Ahoj všem
Mám blbý dotaz, hledal jsem a pročítal jsem tu všechna různá fóra od rána... ale mám pocit že v tom mám ještě větší zmatek než předtím... Už jsem načerpal jisté informace ale to nejhlavnější i pořád nějak uniká...
Smejda tu položil, pro mě zajímavou otazku, ale krom toho, že tu byl docela nevybíravje sjetej za blbej dotaz a za to že nehledá, tak jsem se odpověď nedočetl... žádný link na téma kde se to řešilo, žádný link na nějaký článek který by v tom udělal nám amatérům torchu jasno...
Od rána to tu pročítám a zjistil jsem jen že software Vag-Com blokuje čínské napodobeniny kabelů a pár dalších drobností.
Ale fakt mám chaos jakej je rozdíl mezi Kabelem KKL a ELM327 (ELM323 a pod), pochopil jsem ze KKL je asi Dual K-Line i kdyz to tu nikdo nepise, nebo jsem to nenasel. Ale to jsou pro me nepodstatne detaily.
Pochopil jsem, že je ODB (EODB a JODB a podobne) a na intenretu se dčetl že jej definuje několik norem a podobně a že "nad ním" běhají různě protokoly. Tomu bych ještě rozuměl.
Ale co mi není jasné, proč nějaký kabel který umí spojit PC a vůz, není schopen některých operací, když má umět všechny protokoly ODB-II ? A jaký je tedy rozdíl mezi kabelama?
Nejsem profesionál, nebudu se tím nikdy živit ale přišlo mi jako zajímavé mít možnost sledovat i údaje z vozu které na "budíkách" nevidím.
Mám staršího Chryslera (benzín rv. 2000 ODB-II konektor ma; v USA byla povinnost ODB-II jiz od roku 1996, takze by to asi melo fakcit) a zajímalo by mě třeba co je potřeba abych se dostal k podobným informacím jako nabízí tento software:
http://www.palmerperformance.com/produc ... /index.php
Chapu sice že pro vás profíky je to jen hračka k ničemu, ale já třeba hodlám dělat nějaké vákonostní úpravy na voze (časem) a možnost sledovat vliv změn na voze oproti předchozímu stavu, mi přijde zajímavá. I když asi výsledek z DYNO měření bude velmi vzdálen skutečné naměřené WHP a pod, tak nějaký odpovídající vliv tam být může. Navíc lze udělat srovnání skutečné Dyno a virtual Dyno a odhadnout asi odchylku a s tou potom nějak plus/mínus počítat a mít tak představu po několika razantních úpravách, jak moc se asi změnilo i skutečné Dyno a pak si to na něm zajet znovu ověřit. Ale nebudu muset utrácet peníze za každý solo test každou drobnou změnou, ale přitom nějaký přibližný odhad změny při výměně lze odhadnout.
Proto bych ocenil nějaké odkazy na zdejší fóra, kde už jste na podobné dotazy odpovídali. A určitě jste tu na tento dotaz odpovídali několikrát, když tu proběhla tak rozvášněná reakce na dotaz. Ale fakt říct jen hledej je alibismus... hledal sem půl dne, ale našel jsem jen tento dotaz bez odpovědi. Když občas někomu nezopakujete kde se to už řešilo a řeknete jen hledej, tak ten co bude ten skutečný zdroj hledat, asi nikdy nenajde....
Stačí mi třeba nějaké stručné info o rozdílech v kabelech, pokud jsem to pochopil správně tak jeden kabel jen nějak "překládá informace" z auta pro software pro který byl ten kabel vytvořen a jíný kabel (KKL) dokonce snad asi jen spojuje počítač a auto a o to čtení dat se asi stará přímo už ovladač toho kabelu... ale to je jen doměnka vzhledem k reakcím jakými KKLem opovrhujete...
Může mi teda, prosím, někdo v tom udělat trochu jasno? Samozřejmě můžu začít studovat veškeré ISO normy v angličtine a podobně a "učit" se tak, o čem vlastně že ty kabely jsou... ale muslím že nepotřebuju bít letecký inženýr na to abych se dozvědel jestli ze 737 boeingem doletím do USA (snad chápete co tím chci říct).
Dik moc za info i za ostatní kterým jistě případná odpověď pomůže mít trochu přehled v těch všech možných kabelech a jejich účelech a funkcích a spchopnostech.
Edit: Příspěvek asi vyznívá jako docela arogantně nebo "agrsivně" ale ve skutečnosti je to spíš prosba o pomoc, tak se prosím, nelekejte pokud to na někoho zapůsobilo provokativně. Nebylo to v tomto duchu zamýšleno ani psáno