Kolik je nás tu BIKERů ?
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Já Jawák moc nejsem, ale mám radost když vidím, jak jsou lidé šikovní..Jawák nejsem z jednoho prostého důvodu, dělal jsem v Mototechně motomechanika, takže Jaw do opravy tam byla plná ohrada a vím, co je to za sráče, když byly v plném provozu..Hlavně převodovky, kyvné vidlice a zapalování u 350, to bylo pořád..Dost dobře nechápu, proč třeba Čz, která měla lepší převodovku a nebyla zas o moc horší nemá takový imidž jako Jawa..Ta sice má půllitra, který má krásný zvuk, a 4takt je 4takt, ale byl známý tím, že po jízdě se museli nedřív utáhnout všechny šrouby kvůli vibracím a proto měl i jedno ůskalí, že jezdec, hlavně ten, který jezdil zalehnutý, se několikrát udělal, než dojel do cíle a jelikož měl několik minut zakalené oči, mohl skončit ve strouze...
Snad jsem nějakého ortodoxa Jawáka neurazil...
nepropadat panice...
To je inspirace, že bych přestavěl svécho choppera na sněhovou frézu???
Chci nový šicí stroj: šicí stroje
vyšívání - výšivky zdarma a myslíte na Vánoce 2011
Chci nový šicí stroj: šicí stroje
vyšívání - výšivky zdarma a myslíte na Vánoce 2011
- Bugs.Bunny
- Aktivista
Mohl jsi to napsat trochu šetrněji.jericho-3 píše:Já Jawák moc nejsem, ale mám radost když vidím, jak jsou lidé šikovní..Jawák nejsem z jednoho prostého důvodu, dělal jsem v Mototechně motomechanika, takže Jaw do opravy tam byla plná ohrada a vím, co je to za sráče, když byly v plném provozu..Hlavně převodovky, kyvné vidlice a zapalování u 350, to bylo pořád..Dost dobře nechápu, proč třeba Čz, která měla lepší převodovku a nebyla zas o moc horší nemá takový imidž jako Jawa..Ta sice má půllitra, který má krásný zvuk, a 4takt je 4takt, ale byl známý tím, že po jízdě se museli nedřív utáhnout všechny šrouby kvůli vibracím a proto měl i jedno ůskalí, že jezdec, hlavně ten, který jezdil zalehnutý, se několikrát udělal, než dojel do cíle a jelikož měl několik minut zakalené oči, mohl skončit ve strouze...![]()
Před mnoha a mnoha lety pan Janeček navrhoval konstrukce motocyklů které patřili k naprosté světové špičce.
Pan Janeček byl borec, ale komunisti od Péráka do 634 nevymyslili nic..,vím, že to bylo kvůli Rusku, kteří chtěli pořád stejnou motorku, ale když jsem přišel do práce, všude Jawa , která poslouží, ale nepotěší..Jako kluci jsme toužili po hezké motorce/třeba Californii/kterou jsi nekoupil, vše šlo za hranice/dneska je jich dost/ , když přišel nový model Bizon ,který stál 11500kč a už vypadal jako motorka, tak by moc drahý a krásou zrovna neoplíval...a brzo skončil..Nikomu to neberu, ale kývačka svým vzhledem a výkony nebyla to pravé pro mladého kluka, je tak dobrá na ryby..Ale dnes je to rarita, když je Jawka zrenovovaná a vypadá líp než nová, ale ty asociace zůstávají..Tak se omlouvám, jestli jsem byl nešetrný, ale řadicí automat Jawa, dva ocelové plechy spojené nýtem , s dvěma slabými pružinkami ve stočeném plechu z konzervy a kolíčky na ozubených kolech v převodovce vysoké jako na J 550 , to mě udivilo už jako učedníka... 
nepropadat panice...
uš i ten poloautomat je dobrá a praktická věc , mnohokrát sem něco vezl co musíš držet aspon jednou rukou a v pohodě si jen přidáváš ,jericho-3 píše:Pan Janeček byl borec, ale komunisti od Péráka do 634 nevymyslili nic..,vím, že to bylo kvůli Rusku, kteří chtěli pořád stejnou motorku, ale když jsem přišel do práce, všude Jawa , která poslouží, ale nepotěší..Jako kluci jsme toužili po hezké motorce/třeba Californii/kterou jsi nekoupil, vše šlo za hranice/dneska je jich dost/ , když přišel nový model Bizon ,který stál 11500kč a už vypadal jako motorka, tak by moc drahý a krásou zrovna neoplíval...a brzo skončil..Nikomu to neberu, ale kývačka svým vzhledem a výkony nebyla to pravé pro mladého kluka, je tak dobrá na ryby..Ale dnes je to rarita, když je Jawka zrenovovaná a vypadá líp než nová, ale ty asociace zůstávají..Tak se omlouvám, jestli jsem byl nešetrný, ale řadicí automat Jawa, dva ocelové plechy spojené nýtem , s dvěma slabými pružinkami ve stočeném plechu z konzervy a kolíčky na ozubených kolech v převodovce vysoké jako na J 550 , to mě udivilo už jako učedníka...
- Bugs.Bunny
- Aktivista
Proto mám nejraději předválečné Jawy které mají duši a pérák je ještě také krásnej stroj . Ani si neumím představit jak se na tom jezdilo někam dál. Na 175 speciál byla moje nejdelší cesta cca 5km. Poprvé když jsem na tento stroj sedl musel jsem chvilku koordinovat pohyby. Neodpružený zadek, pérující sedačka všemi směry a do toho při řazení sundavat ruku z plynu je opravdu zážitek.jericho-3 píše:Pan Janeček byl borec, ale komunisti od Péráka do 634 nevymyslili nic..,vím, že to bylo kvůli Rusku, kteří chtěli pořád stejnou motorku, ale když jsem přišel do práce, všude Jawa , která poslouží, ale nepotěší..Jako kluci jsme toužili po hezké motorce/třeba Californii/kterou jsi nekoupil, vše šlo za hranice/dneska je jich dost/ , když přišel nový model Bizon ,který stál 11500kč a už vypadal jako motorka, tak by moc drahý a krásou zrovna neoplíval...a brzo skončil..Nikomu to neberu, ale kývačka svým vzhledem a výkony nebyla to pravé pro mladého kluka, je tak dobrá na ryby..Ale dnes je to rarita, když je Jawka zrenovovaná a vypadá líp než nová, ale ty asociace zůstávají..Tak se omlouvám, jestli jsem byl nešetrný, ale řadicí automat Jawa, dva ocelové plechy spojené nýtem , s dvěma slabými pružinkami ve stočeném plechu z konzervy a kolíčky na ozubených kolech v převodovce vysoké jako na J 550 , to mě udivilo už jako učedníka...
Použité technologie z dnešního pohledu působí spíše úsměvně. V tom s tebou musím souhlasit.
já mám duši klidnou k udržení FJ artefaktu sem přispěl
pokud se někdo pohybuje mezi předválečnejma jawama tak
určitě slišel o panu Jiří Teplý z Chromče (komplet kostry včetně vidlic na 350 ohv + choboty na williers a hodě dalšího ) muj učitel , kamarád a člověk za kterým si chodim pro radu , člověk se zlatýma rukama , člověk ktereho znám již třináctým rokem a kterému sem i občas pomohl a dnes si toho vážím
hurikán : http://www.ceskatelevize.cz/porady/1020 ... -nedostal/ ( přehrát video )
pokud se někdo pohybuje mezi předválečnejma jawama tak
určitě slišel o panu Jiří Teplý z Chromče (komplet kostry včetně vidlic na 350 ohv + choboty na williers a hodě dalšího ) muj učitel , kamarád a člověk za kterým si chodim pro radu , člověk se zlatýma rukama , člověk ktereho znám již třináctým rokem a kterému sem i občas pomohl a dnes si toho vážím
hurikán : http://www.ceskatelevize.cz/porady/1020 ... -nedostal/ ( přehrát video )
--775914666--stačí zavolat
, Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL
Jo, předválka je předválka,když si člověk ještě uvědomí, jaké byly tehdy cesty a jaké výpravy na nich hoši prováděli..všechna čest..Já mám nejraději moto tak konec 30.let a válku, kde to je už motorka s nožním řazením, lepším pérováním a od té doby se toho moc nezměnilo, žádný převratný vynález nebyl..Kdysi jsem byl taky pod vlivem soc. propagandy a pérák byl převrat v motorkách/i když je samozřejmě krásný/, první monoblok, ladné tvary atd...Ale pak jsem poslouchal staré pazoury , kteří mi říkali, že jsem vůl a měli pravdu..Když jsem uviděl např. DKW 250,350 a 500 ccm s kterým Hitler jel na Moskvu, došlo mi to..A že Dkw 125 RT byla předlohou pro mnoho firem na světě a např. 1.YAMAHA byla téměř přesná kopie tohoto motocyklu, začal jsem se dívat kolem sebe a zjistil jsem, že avantgarda vývoje moto byli hlavně Němci a Britové tady v Evropě a ostatní se snažili s nimi držet krok pomocí kopírování a licencí..Např. naše ČZ bylo komplet DKW,Jawa koupila Wanderer, atd.Vůbec nechci snižovat konstruktéry našich firem, bylo jich mnoho a byli ůžasní..,ale hlavní proud byl tady..A když např. po návratu z vojny jsem chtěl taky přidat něco "zkušeností" s naší technikou, tak jsem nadšeně popisoval jízdu s P V3S v terénu a starý praktik a pazour po mně loupl okem a povídá, mladej aby nebyl dobrý v terénu, když je to opajcovaný GMčák..Jenom vyhodili amíka /6V vodník/a dali tam vzducháč..Tak jsem byl zase v obraze..Vše již tady jednou bylo... 
nepropadat panice...