chladic oleja

VW/Audi/Škoda/Seat - zvyšování výkonu (především TDI motory)

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
netopier
Aktivista
Odpovědi: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od netopier »

turbo kamna power píše:Na okruhu dřív popravíš brzdy než přehřeješ olej. Ideální je střídat ostré a klidné kolo. prostě jedno kolo čočka, a druhé kolo klídek, aby se vychladily brzdy, gumy, olej...
to zalezi od auta. na nissane gtr sme prehriali olej v prevodovke a brzdy este OK

aby som kazde 2 kola vypustal koli prehriatemu oleju (brzdy vydrzia ) , to by ma pekne nasralo .
Seat Cordoba 1.9 TDI,VKLR, Dbilas, HFLO-X, 12mm, 4bar MAP, FMIC,keramika
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
Leon/kissiakos
Aktivista

Příspěvek od Leon/kissiakos »

to veru aj mna... o brzdy strach nemam ... to je najmenej .. (noteeth)
Kissiakos - Matus/seat leon ASV/ASZ : kw-? / Nm - ? vacka 9,5 + 12mm + dssr 0,360 + sachs race performance ceramic + FMIC
Leon: http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... 160#533160
mcsolle
Přispěvovatel

Příspěvek od mcsolle »

ja sledujem teplotu oleja cez D-Dot, v lete na dialnici, ked som k tomu dost nakladal videl som max 127 stupnov
termostat som k tomu nedal, v zime som este nemal pod 70 a v lete nad 115
Leon/kissiakos
Aktivista

Příspěvek od Leon/kissiakos »

no a uz tu je prvy priklad nad 120 .. a to len po dialnici .. forest co ty na toto tvrdenie?
Kissiakos - Matus/seat leon ASV/ASZ : kw-? / Nm - ? vacka 9,5 + 12mm + dssr 0,360 + sachs race performance ceramic + FMIC
Leon: http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... 160#533160
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

mcsolle píše:ja sledujem teplotu oleja cez D-Dot, v lete na dialnici, ked som k tomu dost nakladal videl som max 127 stupnov
termostat som k tomu nedal, v zime som este nemal pod 70 a v lete nad 115
jaký motor? jaký výměník?
mcsolle
Přispěvovatel

Příspěvek od mcsolle »

asz+vb
majo6L
Nováček

Příspěvek od majo6L »

Je zaujimave ze vyrobca tak uzkostlivo reaguje na zvacsenie serioveho vykonu ,skoro kazda vykonova varianta 1,9 TDi ma svoju velkost vymennika olej-voda, 130-150 ps ho ma skoro dvojnasobny oproti 110 ps. Tu sa predpoklada vykon okolo 200 ps a pouzivanie auta aj na obcasne jazdy na okruhu ale podla vas netreba nic prerabat staci vymennik na seriu 150 PS. Zaujimave. Pritom olej sa v tomto pripade pouziva aj na chladenie piestov, a od teploty 120 stup a viac prudko klesa jeho viskozita, co v kombinacii s dost navysenymi spalovacimi tlakmi nie je dobra sprava pre ojnicne loziska... Sluzobne pouzivam Leon 1P 105 PS a v lete pri dialnicnej jazde cca 2 hodiny rychlostou 140-150Km/h by som vam dal vypocut motor , hrkoce ako stara sekacka na travu, po vychladnuti zase zvuk ok.
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

@Leon/kissiakos: Nejsou mi znamy dalsi okolnosti, rozhodne je to vice, nezli by si ten olej potazmo motor zaslouzili. Jestlize je to ASZ, VB se tam seriove nedavalo, takze predpokladam, ze nekdo musel delat chip, otazkou je kdo a s jakou peclivosti k tomu pristupoval a na zaklade jakych pozadavku od zakaznika. Je tam SMIC nebo FMIC? V jakem je stavu motor ... atd.

... to jen ty vidis vsechno "pohodka, sa nejako urobi" a bastlis to od oka bez rozmyslu.
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
subz3ro_tdi
Aktivista

Příspěvek od subz3ro_tdi »

@majo6L: zaujimavy a konstruktivny nazor - spytam sa ta teraz jednu otazku, lebo zrejme sa tu bavime o 3 roznych veciach a je tu bordel v nazoroch a vytrhavaju sa veci z kontextu....
Takze sa zamysli a odpovedz ktora z nasledovnych moznosti je ta spravna a pripadne argumentuj preco:
1. nechat seriovy (81kw) vymennik a montovat naporovy chladic oleja
2. montovat vacsi vymennik (96/110kw) (prip. zvazit aj pouzitie drahsieho oleja s lepsimi vykonovymi parametrami)
3. moznost 2 + montovat aj naporovy chladic oleja
Ja sa priklanam k moznosti 2 resp. 3, zalezi nakolko sa panko Kissiakos financne citi (akosi mi z kontextu vyplynulo ze hlada "lacne" riesenia, inak by si kupil kdesi na ebayi hotovy kit a neriesil by tu ake pouzit termostaty, napojenia apod.), kazdopadne moznost 1 mi pride ako najhorsia zo vsetkych troch (nechcem povedat ze je to uplna hlupost, lebo tou by bola moznost 4. nechat to ako to je) ;)
Leon/kissiakos píše:o brzdy strach nemam ... to je najmenej .. (noteeth)
Matus, ty ma neprestanes prekvapovat... uz ked si clovek mysli ze si racionalne budujes vlastny nazor, trepnes takuto (sorry za vyraz) k*kotinu..... zamysli sa co je horsie, zadret motor kvoli KO oleju alebo sa dokalicit kvoli nefungujucim brzdam.... ??? :roll:
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
majo6L
Nováček

Příspěvek od majo6L »

Napisem len moj nazor.Vymennik olej-voda je najlacnejsim a najjednoduchsim riesenim pre regulovanie teploty oleja, pri kratkych jazdach ho ohrieva, pri vacsom namahani sa ho snazi ochladit ( chladit nieco vodou ktora ma 90-95 stup. mi pride trosku smiesne ale ok). Kazdy vyrobca ktory to mysli s pouzivanim auta aj na sportovejsie jazdenie vazne ho vybavuje chladicom olej-vzduch ( starsie Talianske sport. modely prip. Japonske) a asi vedia preco. Ja mam motor BPX cize velky vymennik, a tiez uvazujem o kupe pridavneho chladica, samozrejme ovladane to bude termostatom. Bol by som rad keby teplota oleja neprekracovala 100-110 stup. a seriove chladenie mi to urcite nezaruci... Este jedna poznamka, cidla teploty oleja sa vacsinou umiestnuju k olejovemu filtru cize na miesto za "chladicom" a ked uz tam ukazuje teplota 110-120 stup ako som tu niekde cital, aku teplotu ma potom olej pred schladenim? Ja dam cidlo do olejovej vane a uvidim co dalej.
majo6L
Nováček

Příspěvek od majo6L »

Keby mala ta kocka taku ucinnost ako pises, teplota oleja na jej vystupe by mala vzdy okolo 95stup, co ale nema.... takze asi bude niekde chyba. "podchladenie " oleja je zaujimavy vyraz, neviem ako by sa dal pri sposobe jeho chladenia ktory tu rozoberame dosiahnut.
subz3ro_tdi
Aktivista

Pozri, ja fakt nemam potrebu tu poucat ani niekomu nieco dokazovat, preto som ten post vymazal... uz ked si na to reagoval, odpoviem ti, nech ma v kontexte vyznam co si napisal...
Vyraz podchladenie sa vztahoval nie na olej ale na teplotu chladiaceho media... princip je taky, ze mas stanovenu pozadovanu max. teplotu a vodou sa ju snazis dodrzat s tym, ze prevadzkova teplota chladiva je dana prostredim...... u aut je to prevadzkova teplota motora (t.j. cca. tych 90 st.), keby si chladil povedzme elektronicky vykonovy prvok (napr. procesor v pocitaci), bola by tato tzv. ambient teplota dana teplotou v miestnosti (povedzme tych 20 st.). Jedina vec je ista a to ze pri vodnom chladeni nikdy nebude mat chladeny prvok nizsiu teplotu ako chladiace medium (voda), kazdopadne spodnou hranicou je vzdy prave "ambient" teplota (na ktoru sa da v idealnom pripade naporovym chladicom ochladit chladiace medium) takze by som jeho moznosti takto nepodcenoval. :) Zakladom spravnej ucinnost v pripade chladenia u motoru je spravne fungujuci chladiaci okruh a spravny vymennik voda-olej. To ze by si vodou olej v motore ochladil na menej ako 90 stupnov si kludne vyskusaj - vyhod termostat a chod sa s tym kdesi poriadne prevetrat. Potom sa prid podelit a skusenosti, co si zistil, sameho ma to zaujima :)
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
netopier
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od netopier »

ten vymennik vie z teploty oleja zrazit maximalne par stupnov, ale urcite to nevie spravit to, ze nezavisle na vstupnej teplote oleja bude na vystupe stale napriklad 90 stupnov .

ak ma "schladeny" olej 100 stupnov a este ma ist chladit piesty a ostatne casti motora tak to asi take dobre nebude

dalej, termostat na olejovom chladici sa otvara postupne, cize ziadne skokovite podchladenie nehrozi, cielova teplota oleja je 80 stupnov co je podla mna ideal na to, ze sa ten olej ide hned ohriat od motora a tym padom pohlti viac tepla.
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
subz3ro_tdi
Aktivista

Viktor, olej ma jednu jedinu prvoradu ulohu... a to spravne MAZAT, inak by navrhli olejove chladenie, nie vodne ;)
Uvedomte si konecne ze v motorsporte ten olej proste 80 stupnov mat za kazdych okolnosti nemoze...... a preto su specialne oleje na zavodne pouzitie, ktore naopak nie su vhodne do beznej prevadzky. Opakujem, nemam nic proti naporovym chladicom oleja, ale prvym krokom je chladiaci okruh resp. vymennik.
Naposledy upravil(a) subz3ro_tdi dne 04 led 2013, 19:57, celkem upraveno 1 x.
Octavia Combi 1.9TDI
Audi A2 1.4TDI
netopier
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od netopier »

ale prehriaty nemaze !
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
Odpovědět