Olej do kompresoru klimatizace

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

petr.wenzel
Nováček
Odpovědi: 0
Kontaktovat uživatele:

Doplnovaní oleje do klimatizace

Příspěvek od petr.wenzel »

Olej je třeba doplnovat jedna část oleje se odsaje s chladivem a druhá část uteče únikem chladiva.
http://www.klimatizace-wenzel.cz/autoklimatizace.html
http://www.servis-klimatizace.hys.cz
koudy
Přispěvovatel

Příspěvek od koudy »

Dark
Nováček

Příspěvek od Dark »

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, mám Ford Galaxy s dvouokruhovou klimatizací. Praskla mě jedna trubka na klimě, po její výměně a novém naplnění klima funguje jak má, ale při volnoběhu jsem si všiml, že je hlučnější. předpokládám, že je v okruhu mín oleje. Kolik bych si ho měl nechat doplnit, popř. co se může stát , kdyby bylo v okruhu více oleje než má být? ( doporučené množství by mělo být 135 + 105 cm3 oleje +-15 )
Ford Galaxy 1,9 Tdi PD 96kW
alberttisimo123
Nováček

Příspěvek od alberttisimo123 »

Já jsem taky toho názoru, že se kompresorový olej doplňuje. Samozřejmě v přiměřené míře.
martin-f
Nováček

Příspěvek od martin-f »

Prebádal som rôzne fóra a akosi neviem nájsť odpoveď na moju otázku. Ako sa má správne plniť olej do klímy?

Ľudia sa delia na dva tábory. Jeden hovorí to čo má napozerané zo všetkých pneuservisov, kde plnia klímu - teda doplní sa ten olej, čo sa odsal + 10 ml naviac.

Druhý tábor hovorí že doplniť iba to množstvo, čo sa odsalo, inak oleja v okruhu pri každom doplnení pribudne a väčšie množstvo oleja kompresoru škodí.

Ja sa osobne hlásim k tomu druhému názoru. Netesnosti v klíme sú tak malé, že za rok unikne dajme tomu 40g chladiva. Čiže keď to tomu chladivu, inak povedané stlačenému plynu trvá rok, kým z neho unikne 40g, tak netesnosť nebude veľká a tým pádom sa mi nechce veriť tomu, že by cez tak malú netesnosť dokázali prejsť molekuly oleja, nehovoriac o tom, že by uniklo tých 10 ml. Ja chodím na výmenu chladiva každý rok, takže nerád by som týmto štýlom +10 ml utopil kompresor v oleji.

Druhá otázka je, existujú nejaké lepšie plničky, ktoré dokážu odsať celé množstvo oleja zo systému? Alebo dokážu odsať iba časť oleja tak ako to poznáme? Viem že sú plničky, ktoré dokážu urobiť preplach systému. Napríklad ak sa vám rozsypal kompresor a bordel z neho koluje systémom, tak niektoré plničky robia preplach, inak by bordel z prvého kompresoru ľahko zničil aj nový kompresor. Čiže preplach by možno vzal z okruhu všetok olej ale nie som si istý. Prípadne iná možnosť?

Nerád by som klíme nejako uškodil. V servisoch, kde plnia klímu o klíme v skutočnosti moc nevedia. Dnes je, aspoň v mojom meste a okolí taký trend, že kto má pneuservis, automaticky cíti za povinnosť kúpiť plničku. Naučí sa mačkať pár tlačítiek na plničke a pritom o klíme nič nevie. Obehal som pneuservisy kde plnia klímu a zistil že nikto nevie na moje otázky fundovane odpovedať ako odborník na klímy. Nikto nemal vlastný názor, respektíve znalosti z nejakého školenia na klímy. Každý sa odvolával na plničky. Plnička to automaticky odsaje, plnička to odváži, plnička to doplní....všetko plnička...ale nikto nepovie prečo tam dávať 10 ml oleja, repspektíve prečo práve 10 ml. Ak bol únik malý, zmizlo 10 ml oleja? Ak bol únik veľký zase zmizlo len 10 ml oleja? Zase len...plnička si olej doplní sama...

Preto sa snažím nájsť ľudí, čo klimatizáciám naozaj rozumejú. Lebo chvíľami mám pocit z tých fachmanov u nás v meste, že tá plnička je nejaká šéfka firmy, keď sa furt odvolávajú na ňu.
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

je to tak jak píšeš, většina lidí to dělá pouze jako doplňkovou službu, páč je to poměrně slušně zaplacený, děláme to taky tak...toť vše, sprostý business,nebo jsi čekal něco jiného? že tam s tebou pneuservisák když má fofr přezout ti auto bude hodinu polemizovat o tom co je a co není pro tvoji klimu dobrý?
pokud chceš fundované odpovědi, zajeď si na to školení sám a pak můžeš rozdávat rozumy ostatním
(noteeth)
10ml si myslím že je hodně, naše plnička odsaje, pak to ukáže na konec procesu kolik to odsálo oleje a kolik chladiva, v závislosti na množství chladiva nastavím i dávku oleje, většinou tak 4-5 gramů,není to asi nikde přesně napsané nebo nařízené, možná nějaký dílenský příručky k autům, nevím
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

martin-f : odkud jsi?
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“