ještě vydrž, pochybuju že se mi dneska podaří sehnat vše co potřebuju,alda164 píše:Petr H. tak se pochlub , já už má glycerýnu docela slušnou zásobu


Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
ještě vydrž, pochybuju že se mi dneska podaří sehnat vše co potřebuju,alda164 píše:Petr H. tak se pochlub , já už má glycerýnu docela slušnou zásobu
na omyl se vyprdni na tom receptu 18 l dva l a deci jsem ještě nikdy nic nepokazil, problém je akorát v zimě jak ten louh ucítí nulu ztuhne na kámen, já budu asi dnes něco dělat volal mi kámoš že má padesátku, a toho lohu dám jen půlku, mně se právě zdá jak jsem před měsícem dělal tak jsem dal místo dvě deci jen deci louhu za dvě hodiny byla esterifikace hotová a stáčel jsem i ten glycerin lépe vyjde že není jak podrážka tvrdý milošPetr H. píše:ještě vydrž, pochybuju že se mi dneska podaří sehnat vše co potřebuju,alda164 píše:Petr H. tak se pochlub , já už má glycerýnu docela slušnou zásobuani nevim jestli na to uvidim včera jsem se do půlnoci opaloval u monitoru, abych zjistil potřebné info, ale prd jsem našel, budu muset jít odvědčenou cestou pokus omyl...
Petr H. píše:néé já myslel surky na zpracování glycerínu. Jinak jsem dneska celkem s úspěchem zpracoval jednu sklenici. Ale ještě to musím domyslet a nakoupit co potřebuju.
Ale nechápu jak můžeš mít ten glycerin jak podrážku. Já ho mám jak bláto. Jen technickej dotaz. Jak odendáváš mejdlo??
mi napiš na email ti pošlu fotky z ranní akce, můžeš je sem i umístnit. mýdlo mám vždy naspodu, a teplotu moc neřeším když jsem dělal na jaře tak určitě kolem deseti,Petr H. píše:Mimochodem ten šutr máš nadně nebo na hladině?
Ne mejdlo jak ho vyndáš prostě fyzicky... to je ten "sopl co ti ucpe trubky" jak to tady někdo nazval. Mimochodem jakou máš teplotu v garáži, ono to bude spíš tím. Podle toho máš šutr nebo nebo bláto. Já mám ted v kůlně ráno bláto, přes den kapalinu.
Nějak se to mejdlo nemůže v tom glycerínu rozhodnou jestli bude na dně nebo na hladině... je tam nějak rozptýlené nechce se tam nechat chytit...
já dělal včera dopoledne v pohodě to vyšlo padesát litrů, asi před hodinou jsem stáčel do sudu, fotku hotového produktu nemám, jen výrobu jsem nafotil, nějak jsem nestihl, ale mám fotku co jsem dělal před měsícem umím posílat jen na email když mi napíšeš pošlu a fakt jsem to zvrzal jen jednou, co jsem četl o tom KOH jak píšeš tak ten je s ohřevem, stejný postup dělá i kámoš vždy mu to vyšlo, a druhý co to tak dělá tak to zvrzal dvoojnásobnou dávkou louhu, že bychom dělal lihoolej to těžko prostě ten esterifikát má jiný smrad než vyfrit, ještě jsem si vpoměl taky jak to pokazil nevěřící tomáš že pořád chodil a míchal, nestalo se nic, zatočím to dvě minutky a poškám do druhého dne na tom asi taky něco bude milošdifosgen píše:Tak jsem o víkendu absolvoval chaloupku, tedy jsem neodepisoval, ale jen pro pořádek:
pro slovacek.milos: Jsem chemik, který měl z bionafty dosti obsáhlý školní projekt, díky kterému se dostal až na průmyslovou výrobu. Domácí výroba byla součástí oné školní práce, takže už jsem X litrů zkonil, ale víc vyrobil. Dá se říci, že jsem byl ze začátku po vzoru J.Cimrmana "pravým pionýrem slepých uliček". Jinak s těma fotkama a tím, že se dá vyrobit cokoli, by mě zajímaly fotky tvých produktů. Případně emulgace apod. Protože hrc tam decku technického luhu je - promineš - diletantský postup . Pravda je, že pokus omyl je taky cesta, ale rozhodně bych to alespoň bez zkoušky emulgace a pH do nádrže nedal.
pro kkk: (to jsi ku-klux-klan?) Navzdory doporučením miloše, bych skutečně volil tuhý louh, protože 48% je už dost řídký, nehledě na to, že není jistota, co je zbylých 52%. Je jedno, jestli použiješ NaOH nebo KOH. Obecně se NaOH lépe shání, ale hůř rozpouští. A POZOR!!! Mluví se tu převážně o methylesteru, takže na 10 l oleje 1,3 l methanolu NE LIHU!!! Na EEŘO se musí upravit množství, protože líh(ethanol) má vyšší molární hmotnost a je ho třeba víc. Zhruba 1,44 násobek hmotnosti methanolu. Ty objemy ber jen orientačně a pro zjednodušení. Jinak přesně opakovatelné výroby dosáhneš jen podle hmotností. 0
pro Petr H.: Mýdlo které nejde chytit (vůbec zvýšené množství mýdla) je znak blbých navážek, nebo nedostatečně probíhající reakce. Moc louhu, nebo málo methylu, případně oboje. Nebo špatné reakční podmínky (voda, znečištění, velmi nízká teplota reakční směsi). Ale pravděpodobnější je špatná navážka.
a pro ostatní: Pokud by byl zájem, jsem ochoten napsat delší text s osvědčeným výrobním "urob si sám" postupem na MEŘO případně EEŘO a hodit ho sem. Ať je to trochu v kompletu, protože nezkušený vařič už by se nám v tom tady mohl ztratit.
tě trochu nechápu se mrkni na fotku toho litru v pet lahvi, já toho glycerinu mám na spodu z padesátky i pět litrů, na na hladině mi neplave nic, sem tam taková blána, a to mejdlo to se z toho pere vodou já to nedělám, pořád se chystám vrtnout pájkou do mýdla, ono to moje meřo má určitý smrádek to mě tu někdfo navedl že by to mohlo být neprané mýdlo a napiš mi prosím na ten email ti pošlu foto, mohu nadělat i fotky co mám produkty z minulého roku a z března, mím i kanystr s glycerínem kde plave sedimentované meřo, jo a co se týče hadic tak od toku 2000 vidíš hadice s modrým pruhem M10 ty jsou odilné na matylester, nebo někdo kdo to čtete napište pošlu foto na email a umístětě je sem, to bohužel neumím, milošdifosgen píše:Vůbec nepochybuju, že ti tam esterifikát vzniká. Jde o složení a množství vedlejších produktů. Protože tady všichni píšou, že jim z toho leze i mejdlo, ale při vhodném dávkování, ti mezi MEŘO a Glycerolem plave jen slabounká šlupička mejdla, pokud vůbec nějaká. Bohužel vedlejší produkty se vůbec nemusí projevit na chodu motoru, ani na vzhledu produktu, ale třeba po X tisíc km korozí palivové soustavy, sežranejma hadicema a tesněníma a pod.
to chce fotky jak to má vypadat máš v té petlahvi a jestli ti vznikne takový gel a nahoře líh na něm blanka a dole není hnědý glycerin tak to asi žádná esterifikace není, a bez katalizátoru to znám gel nahoře líh, pokud tam ohulíš louhu je z toho želatina, už jsem ti psal napiš mi na email milošPetr H. píše:Samozřejmě je špatná navážka. Olej nevážím, jen ho odměřím, zrovna tak etyl i louh. V podstatě tedy přiměřeně, přiměřeně....
Jestli tomáš zmáknuté, nějaké přehledné dávkování na MEŘO i EEŘO i s postupem určitě nebude k zahození.
Mejdla ani nějak moc nemám, aspoň si to myslým. Je to taková blanka(ale mám ji vetšinou na hladině na zbytku lihu) po přefiltrování mám v glycerýnu takové "soply" .
Jinak taky stim toho moc nenadělám. 3x 4x protřepu, aby se to promíchalo. A ráno už je vidět že reakce proběhla, už to má celé takovou zrzavou barvu a další den už jde rezavka ke dnu a zůstává nazelanalá kapalina o úpně jiné viskozitě. Blbý je i když to nechám schladit v garáži, aby glyceryn stuhnul a dal se odfiltrovat pořád to mám kalné - není to čiré a průhledné. Pravda je, že mi na hladině ještě plavou zbytky lihu. Nemám tam moc lihu, a není to s tím lihem zemulgované? Nebo od vody? Lih používám technický, tak by v něm mělo být max. 4% vody.
Jinak odborná literatura říká: Z grafu je vidět, že samovolnou sedimentací klesne množství volného glycerolu pod normu až za 96-100 hodin a draslíku až za 190-200 hodin...Tak asi moc spěchám.
Zajímavé je, že v jednom z pokusů jsem vůbec nedal louh, a jak se zdá reakce proběhla. Nemůže v tom hrát roli NACL co byla v použitém oleji??
Měl bych i několik technických dotazů. Případně se je chystám ověřit. Ten přebytečný líh v EEŘO by zas neměl tak vadit. V podstatě by to mělo být stejné, jako když do paliva naleju Velfobin. Nebo bude o něco lepší dát o trošku míň lihu a nechat v eěřu trochu nezreagovaného oleje? A co glycerol, kolik ho to snese?
Když už jsme v probírání těchle detajlů, kolika % musí být alkohol, aby k reakci došlo? Jestliže tam miloš leje roztok louhu a reakce proběhne možná je takhle vysoká lihovitost zbytečná.
Když tu máme palivářského specialistu, jak by se dal spracovat glycerol na palivo? Včera jsem našel zajímavý článek: www.petroleum.cz/upload/aprochem2007_130.pdf
Ale moc moudrý z toho nejsem. Jeví se mi to spíš jako najít působ jak ho přemluvit, aby zůstal rozptýlený v roztoku, neztuhnul a nevysrážel se, nebo něco podobného.
Mimochodem jezdíte na čistý esterifikát nebo mícháte z naftou a kolik?
slovacek.milos píše:co ještě nechápu co to je to mýdlo, co já o tom vím tak vařením a úpravou glycerínu vzniká mýdlo miloš