palmovy olej
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
-
- Aktivista
já měl taky to štěstíRadar píše:Palma to byla určitě. Je pravda, že kolem nuly se to už kalilo. Ještě 6g louhu bylo moc-dělalo se moc mýdla. Metanolu 0,2 litru. Jízda byla nornální jen sem musel to mýdlo dobře vyprat. Další pokusy sem nedělaj protože u zdroje přešli na olej.
palma je drahá déle vydrží a tak se to smažení vyplatí, no grajcárek koupí levný olej a bude ždímat naše žlučníky co vydrží, tak se palma zavrhla a mám klid miloš

-
- Aktivista
co by mě nejvíc zajímalo z jedné esterifikace jsem si přivezl olej který museli vyřadi protože smrděl rybinou,Radar píše:Palma to byla určitě. Je pravda, že kolem nuly se to už kalilo. Ještě 6g louhu bylo moc-dělalo se moc mýdla. Metanolu 0,2 litru. Jízda byla nornální jen sem musel to mýdlo dobře vyprat. Další pokusy sem nedělaj protože u zdroje přešli na olej.
fakt smrad, byl jetý, klasika humáč, esterifikace proběhla do dvou hodin, čistota že si viděl na dno, produkt vypadal jak nafta, křištálová čistota
nikdy se mi to už nepovedlo olej byl od jednoho dodavatele co dodává slunečnici a dodal asi něco jiného což jsme nezjistili jen že smrděl jak stará kunda

Tak si z palmoveho oleja sprav bionaftu.Po esterifikacii(proces kedy sa zmeni olej na bionaftu)zostane tento palmovi v kvapalnom stave.Z mojich skusenosti to zacina naspat tuhnut pri 3 az 5 stupnoch takze v lete mozes jazdit na palmu v pohode.Ziadny predhrev ani ine upravi to nepotrebuje.Proste nalejes a ides.Vyrabam bionaftu z pouziteho palmoveho tuku uz druhy rok a ked sa z neho spravi bionafta tak je to super a uz to naspat netuhne.
-
- Aktivista
a KOH nebo NAOHbio1 píše:Tak si z palmoveho oleja sprav bionaftu.Po esterifikacii(proces kedy sa zmeni olej na bionaftu)zostane tento palmovi v kvapalnom stave.Z mojich skusenosti to zacina naspat tuhnut pri 3 az 5 stupnoch takze v lete mozes jazdit na palmu v pohode.Ziadny predhrev ani ine upravi to nepotrebuje.Proste nalejes a ides.Vyrabam bionaftu z pouziteho palmoveho tuku uz druhy rok a ked sa z neho spravi bionafta tak je to super a uz to naspat netuhne.