Vážení zkušení esterifikanti....
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
Však jsem psal, že oheň už musí bejt dokonale uhašen ve chvíli, kdy do toho začneš lejt metanol.radluk píše:Hranicka
Pozor na tu teplotu, ohrivat olej na 80°C a nalevat do nej methanol s louhem (k tomu jeste s vodou) je akorat na pruser, nachazis se jiz nad teplotou varu methanolu... jeste kdyz pod tim topis ohnem, to je nebezpecna hratka... Staci 50°C.
Tý teploty se taky neboj. Pokud to opravdu nepřeženeš nebo nepouštíš ten metanol příliš rychle, tak při vypouštění metanolu u dna tlak okolního vyfritu ten metanol uvařit nenechá, resp. než se ohřeje na teplotu varu, je zreagován. Když to začne prskat, chvíli počkáš, až sud trochu vychladne a zkusíš to znova.

Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
-
- Aktivista
Odpovědi: 0
Když si čtu jak vaříte meřo tak teda nevím jestli se to vyplatí se stím drbat když nafta se dá sehnat za 27kč.Já jsem to počítal a pro mě jako spotřebitele je to nevýhodné-tak to počítám: výfrit koupím v průměru za 12kč litr,metanol koupím za 80kč litr a 1kg NaOH kolem 80kč.Příklad použiji 100L výfritu+20L metanolu+skoro za 70kč NaOH to je 1200+1600+70=2870kč Z toho bude 120L z kterého se po oddělení oleje od bordelu zůstane 20L bordelu.Takže litr vyjde na 28.70kč. Aby se to vyplácelo to bych ten metanol musel ukradnout a nebo výfrit úplně zadara......
To jsem ještě do toho nepočítal cestu po vývařovnách a čas stím prodrbaný a mnozí to ohřívají elektrikou a kde co.Píšu to aby se mnozí nový příznivci váření zamysleli jestli se jim to oplatí a hlavně spočítali a nebyli zaslepeni vidinou nízké ceny za uvařené meřo.Nic proti vám co to váříte a litr vás vyjde ohodně mín něž ten můj propočet-tak se do mě prosim vás zbytečně nenavážejte že jsem teoretik.... Otázka je jestli používáte metanol nebo methanol-jeden mele že tam dává metanol a druhý methanol.. Tak co se tam teda lije???

metanol neexistuje je jen methanol což je druhý název pro methylalkohol a metanol se jen líp píše jinak cena 80Kč za litr je moc. Když se kupuje se spotřební daní i DPH tak stojí 40Kč L a louh se vejde taky do 50Kč kg v drogercekoil píše:Když si čtu jak vaříte meřo tak teda nevím jestli se to vyplatí se stím drbat když nafta se dá sehnat za 27kč.Já jsem to počítal a pro mě jako spotřebitele je to nevýhodné-tak to počítám: výfrit koupím v průměru za 12kč litr,metanol koupím za 80kč litr a 1kg NaOH kolem 80kč.Příklad použiji 100L výfritu+20L metanolu+skoro za 70kč NaOH to je 1200+1600+70=2870kč Z toho bude 120L z kterého se po oddělení oleje od bordelu zůstane 20L bordelu.Takže litr vyjde na 28.70kč. Aby se to vyplácelo to bych ten metanol musel ukradnout a nebo výfrit úplně zadara......To jsem ještě do toho nepočítal cestu po vývařovnách a čas stím prodrbaný a mnozí to ohřívají elektrikou a kde co.Píšu to aby se mnozí nový příznivci váření zamysleli jestli se jim to oplatí a hlavně spočítali a nebyli zaslepeni vidinou nízké ceny za uvařené meřo.Nic proti vám co to váříte a litr vás vyjde ohodně mín něž ten můj propočet-tak se do mě prosim vás zbytečně nenavážejte že jsem teoretik.... Otázka je jestli používáte metanol nebo methanol-jeden mele že tam dává metanol a druhý methanol.. Tak co se tam teda lije???
No a hlavně olej se dá sehnat zadarmo a nebo za 2kč/lcefar píše:metanol neexistuje je jen methanol což je druhý název pro methylalkohol a metanol se jen líp píše jinak cena 80Kč za litr je moc. Když se kupuje se spotřební daní i DPH tak stojí 40Kč L a louh se vejde taky do 50Kč kg v drogercekoil píše:Když si čtu jak vaříte meřo tak teda nevím jestli se to vyplatí se stím drbat když nafta se dá sehnat za 27kč.Já jsem to počítal a pro mě jako spotřebitele je to nevýhodné-tak to počítám: výfrit koupím v průměru za 12kč litr,metanol koupím za 80kč litr a 1kg NaOH kolem 80kč.Příklad použiji 100L výfritu+20L metanolu+skoro za 70kč NaOH to je 1200+1600+70=2870kč Z toho bude 120L z kterého se po oddělení oleje od bordelu zůstane 20L bordelu.Takže litr vyjde na 28.70kč. Aby se to vyplácelo to bych ten metanol musel ukradnout a nebo výfrit úplně zadara......To jsem ještě do toho nepočítal cestu po vývařovnách a čas stím prodrbaný a mnozí to ohřívají elektrikou a kde co.Píšu to aby se mnozí nový příznivci váření zamysleli jestli se jim to oplatí a hlavně spočítali a nebyli zaslepeni vidinou nízké ceny za uvařené meřo.Nic proti vám co to váříte a litr vás vyjde ohodně mín něž ten můj propočet-tak se do mě prosim vás zbytečně nenavážejte že jsem teoretik.... Otázka je jestli používáte metanol nebo methanol-jeden mele že tam dává metanol a druhý methanol.. Tak co se tam teda lije???

Mercedes-Benz W210 300D
-
- Aktivista
[quote="koil"]Když si čtu jak vaříte meřo tak teda nevím jestli se to vyplatí se stím drbat když nafta se dá sehnat za 27kč.Já jsem to počítal a pro mě jako spotřebitele je to nevýhodné-tak to počítám: výfrit koupím v průměru za 12kč litr,metanol koupím za 80kč litr a 1kg NaOH kolem 80kč.Příklad použiji 100L výfritu+20L metanolu+skoro za 70kč NaOH to je 1200+1600+70=2870kč Z toho bude 120L z kterého se po oddělení oleje od bordelu zůstane 20L bordelu.Takže litr vyjde na 28.70kč. Aby se to vyplácelo to bych ten metanol musel ukradnout a nebo výfrit úplně zadara......
To jsem ještě do toho nepočítal cestu po vývařovnách a čas stím prodrbaný a mnozí to ohřívají elektrikou a kde co.Píšu to aby se mnozí nový příznivci váření zamysleli jestli se jim to oplatí a hlavně spočítali a nebyli zaslepeni vidinou nízké ceny za uvařené meřo.Nic proti vám co to váříte a litr vás vyjde ohodně mín něž ten můj propočet-tak se do mě prosim vás zbytečně nenavážejte že jsem teoretik.... Otázka je jestli používáte metanol nebo methanol-jeden mele že tam dává metanol a druhý methanol.. Tak co se tam teda lije???[/quo
ono je to kus od kusu ty chceš něco ušetřit a nic pro to nedělat natočíš levnějc a jedeš,
já jezdím po návštěvách mám oil, metanol koupím za 16 pokud netopíš nebo na to nejezdíš spotřební dani nepodléhá, litr mi furt vyjde na dvě kačky,
nemám se nad čím zamýšlet jsi fakt jen internetový teoretik a díky takovým jak jsi ty se mi daří

ono je to kus od kusu ty chceš něco ušetřit a nic pro to nedělat natočíš levnějc a jedeš,
já jezdím po návštěvách mám oil, metanol koupím za 16 pokud netopíš nebo na to nejezdíš spotřební dani nepodléhá, litr mi furt vyjde na dvě kačky,
nemám se nad čím zamýšlet jsi fakt jen internetový teoretik a díky takovým jak jsi ty se mi daří

Methylalkohol za 40??? kdepak?cefar píše:metanol neexistuje je jen methanol což je druhý název pro methylalkohol a metanol se jen líp píše jinak cena 80Kč za litr je moc. Když se kupuje se spotřební daní i DPH tak stojí 40Kč L a louh se vejde taky do 50Kč kg v drogercekoil píše:Když si čtu jak vaříte meřo tak teda nevím jestli se to vyplatí se stím drbat když nafta se dá sehnat za 27kč.Já jsem to počítal a pro mě jako spotřebitele je to nevýhodné-tak to počítám: výfrit koupím v průměru za 12kč litr,metanol koupím za 80kč litr a 1kg NaOH kolem 80kč.Příklad použiji 100L výfritu+20L metanolu+skoro za 70kč NaOH to je 1200+1600+70=2870kč Z toho bude 120L z kterého se po oddělení oleje od bordelu zůstane 20L bordelu.Takže litr vyjde na 28.70kč. Aby se to vyplácelo to bych ten metanol musel ukradnout a nebo výfrit úplně zadara......To jsem ještě do toho nepočítal cestu po vývařovnách a čas stím prodrbaný a mnozí to ohřívají elektrikou a kde co.Píšu to aby se mnozí nový příznivci váření zamysleli jestli se jim to oplatí a hlavně spočítali a nebyli zaslepeni vidinou nízké ceny za uvařené meřo.Nic proti vám co to váříte a litr vás vyjde ohodně mín něž ten můj propočet-tak se do mě prosim vás zbytečně nenavážejte že jsem teoretik.... Otázka je jestli používáte metanol nebo methanol-jeden mele že tam dává metanol a druhý methanol.. Tak co se tam teda lije???
Mercedes-Benz W210 300D
-
- Aktivista
u metanolu se odvádí spotřební dan pokud se používá na topení nebo pohon spalovacíh motorů.
pokud SPD zaplatíš a děláš meřo můžeš si u správce zažádat o vrácení,
já dnes kupoval 2OO l sud na nrazil hned na několik průblémů.
musel jsem mít vlastní označený sud, to jsem měl, pak ADR to naštěstí firma mám a v mem případě prej když vezu jen jeden sud tak sačí částečné a to je hasičák ten jsem měl tak mě naložili, jinak by mě vyhodili,
cena za litr na výrobu meřa je 14.75
posledně htěli jen prolášení že s metanolem nebudu topoit a valit do nádrže, nyní adr a vlastní označenou nádobu a hasičák tak pro běžné výrobe na foru je to asi nedostupné

musel jsem mít vlastní označený sud, to jsem měl, pak ADR to naštěstí firma mám a v mem případě prej když vezu jen jeden sud tak sačí částečné a to je hasičák ten jsem měl tak mě naložili, jinak by mě vyhodili,
posledně htěli jen prolášení že s metanolem nebudu topoit a valit do nádrže, nyní adr a vlastní označenou nádobu a hasičák tak pro běžné výrobe na foru je to asi nedostupné

-
- Aktivista
... hmm pěkné, já když jsem byl posledně ve VIAREKu pro "bazénovou chemii", cca 250l Chlormanu, 10l H2SO4 (96%), 30l ALSO4 a nějaké další drobné lahůdky, tak nic vidět nechtěli, ale musel jsem v expedici podepsat lejstro, že jsem ADR ready
... skladníkovi ve stáčírně už to bylo buřt, že "bordel auto" kombi P405...
... jo samozřejmě nádoby s chem. uzávěry a označené

GIV Variant TDi ???kW
-
- Aktivista
co tobě budu vyprávět to jsem prožil přesně v tí firm přesně před obědemSlavkov píše:... hmm pěkné, já když jsem byl posledně ve VIAREKu pro "bazénovou chemii", cca 250l Chlormanu, 10l H2SO4 (96%), 30l ALSO4 a nějaké další drobné lahůdky, tak nic vidět nechtěli, ale musel jsem v expedici podepsat lejstro, že jsem ADR ready... skladníkovi ve stáčírně už to bylo buřt, že "bordel auto" kombi P405...
-
- Sběrač informací
vařila myšička metylester
Tak si pročitám jak uvařit meřo, protože léto ještě nezačalo a zima už se blíží
, když mě chytla žravá, kouknu do trouby a vidím zbytek vepřových výpečku, bylo tam moc sádla, tak jsem votočil gombíkem doprava, za 10min sem si pěkně dával nezdraví věci do bachoru.
A teď jsem si vzpoměl, že mám preventivně projet odpad krtkem.
Říkám si co s načatým pondělkem, že bych něco uvařil?
Skočil jsem do šopy, nalil ani ne deci E85, šup do koupelky vršek krtka, protřepat, nemíchat, z pekáče, do kelímku od piva, slít zbytek z výpečků vč. koření a nějakých vloček, nalil etanolát zamíchal 200kou hřebíkem, chvíle napětí, kouřím, něco leze ke dnu(asi to koření), za 15min spodek černej vrch trochu zakalenej, ale světlej.
Uvidím jak zítra, ale nějak jsem si udělal žizeň s pěknou náladou. Hoj

A teď jsem si vzpoměl, že mám preventivně projet odpad krtkem.

Říkám si co s načatým pondělkem, že bych něco uvařil?
Skočil jsem do šopy, nalil ani ne deci E85, šup do koupelky vršek krtka, protřepat, nemíchat, z pekáče, do kelímku od piva, slít zbytek z výpečků vč. koření a nějakých vloček, nalil etanolát zamíchal 200kou hřebíkem, chvíle napětí, kouřím, něco leze ke dnu(asi to koření), za 15min spodek černej vrch trochu zakalenej, ale světlej.

Uvidím jak zítra, ale nějak jsem si udělal žizeň s pěknou náladou. Hoj
Renault Espace III 2,2dt (83kW;234Nm)
Pokud to prodávají jen firmám tak mě je to nahouby do budoucna někde takhle splašit metanol když mi to neprodají... Kolik ti žerou ty tvoje auta na sto takhle vyrobeného meřa?slovacek.milos píše:u metanolu se odvádí spotřební dan pokud se používá na topení nebo pohon spalovacíh motorů.