Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
jist píše:nešel by methanol něčim nahradit,zkrátka patlat se s tim když už druhým rokem vesele jezdim na Ro a nic se neděje
ta destilace metnolu to jsem hodil jako špek, MEŘO metanol neobsahuje a pokud ho tam někdo navalíl že nezreaguje tak jo, ale na motoru to pěkně poznáš řechtá a klepe,difosgen píše:Pro slovacek.milos: Ona esterifikace je pomalu téma na vlastní topic. Nicméně stran oddestilování methanolu asi toliko: Methylalkohol je při esterifikaci mastných kyselin reaktant. Váže se jako methylová skupina na místo vodíku v karboxylové skupině mastné kyseliny, jako vedlejší produkt vzniká voda, s přibývající vodou se reakce zpomaluje až zastavuje (proto ta poznámka s louhem), resp. dostane se do fáze, kdy se vyrovná rychlost esterifikace a hydrolýzy esteru. V této fázi máme směs esterů mastných kyselin + vody+ nezreagovaného methanolu, hydroxidu a oleje(mastných kyselin). Při vhodné navážce reaktantů (víceméně přebytek methanolu a louhu) je množství nezreagovaného oleje minimální, přibývá ovšem nezreagovaný methanol. Ten se pak dá buď odpařit, nebo oddestilovat(jako když se zkapalňují švestky, ale t=64,7°C). Z výše uvedeného plyne, že oddestilování methylu v celém množství a jeho opětovné použití není možné. Můžeš samozřejmě oddestilovat ten přebytek a použít ho, ale chce to několikanásobnou destilaci a pokud možno i přesušení a prostě pokud uděláš adekvátní navážky, tak se ti to nevyplatí destilovat a je lepší ho nechat prostě odpařit. Stejně by se měl produkt promýt "od mydlinek" a pak vysušit (nechat vyvařit vodu). Ale pozor - odpařovat v dobře větraných (nejlépe venkovních) prostorách, když se moc načmucháš methylu, tak to je na pekelnou
migrénu. Jo a nedoporučuje se, překračovat při odpařování t=106°C.
difosgen píše:Pro slovacek.milos:...vemu deci louhu , naleju do metanolu...Co to proboha máš za louh? To používáš už v roztoku nějakého Freddyho na čištění odpadů ne? Louh sodný či draselný je za normálních podmínek pevná látka. Pokud máš nějaký tekutý, pak je to zřejmě vodný roztok a přidáváš si tím do produktu vodu. Nehledě na to, že to může mít bůhvíjakou koncentraci.
ta destilace metnolu to jsem hodil jako špek, MEŘO metanol neobsahuje a pokud ho tam někdo navalíl že nezreaguje tak jo, ale na motoru to pěkně poznáš řechtá a klepe,
nesedí mi jen ty teploty odparu že metanol je 62.5 a etanol 71, mi teda ten metanol už vyletěl do ksichtu, celkem v klidu, neřízené ohřívání je nebezpečné, co se týče požívání metanolu ono zas tak nebezpečné není kde se ředí etanolem tak to tělo vydrží, etanol z těla vyváže metnol na jižní moravě pijeme metanol běžně obsahuje ho červené víno,
ale opatrnoset a osstražitost je tu na míště, co se mi na tvém příspěvku lábí, že jsi neužíval slova ocas, debil, seladon,chytrolín,brouk pytlík a podobně když jsem začínal na jiných forech tak už mě prověřilo mnoho chemiků, možná jsem jim trochu sem tam ulítl, ono oko vidí ucho slyší a to se taky nedá nějak zkreslit, já jen hledám v klidu pokecmiloš
já se leta zabýval destilací lihovin a ty teploty jsem vyčetl výroba a konzervace potravin, balaštík, ten můj učitel byl borec v americe kterého jsem viděl na čt jak si esterifikoval v garáži, dělám, to jako on, co se týče učitelů chemie to bylo víc borců a výsledek byl že dělám esterifikát dobré kvality, zatím nehodlám nic měnit jedině přemýšlím o tom louhu tak to asi nebude stopto, ta hydrolíza to bude taky problém,difosgen píše:ta destilace metnolu to jsem hodil jako špek, MEŘO metanol neobsahuje a pokud ho tam někdo navalíl že nezreaguje tak jo, ale na motoru to pěkně poznáš řechtá a klepe,
nesedí mi jen ty teploty odparu že metanol je 62.5 a etanol 71, mi teda ten metanol už vyletěl do ksichtu, celkem v klidu, neřízené ohřívání je nebezpečné, co se týče požívání metanolu ono zas tak nebezpečné není kde se ředí etanolem tak to tělo vydrží, etanol z těla vyváže metnol na jižní moravě pijeme metanol běžně obsahuje ho červené víno,
ale opatrnoset a osstražitost je tu na míště, co se mi na tvém příspěvku lábí, že jsi neužíval slova ocas, debil, seladon,chytrolín,brouk pytlík a podobně když jsem začínal na jiných forech tak už mě prověřilo mnoho chemiků, možná jsem jim trochu sem tam ulítl, ono oko vidí ucho slyší a to se taky nedá nějak zkreslit, já jen hledám v klidu pokecmiloš
Metanol vaří za normálních podmínek při 64,7°C, ne 62,5°C. Ta teplota 106°C je hraniční bezpečná teplota pro odpaření vody s mírnou rezervou, protože při cca.110°C je už MEŘO nebezpečně vznětlivý. Nicméně kontrola teplot je poměrně jednoduše řešitelná, prostě se to hřeje na vodní lázni, přičemž přidáním 1% soli do té vody se mírně zvedne teplota varu. A měl by v reakční směsi být ten metanol v mírném přebytku, kvůli zreagování veškerého oleje. Jinak etanol nevyváže metanol z těla, jen inhibuje jeho účinky, rozloží je do delšího časového úseku, ale to už je zas biochemie. Ve víně je především pravda a metanolu je tam v řádu promilí. Jinak my češi radši metyl ne, ono je známo, že nad alkoholem nelze vyhrát, jen Moraváci dokázali remizovat
. Ta želatina, to bude velmi pravděpodobně hydrolýzou esterů. Ono by se zdálo, že se ten ester prostě jen rozloží zpět na metyl a olej, jenže za určitých podmínek ty mastné kyseliny začnou po rozkladu polymerovat => ten sopl. Proto jsem ti psal, že tam máš dávat čistej louh a sušit to, protože se ti jinak tenhle sopl může udělat i v trubkách, čerpadle, vstřikách a to je pak radosti jak na prvního máje
no koupím a zkusím, pro ty kdo ohřívají upozornuji stále na to že pokud se povrchová teplota dostane nad 60 stupnů tak vám při vlévání metanolu vyletí tento do obličeje, a jak píšeš o mírných přebytcích tak právě domácí výrobci mají tendenci louhu a metanolu přidávat jakože produkt bude řidší a lepší a výroba dopadne špatně jinak dík milošdifosgen píše:Pevný louh do metanolu je asi nejlepší cesta.Rozpouští se poměrně ochotně a stačí ho poměrně málo.Potom to celé vmíchat do oleje(ideálně ohřátého na cca.50C) a nechat reagovat.Přebytkem metanolu jsem myslel 1,2-1,3% obj.(stechio vychází asi 1,1), tedy 1,2-1,3dl na 10l oleje, v něm rozpuštěno cca.50g louhu.Nic složitého.
no ještě tě nechápu jsi jen chemikdifosgen píše:Proto píšu hřát na 50°C max(před reakcí). Po reakci při odpařování už normálně hřát na vodní lázni na plný kule. POZOR!!!: sekl jsem se, metylu má být samozřejmě 11-13 % obj. Jinak jsem zapoměl zmínit fakt, že navážka těch cca. 0,5% hm. je na čerstvý olej. Vyfrit chce 0,8 - 1,0 % hm.
no pro začátek bych dal 9 litrů oleje, litr metanolu a půl deci louhu sodného kapalného 48% ten louh naleješ do metanolu a pak ho dobře promícháš v tom oleji kdo má jiný recept tak nejlépe s fotkou výrobku, jinak teoreticky se dá vyrobit cokolivkkk píše:A ještě jeden blbej dotaz jakej ten louh
slovacek.milos píše:no pro začátek bych dal 9 litrů oleje, litr metanolu a půl deci louhu sodného kapalného 48% ten louh naleješ do metanolu a pak ho dobře promícháš v tom oleji kdo má jiný recept tak nejlépe s fotkou výrobku, jinak teoreticky se dá vyrobit cokolivkkk píše:A ještě jeden blbej dotaz jakej ten louhmiloš