: Výběr baterie

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

MirekX
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od MirekX »

Bosch za mě nee, Měl jsem S4 95Ah , po necelých 2 letech exitus, kolega tu samou a úplně stejný, reklamace na obě zamítnutá, odešla v létě z ničeho nic. Bosch už nikdy.
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. :) KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS (noteeth)
dav55
Aktivista

Příspěvek od dav55 »

zkusenosti jsou ruzne, co se tyce bosch S4 tak zatim drzi, mozna teprve prije cas kdy predcasne umrou, jinac ty baterky z marketu podle zkusenosti nic moc.
Misík
Přispěvovatel

Příspěvek od Misík »

mp3turbo píše:ono to nikdy nie je "cista voda" ale vzdy "elektrolyt" teda nariedena H2SO4. Ak ma rozum neklame, tak je to 34% roztok a kupis ju rozhodne v kazdej normalnej beznej drogerii.
Pridavavams a a plne suhlasim.Sused dolieval do baterky vzdy len vodu az mu cez zimu zamrzla.Ono nieco pravdy antom je ze dolievat elektrolytom predlzi zivotnost a ci uz tak ci onak nezkazi sa stym nic bo sa aj malo dolieva teda male mnozstvo a keby aj v baterke bolo vysia hodnota kyseliny ako 34 percent teda dajem tomu aj 40 tak po doliati 34 percent elektrolytu sa zase ocosi zmensi dajme tomu na CCa 38 - 36 takze tym jej niako extra neublizis ale hlavne nezamrzne v zime ;)
VW Passat B5 1.9 TDI syncro 320Nm 155Ps
https://dieselpower.cz/forum/viewtopic. ... highlight=
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

U Banneru je prý rozdíl, zda je vyráběná u nás v Rousínově nebo v Rakousku.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Aktivista

Příspěvek od avatar »

tak i tak temer vsechny baterky do aut jsou na bazi olova. U baterek predevsím zalezi na dobíjení a nasledném vybíjení

"Pokud zůstane baterie ve vybitém stavu po dobu několika týdnů (zima převážně), krystalizují molekuly sulfátu a usadí
se na negativní ploše desky.
Ty pak značně snižují elektrickou akumulační schopnost desky a snižují schopnost napájení při startu.
Krystalizované sulfáty již nelze prostě opětovným nabitím rozpustit. Baterie tak zůstává trvale poškozena"

pokud vám klesne napětí pod urcitou mez vecinou 11,5 dochazi k nevratnému poškození Sulfatace )tato hodnota je +- stejna u všech baterek na bazi olova). Ostavíte auto na 2 týdny dochazi k poškození protože samovybíjení zase Sulfatace . atd....

vse je to o nabíjení a vybíjení. Nebo nabíjení když je venku -20 a baterka je zmrzla pak jedete ohřeje se od motoru a zase zmrzne , zase dochazi k poškození atd....
Převážně v zimě dochází k největšímu poškození. Protože kdo by tahal k baterii kabely a externě ji dobíjel. Pokud baterka neni plně nabita i v zimě dochazi opět k Sulfataci

nezaleží většinou na výrobci. Měl sem nekolik baterek a většinou odešly přibližně stejně. Nejlepší je si psat kolik dana baterie stala a jak dlouho vydržela. zjistíte někdy že při koupi 2 noname jste na tom stale lepe než při koupi jedne značkove baterie.
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Samozřejmě dobíjení a způsob užívání mají na životnost baterky stěžejní vliv.

Optimální je, když alternátor dává 14,4V plus minus desetina. Napětí 14,4V je maximální hodnota, na níž se olověný akumulátor je schopen nabít tak, že ze zdroje do něho přestává téci proud. Pokud baterku nabíjíme napětím vyšším, dochází k jejímu přebíjení, rozkladu molekul vody a klesání hladiny elektrolytu.

Naopak nabíjecí napětí nižší způsobuje nedostatečné nabíjení, tím pádem nižší kapacitu a z dlouhodobého hlediska nižší životnost akumulátoru.

Z těchto důvodů se dnes dělají altíky se stabilizovaným výstupním napětím.
MirekX
Aktivista

Příspěvek od MirekX »

měl jsem tu Bosch 95Ah, dával jsem ji kvůli bufíku místo 70Ah. V zimě garáž, minimum ledových startů, žádný cukačky po městě, vždy se jede někam dál, dobíjení lehce přes 14V. Podle mě o baterku maximálně postaráno. Najednou v létě po pár minutách puštěných parkovaček pokus o start a nic. (samozřejmě večer při odjezdu na dovolenou k moři, jak jinak, že...) Pak celou dovolenou OK, ale dával jsem pozor. Po návratu jsem odpojil vstřiky a zkoušel točit, vydržela tak 4 vteřiny a konec, ještě že to startuje nabrnk. Teď mám noname (Repstar) 2 roky a zatím jede. Když vidím YUASU v motorce - celou zimu na ni prdim, na jaře chytne a to startuju i minutu než se nacucá benzín. To samý když mi dojde benzin a dám rezervu, startuju i půl minuty (podtlaková pumpa) Baterka 8 let naprosto OK. Kurva ať mi nikdo neřiká že v autě nevydrží takováhle značka 2 roky. A reklamace neuznaná, prý se na tento problém záruka nevztahuje. Kamarád měl tu samou v Renoltu Trafic a dvou let se taky nedožila, příznaky shodný.
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. :) KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS (noteeth)
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Já jsem na BOSCHky slyšel poslední dobou taky dost kritiky. I na Gigawatt, což je BOSCH v jiném kabátě (osobní zkušenost - 26 měsíců a mrtvá). Tak na tom asi něco bude.

Pravdou je, že odejde-li baterka zničehonic bez nějakých předchozích signálů, je to překvapení z kategorie těch nejméně příjemných.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

S tou Yuasou je to fakt, mojí bylo taky přes 8 let /6V/ , jednoduše řečeno, kvalitní výrobek...Měli bychom v dnešní "zrychlené " době si takových výrobků vážit... :)
nepropadat panice...
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Yuasa je super značka.

Jenže ono v dnešní globalizované době je těžké poznat, zda se jedná o stále tak kvalitní výrobek, nebo o výrobek poskládaný někde v čínské provincii Huang Duang, který se prodává pod stejnou obchodní značkou.

Když se může Hyundai ix20 vyrábět v Ostravě, může se klidně BMW vyrábět na Tchaj-Wanu. A pak je otázkou, zda i původní kvalita zůstává zachována.
Bajzík
Přispěvovatel

Příspěvek od Bajzík »

Ještě nikdo tu nepsal o značce MOLL, poslední dobou se taky hodně chválí.
TomasH
Přispěvovatel

Příspěvek od TomasH »

Chlapi, jeden člen fóra z SK zde prodává baterie CATerpilar. Osobně jsem ji vzal po Banerce, která mě dost zklamala, a s tou CAT jsem max. spokojen, a to pašík nebyl za 7 let ani jednou v garáži;)
VW Passat B5,5 AVF, PD 96kW
jjuriss
Přispěvovatel

Příspěvek od jjuriss »

ja co som mal bannerku tak po skusenosti s nou by som ju nedal ani do doma robeneho traktora
Skoda Octavia 1.9TDI, ASV 81kW, r.v. 2002, 230tis. km, climatronic

Skoda Octavia Scout 2.0TDI, DJGA, 135kW, 7°DSG, r.v. 2018, 143tis. km
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

No vidíš a já osobně mám Bannerku /45ah/ v malém pikapu , několikrát mi do rána svítilo světýlko v bedně a vybila se domrtě, což je pro baterii to nejhorší, co je, musel jsem ji dobíjet přes druhou, aby zabrala ..A už jsem auto s ní koupil a byla tam čerstvě nová a je to tak 9 let...Není co dodat..Patrně je opravdu rozdíl v tom, kde se baterie vyrábí...
nepropadat panice...
Biimbo
Aktivista

Příspěvek od Biimbo »

buď Tudor, to je skandinávie(dodávají do prvovýroby pro PSA a tam baterky vydrží běžně osm let) nebo yuasa, dělají klasický dolívací ještě, jestli je to stále japonsko nevím. Jinak bosch má akorát reklamu a je to největší šit, varta už není co bývala, banner docela drží, já mám dolívací nějakou holandskou, prý je v ní z číny jen mřížka. Teď pojede třetí zimu. Má asi 74ah a 720 A,stála mě asi 1700 bez daně a je na ní tři roky záruka.. Nebylo co řešit..
Audi A8 3.0 TDI 171kw
Volvo XC90 2.4 D5 136kw Executive

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Audi A8 4.2 MPi V8 Quattro
OII Combi 1.9 TDI BXE 4x4
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“