Jak kdo vaříte MEŘO,EEŘO atd.

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
vancar
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od vancar »

U vyfritu potřebuju louhu stejně, nebo jen o trochu víc (80, resp.70g), co stoupá, je potřeba metylu, čím víc sádla, tím víc metylu

jelikož mě zajímá hlavně vyfrit tak těch 80 je za tepla a 70 za studena ? a za studena je cca kolik stupňů ? a ten metyl teda metoda pokus omyl ? zkusit do zkumavky bo v malém množství a dle toho doladit ...??
Golf III Variant ALE , CHip,KAT+EGR off,Podvozek,205/40R17 G IV Look Hella
T4 Caravelle 2.5 dti 75kw zatim základ
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

vancar píše:jelikož mě zajímá hlavně vyfrit tak těch 80 je za tepla a 70 za studena ? a za studena je cca kolik stupňů ? a ten metyl teda metoda pokus omyl ? zkusit do zkumavky bo v malém množství a dle toho doladit ...??
Za studena/za tepla - neber tak doslova, ale jsou dva postupy.

Naleješ do barelu vyfrit s potřebným množstvím metylu s rozpuštěným NaOH a:

a) barel ohřeješ na cca 40-50°C, necháš reagovat, případně sem tam zamícháš. = teplá esterifikace. Louh s olejem reaguje o něco rychleji než metyl, v mezivrstvě se tvoří tenká vrstva pudinku, která pak reaguje dál na ester a glycerín, kterej klesá ke dnu a tam díky přebytku NaOH okamžitě tuhne. Postupně, jak koncentrace louhu v metylu klesá, reakce zpomaluje a glycerín na dně začíná bejt kapalnej. Kdo esterifikuje tímhle způsobem, určitě jste si toho rozvrstvení glycerínu všimli.

b) olej v barelu zahřejvat nemusíš, seženeš si takovej ten železnej promíchávač malty do vrtačky a začneš důkladně mixovat, takže reakce probíhá v celém objemu barelu, tudíž podstatně rychleji i při teplotě pár stupňů nad nulou (12°C 1minuta, 4°C 15 minut) =studená esterifikace. Louhu pak stačí o něco méně a glycerín na dně je konzistentní.

V obou případech necháme minimálně 2 dny sedimentovat.

Při ideálním množství louhu je glycerín na dně i při 10°C kapalný. Když ho dáte o trochu víc, glycerín ztuhne. Ještě víc, na esteru se začnou tvořit škraloupy - odstraníte ho a za hodinu je tam novej. A extrém - pudink, tady už pomůže jen kyselina.

K těm zkumavkám - potřebuješ základní výbavu - zkumavky, odměrnej váleček nebo pipetu, přesnou lžícovou váhu, kahan nebo aspoň svíčku a samozřejmě ochranu zraku. Už mi to jednou křáplo do očí a není to nic příjemnýho.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
1olej1
Sběrač informací

Příspěvek od 1olej1 »

hranicka píše:hydroxid od oka (noteeth)
Taky jsem to tak dělal, ale už mám přesnou váhu a říkám, že každý procentíčko je na výsledku znát. Nemusí jít zrovna o pudink, ale i mírnej přebytek způsobuje neustálou tvorbu škraloupů i na hotovým esteru, který paliváku taky zrovna nepřidaj. Když ho dáš málo a používáš "konzervativní" metodu - nalejt a ohřát, tak se ta reakce zase může klidně v půlce zastavit.
Ja som pohodlny clovek nato aby som to presne vazil uz velmi vela razy som to robil tak som chytil mierku do oka :D ale ono je skor zaluba stale zlepsovat vlastnu naftu nez povinnost co si budeme nahovarat :D
nneerroo
Nováček

Příspěvek od nneerroo »

Myslite ze by místo metanolu sel pouzit isopropylalkohol(mam k nemu pristup)?Zacelo se mi dostavat nejakeho fritaku(nechci tam lejt obyc vyfrit) tak sem si rikal ze bych to obcas nalil do petroleje na kterej sem uz obkrouzil zemekouli :-) Diky
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

ISOPROPYL vyzkousej, ale je k hovnu na vyrobu esteru (zkouseno), to same etylalkohol, taky na prd. (crazy)
Radeji Iso nared s benzinem do nejake strikacky ala felda a mas klid...
nneerroo
Nováček

Příspěvek od nneerroo »

To ze se IPA da pouzivat misto E85 sem uz odskousel s pozitivnim vysledkem(felda predla jak kote) ale jen me zajimalo jestli by se to chovalo jako s metanolem.Ale tak kdyz mas odskousene ze je to naprd tak se do toho poustet nebudu.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

nneerroo píše:To ze se IPA da pouzivat misto E85 sem uz odskousel s pozitivnim vysledkem(felda predla jak kote) ale jen me zajimalo jestli by se to chovalo jako s metanolem.Ale tak kdyz mas odskousene ze je to naprd tak se do toho poustet nebudu.
Klidne to zkus, ale videl jsem to na vlastni oci, stejne pomery, nic to nedelalo a pak to ztuhlo a bylo to jak gumovy medvidek tusim. (crazy)
Ferenzzo
Přispěvovatel

Příspěvek od Ferenzzo »

pánové co je špatně, že ten spodek (glycerin) mám jednak 2 vrstvy a taky že neztvrdne ani za měsíc? Dělám to za studena s vrtačkou, výseldný ester není vůbec špatný, to ne, ale toto je za
a) ztrátové, protože vždycky tam tak 1,5l zůstane, protože už s tím tahám aji ten bordel
b) mám problém s odpadem, protože tohle nemůžu jen tak někam nalít a do popelnice to taky dávat nemůžu, protože to je "kapalina"

dělám to ... 8l vyfrit, 1,35 metanolu a 60g NaOH

mám přidat NaOH?Obrázek
VW Caddy life 1,9 TDI ... 77 kW (ve vývinu)
Audi TT 1,8T ...153 kW odbrždeno (prodáno)
Opel Astra 1,7TD ...předěláno na mechaniku...pracant do vinohradu :))
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

NaOH je docela OK, pokud je cisty a pevny, ne kapalny (rozpusteny v Met.).
Jen mas docela malo metylu, dodrz doporuceny pomer 20 % z objemu oleje a uvidis co se zlepsi. Muze to byt nezreagovane sadlo.
Zalezi co mas za vstupni surovinu - hustota, cistota, zoxidovanost (kyselost), atd.
Napr. pokud pouzijes hydroxid draselny, tak glycerin je tekuty porad. Kdezto z hydroxidu sodneho ztuhne klidne na druhy den. (crazy)
Je dobre pamatovat, ze metyl hraje roli ve vylouceni glycerinu, hydroxid je pouze katalyzator reakce. Malo metylu muze komplikovat reakci, mel by byt maly prebytek - ten se odstranuje bud destilaci, nebo pranim a susenim.
Ferenzzo
Přispěvovatel

Příspěvek od Ferenzzo »

jak myslíš to ... "ne kapalný(rozpuštěno v metylu)" .. není z toho jasné, jestli to znamená nepoužívej kapalný, ale tuhý a rozpusť ho v metylu .. nebo něco jiného :)

já mám tuhý NaOH, ten odměřím, nasypu do metylu, rozmíchám a leju do oleje, přičemž neustále míchám, až proběhne reakce nechávám třeba týden sedimentovat

zkusím teda při další várce přidat metylu

materiál, který mám vypadá asi takhle .. 30l barel, 3/4 jsou docela pěkné a spodek je prakticky sádlo (taková kaše) ...

ty 3/4 jdou pěkně, zreagují do minuty a auto na ně pěkně jede, jen jsou patálie s tím glycerinem a nezreagovaným sádlem jak říkáš

ten spodek se mi ještě ani jednou nepodařilo zreagovat, dávám 2x tolik metylu co obvykle a trošku přidám NaOH, asi to budu potřebuje ohřát? nebo jaké množství surovin pro přeměnu mám aplikovat?

díky
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

vsechno jde, i takove sracky.
Musis met olej dobre ohraty - zhomogenizovany, nejlepe 50-55 °C, dobre ze rozpoustis v metylu (tak jsem to myslel), nepridavat vodu, hlavne nerozpoustet louh v trosce vody a pak michat s metylem. Voda je na skodu reakci.

Bohuzel davku louhu nikdo nerekne, tu zjistis presne pouze titraci, bez titrace je to jak vesteni ze sklenene koule (je to jen bud a nebo).

Nikdy taky nemuze zadny olej jit pod 5g/l, 5g (NaOH) je minimalni zaklad do jakehokoliv oleje. Malo zoxidovane/kysele (prepalene) oleje chodi bezne do 6g/l.

To sadlo musis opravdu ohrat, kdyz tam budes met 50 °C, 20% metylu a aspon tech 7g, tak neni boha, aby to normalne nezreagovalo a lete nebylo krasne ciste a tekute.
Ferenzzo
Přispěvovatel

Příspěvek od Ferenzzo »

tak dneska jsem zkusil spodek z vyfritu (taková sádelná emulze) v malém množstí pro jistotu ...

ohřál jsem to, aby to bylo pěkně tekuté, rozpustil 3,5g NaOH v 28% objemu oleje metylu (tj. 1,3 dcl v 5 dcl oleje) a míchal dokud neproběhla reakce ...

Je to takové trošku kalné, jedna z příčin by mohla být špatná dávka louhu, protože v tak malém množství jsem to nemohl změřit přesně na desetinu, špíš bych bral to, že jsem tam nasypal +- g a je tam asi víc než by mělo, protože se mě tvoří škraloup na hladině :) ... ale glycerin se oddělil pěkně, je cca hodinu po esterifikaci a takto už to je cca 1/2 hod oddělené.

Jsem zvědavý, jestli ztvrdne ten glycerin jak říká Miloš :D "na kámen", když tam je (asi) víc toho louhu.

Má někdo svůj názor co by mi k tomu mohl říct podle poznatků z fotky?Obrázek
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Pokud to je jako ten kapalny louh, tak to je kalne protoze obsahuje vodu a voda vzdy zpusobuje takove divne stavy toho MERO po reakci. Kdyby tam nebyla voda, tak za hodinu je to ciste jak vino, tohle vypada jak 5 minut po zmenach barvy a zahajeni reakce/sedimentace glycerinu.
Kdyz je spravny pomer pevneho louhu + metyl, tak to musi hned po reakci sedat, ty kapicky musi byt uplne videt jak glycerin jde ke dnu.
U vylepsene Milosovy klackove metody s nazvem "55+" (od teploty oleje) to behem asi prvni minuty ustavneho a dokonaleho rozptyleni metylu v objemu oleje okamzite reaguje, meni barvu od zluto oraznzove, pres tmave hnedou, opet prejde do mirne oranzove a konci na klasicke kastanove barve a pak uz jde po dvou minutach videt, jak viskozita klesla. Pokud nejevi olej naznaky vyse uvedene do cca. 5 min po naliti metylu a michani, tak je to spatne. At je to olej jaky chce, musi reagovat do dvou minut od prvniho promichani...

Ale plati zasada:
20 % metylu z objemu oleje, nesmi byt mene jak 20 %, teplota nesmi byt nizsi jak 55 °C a vytitrovat mnozstvi hydroxidu, povinny zaklad je 5 g/l NaOH + mnozstvi zjistene titraci.

Nebo mas spatne prefiltrovany olej pred reakci a tohle je prach, ten bordel, kterym byl zakaleny olej. Pokud byl pekne pruhledny po zahrati, tak je to vodou.
Protoze voda do tepleho MERO, byt po usazeni casti glycerinu nesmi prijit, jinak vznika emulze a jsou ztraty, pri nedoreagovani (zchladnuti varky) si muzete klidne uvarit nekolik litru smetany, kterou uz nikdy a nikdo neoddeli od sebe, je-li libo. Otazka je, kam s tim pak.... (wallbash) ;)
Ferenzzo
Přispěvovatel

Příspěvek od Ferenzzo »

.. co jsem sem vložil svůj poslední příspěvek, tak jsem večer chytl nějakého vira, blbě, šlo to vrchem dolem, vysoké teploty .. skoro už jsem byl na lopatě .. přežil jsem (noteeth) .. dnes jsem konečně našel trochu síly a odvahy vzdálit se od postele a sešel dolů do garáže, kde na mě čekalo tohle!! :D

Obrázek

to už je lepší ne? :)
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

http://biopa.sweb.cz/biopacz4.htm nevíte někdo jaký je ten první způsob?

Nechcete mi prosím někdo za úplatu poslat kanystřík glycerinu? Chtěl jsem si uvařit něco glycerinu na pokusy a uvařil jsem si "přiměřeně" EEFO s podivnými vlastnostmi, kdy se mi to neoddělilo a výsledný elixír života se mi ochotně míchá i s vodou ale i benzínen na stále čirou kapalinu.... (crazy)
nemám žádnou kárku na naftu...
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“