Fatty Acid methyl Esters - FAME v zimě tuhne !

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

juraset
Nováček
Odpovědi: 0

Fatty Acid methyl Esters - FAME v zimě tuhne !

Příspěvek od juraset »

Zdravím všechny , možná to tu už bylo, ale hodí se připomenout, že :

FAME (ekologická nafta) v zimních měsících tuhne tak, že NETEČE !

Obrázek

Obrázek
Ford Orion 1.8D / 1991 , letní palivo FAME , zimní nafta
lievik22
Sběrač informací

Příspěvek od lievik22 »

pekne pekne . mal by si im to ist ukazat ze co predavaju .
MirekX
Aktivista

Příspěvek od MirekX »

zkus zmrazit letní naftu - taky to na ní nepojede. Tyhle produkty Meřo, fame atd se dají taky aditivovat, ale tak někde horko těžko na -10C. Nojo, blíží se naftové období :(
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. :) KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS (noteeth)
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Ono je to dost problematicke, zalezi na tom, z jakych surovin je to vyrobene, nejnizsi CFPP ma RME, coz je cca. -10°C, treba SME (metylester sojoveho oleje) je uz nekde na -2°C, VUOME (pouzite oleje) jsou nekde cca. okolo 5 °C.
Nic moc, na zimu spatne bez nejake aditivace... NAvic dle zbarveni biodieselu u cerpacek bych to videl na nejaky mix pouzitych oleju a cistych oleju.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

radluk píše:Ono je to dost problematicke, zalezi na tom, z jakych surovin je to vyrobene, nejnizsi CFPP ma RME, coz je cca. -10°C, treba SME (metylester sojoveho oleje) je uz nekde na -2°C, VUOME (pouzite oleje) jsou nekde cca. okolo 5 °C.
Nic moc, na zimu spatne bez nejake aditivace... NAvic dle zbarveni biodieselu u cerpacek bych to videl na nejaky mix pouzitych oleju a cistych oleju.

radluk cestičku si vždy najdeš třeba ředit benzínem, teplá garáž, teplovzdučný ventilátor pod kapodu, vyhřívaní motoru, vodíkový generátor, a kde jaký fígl miloš ;)
oldaf
Aktivista

Příspěvek od oldaf »

Nezkoušel to někdo ředit E85? V zimě do to ředím benzinem ale když se teď všude prodává E85 za lepší cenu než benzin. Odzkoušel někdo jak to jede na olej říznutej s E85? Smíchá se to vůbec?
peopleman
Přispěvovatel

Příspěvek od peopleman »

Já to vyzkoušel bez předchozího testu-rovnou jsem natankoval 10l E85 do Zafiry dTi a šla do kytek :( protože se to místo smíchání přetvořilo v hnědou kaši a ta Zafušce nechutnala(jinak papá všechno)... (noteeth)
Jezdím na vše co teče..
slovacek.milos
Aktivista

míchat se v nádrži jen tak nesmí , vše se musí vyzkoušet

já jednou měl benzín do motorové pily, asi tři litry dolil jsem to metanolem na pět litrů a do rána tam byl asi litr hustý a č tyři litry řídký benzín, barevně odlišný ta spodní čát i blbě hořela a neschořela uplně dall jsem vše do meřa tam se to ztratilo miloš
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

S E85 nevim nevim, asi bych tam zkusil petrolej, naftu, benzin, kerosin, aby se nestalo, ze kdyz mas domaci metylester, dojde k dalsi reakci s alkoholem (mohl by se zacat tvorit zbytkovy glycerin)... ale neni to odzkousene :)
slovacek.milos
Aktivista

líh v meřu nedělá nic meřo ředí, ten náhled je potřeba změnit že metanol je jedovatý karcinom ale meřo jedovaté není ,

jý měl jednou blbě zreagovaný metylester tak jsem přidal metanol s louhem a vyrobil jsem pudink

naštěstí jsem to zkusil jen v pěti litrech, ty nezdary se dají filtrovat sedimentovat a vyjezdit ten pudink jen vyhodit i s kanystrem miloš ;)
speedy800
Přispěvovatel

Příspěvek od speedy800 »

JJ, taky mám doma jeden kanistřík s pudingem, blbě mi zreagovalo meřo, zkoušel jsem to s ethanolem místo methylu a z 10 litrů jsem slil tak cca 2 litry - zbytek byl puding.
slovacek.milos
Aktivista

speedy800 píše:JJ, taky mám doma jeden kanistřík s pudingem, blbě mi zreagovalo meřo, zkoušel jsem to s ethanolem místo methylu a z 10 litrů jsem slil tak cca 2 litry - zbytek byl puding.
asi ti víš sám jak to jednou nevyjde už se stím nic neuděláš

proto varuji dělat to ve velkém max po dvaceti litrech, pokud je stejný dodavatel tak to vychází, pořád stějně pokud je olej podivný a je ho moc raději zkusit v malém množství miloš
iridium
Přispěvovatel

A Přece teče..

Příspěvek od iridium »

Tak jsem udělal šetření co se týče petroleje. Použil jsem MEŘO recept by Miloš, petrolej z drogerie a voltmetr s teploměrem. Naředil jsem poměry petrolej 50% 30% 20% 10% a čistý MEŘO. Tady jsou výsledky:

Obrázek

Zasedací pořádek v chladícím zařízení

Obrázek

Moje laboratoř

Obrázek

Při teplotě okolo 0C všechno ready dokonce i čistý MEŘO.

Teplota -3C Vše OK jen MEŘO se nám zakalilo a zhoustlo ale ještě teče.

Obrázek

Teplota -8C kromě vzorku s 50% petroleje se vše zakalilo ale teče. Jen MEŘO už je jak levný sádlo.

Obrázek

Teplota -12C kromě vzorku s 50% který je kalný a zhoustl ale ještě by se na něj jet dalo je ze všeho nepoužitelné sádlo a MEŘO jak sádlo výběrové

Obrázek

Jinak na teploty pod -12 jsem se vysral, jen cvične ani vzorek 50% na -18 už fakt neteče.
Oct 1.9TDI 66kW 2001
slovacek.milos
Aktivista

chvály hodná práce, etylek zkoušel i solventní naftu a taky mu to ztuhlo,

v neděli budu mít ten karbon pokus, castrol,ředidla,

co se zde zkoušelo tak meřo za oknem do mínus 7 nestuhlo, a mně v sudech 2OO l uložených v hospodářské budově kde se netopí nestuhlo za celou zimu miloš
iridium
Přispěvovatel

Příspěvek od iridium »

slovacek.milos píše:chvály hodná práce, etylek zkoušel i solventní naftu a taky mu to ztuhlo,

v neděli budu mít ten karbon pokus, castrol,ředidla,

co se zde zkoušelo tak meřo za oknem do mínus 7 nestuhlo, a mně v sudech 2OO l uložených v hospodářské budově kde se netopí nestuhlo za celou zimu miloš
Tak při těch -7 -8 by se na to ještě jet dalo ale stupeň dva dolů a konec zvonec :(
Oct 1.9TDI 66kW 2001
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“