na metyl a olej, jenže za určitých podmínek ty mastné kyseliny začnou po rozkladu polymerovat => ten sopl. Proto jsem ti psal, že tam máš dávat čistej louh a sušit to, protože se ti jinak tenhle sopl může udělat i v trubkách, čerpadle, vstřikách a to je pak radosti jak na prvního máje :x
slovacek.milos
Aktivista

difosgen píše:

Metanol vaří za normálních podmínek při 64,7°C, ne 62,5°C. Ta teplota 106°C je hraniční bezpečná teplota pro odpaření vody s mírnou rezervou, protože při cca.110°C je už MEŘO nebezpečně vznětlivý :D . Nicméně kontrola teplot je poměrně jednoduše řešitelná, prostě se to hřeje na vodní lázni, přičemž přidáním 1% soli do té vody se mírně zvedne teplota varu. A měl by v reakční směsi být ten metanol v mírném přebytku, kvůli zreagování veškerého oleje. Jinak etanol nevyváže metanol z těla, jen inhibuje jeho účinky, rozloží je do delšího časového úseku, ale to už je zas biochemie. Ve víně je především pravda a metanolu je tam v řádu promilí. Jinak my češi radši metyl ne, ono je známo, že nad alkoholem nelze vyhrát, jen Moraváci dokázali remizovat :-D . Ta želatina, to bude velmi pravděpodobně hydrolýzou esterů. Ono by se zdálo, že se ten ester prostě jen rozloží zpět na metyl a olej, jenže za určitých podmínek ty mastné kyseliny začnou po rozkladu polymerovat => ten sopl. Proto jsem ti psal, že tam máš dávat čistej louh a sušit to, protože se ti jinak tenhle sopl může udělat i v trubkách, čerpadle, vstřikách a to je pak radosti jak na prvního máje :x
já se leta zabýval destilací lihovin a ty teploty jsem vyčetl výroba a konzervace potravin, balaštík, ten můj učitel byl borec v americe kterého jsem viděl na čt jak si esterifikoval v garáži, dělám, to jako on, co se týče učitelů chemie to bylo víc borců a výsledek byl že dělám esterifikát dobré kvality, zatím nehodlám nic měnit jedině přemýšlím o tom louhu tak to asi nebude stopto, ta hydrolíza to bude taky problém,

(hm) zatím se mi jen zdá jak jsem esterigikoval před třemi týdny tak to bylo naprosto super dal jsem skoro poloviční dávku louhu a za dvě hodiny jsem stáčel, no zkusím dát měně i v další várce, a to mi už před několika lety radili dávat pevný louh do metanolu,

no možná mi dáš za pravdu že s metanolem se to nemá přehánět, to tu zas petr h spočátal že bych ho měl dávat dvakrát tolik, protože my garážnící ho neumíme oddestilovat a přehnat to s louhem sodným kapalným to je cesta do hrobu

zatím to vidím že moje rychlovýroba za pochodu je velmi jednoduchá miloš
difosgen
Sběrač informací

Příspěvek od difosgen »

Pevný louh do metanolu je asi nejlepší cesta.Rozpouští se poměrně ochotně a stačí ho poměrně málo.Potom to celé vmíchat do oleje(ideálně ohřátého na cca.50C) a nechat reagovat.Přebytkem metanolu jsem myslel 1,2-1,3% obj.(stechio vychází asi 1,1), tedy 1,2-1,3dl na 10l oleje, v něm rozpuštěno cca.50g louhu.Nic složitého.
slovacek.milos
Aktivista

difosgen píše:Pevný louh do metanolu je asi nejlepší cesta.Rozpouští se poměrně ochotně a stačí ho poměrně málo.Potom to celé vmíchat do oleje(ideálně ohřátého na cca.50C) a nechat reagovat.Přebytkem metanolu jsem myslel 1,2-1,3% obj.(stechio vychází asi 1,1), tedy 1,2-1,3dl na 10l oleje, v něm rozpuštěno cca.50g louhu.Nic složitého.
no koupím a zkusím, pro ty kdo ohřívají upozornuji stále na to že pokud se povrchová teplota dostane nad 60 stupnů tak vám při vlévání metanolu vyletí tento do obličeje, a jak píšeš o mírných přebytcích tak právě domácí výrobci mají tendenci louhu a metanolu přidávat jakože produkt bude řidší a lepší a výroba dopadne špatně jinak dík miloš
difosgen
Sběrač informací

Příspěvek od difosgen »

Proto píšu hřát na 50°C max(před reakcí). Po reakci při odpařování už normálně hřát na vodní lázni na plný kule. POZOR!!!: sekl jsem se, metylu má být samozřejmě 11-13 % obj. Jinak jsem zapoměl zmínit fakt, že navážka těch cca. 0,5% hm. je na čerstvý olej. Vyfrit chce 0,8 - 1,0 % hm.
slovacek.milos
Aktivista

difosgen píše:Proto píšu hřát na 50°C max(před reakcí). Po reakci při odpařování už normálně hřát na vodní lázni na plný kule. POZOR!!!: sekl jsem se, metylu má být samozřejmě 11-13 % obj. Jinak jsem zapoměl zmínit fakt, že navážka těch cca. 0,5% hm. je na čerstvý olej. Vyfrit chce 0,8 - 1,0 % hm.
no ještě tě nechápu jsi jen chemik :? nebo to děláš v realitě a leješ do nádrže, třeba si vem máš 200 litrů a jak to chceš ohřívat, nebo běhej s kastrolem po baráku, jak to chceš technicky ošetřit podomácku :? já už si to vyzkoušel, tě někdo uvidí a zavolá sanitku a zavřou tě do šaškecu :-D miloš
kkk
Sběrač informací

Příspěvek od kkk »

Prosím vás napište to přesně pro nás blbce to znamená na 10 L oleje přijde 1,3 L lihu a 80-100 g louhu je to tak
děkuji
(LOL)
kkk
Sběrač informací

Příspěvek od kkk »

A ještě jeden blbej dotaz jakej ten louh :?
slovacek.milos
Aktivista

kkk píše:A ještě jeden blbej dotaz jakej ten louh :?
no pro začátek bych dal 9 litrů oleje, litr metanolu a půl deci louhu sodného kapalného 48% ten louh naleješ do metanolu a pak ho dobře promícháš v tom oleji kdo má jiný recept tak nejlépe s fotkou výrobku, jinak teoreticky se dá vyrobit cokoliv :-D miloš
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

slovacek.milos píše:
kkk píše:A ještě jeden blbej dotaz jakej ten louh :?
no pro začátek bych dal 9 litrů oleje, litr metanolu a půl deci louhu sodného kapalného 48% ten louh naleješ do metanolu a pak ho dobře promícháš v tom oleji kdo má jiný recept tak nejlépe s fotkou výrobku, jinak teoreticky se dá vyrobit cokoliv :-D miloš
(LOL) jejda miloši, zase už máš ten recept nějaký jiný... ale asi tě naštvu EEŘO už se cachtá ve sklenicích. A podařilo se mi ho uplácat i z pokrmového tuku.

(rofl) asi se spojím z někým kdo dělá liposukce...

Mimochodem jsem se dneska zabýval, jak by se daly zužitkovat ty kvanta glycerýnu a mýdla co jsem vyrobil podle tvých původních receptů, a jsem celkem potěšen, udělám ještě pár pokusů. Vypadá to celkem slibně, nemusí to skončit v kanále.
alda164
Přispěvovatel

Příspěvek od alda164 »

Petr H. tak se pochlub , já už má glycerýnu docela slušnou zásobu (LOL)
Ford Transit 2.5 DI 51kw
AUDI A4 1.9 TDI 8E 130 HP palivo nafta
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“