Trápí mě studené starty... Pokud je venku 20°C a více, startuji na drc.
Pokud je 0-20°C, tak nastává problém. Motor zpravidla neochotně naskočí (NEmusím držet klíček delší dobu a točit). Start je prostě takový nekultivovaný a je doprovázen větším množstvím tmavšího šedého kouře. Občas se i stane, že se motor při startu třepe (a někdy se třepe i dál po nastartování) a s ním pak i celé auto. Pokud motor po takovém "krásném" startu (nejen třepavém, ale obecně špatném) vypnu a znovu nastartuji, je tento start již bezproblémový.
Auto mám něco přes rok a půl. Za tu dobu byly žhavící svíčky 2x venku s tím, že jsou OK. Nechal jsem si (před 3/4 rokem) vyměnit i čidlo chladící kapaliny.
Teď ale jedna důležitá poznámka! Výše popsaný problém se vykytuje, pokud auto stojí alespoň 8-10 hodin venku. Pokud ho startuji po 4 nebo 6 hodinách (samo i po kratší době), tak je start bezproblémový, i když je venku třeba 5 nebo 10 stupňů nad nulou.
A další poznámka - pokud auto nechám v garáži (i když v ní nebude zrovna 20°+), tak je start zpravidla v poho. Za tu dobu, co auto mám, se mi stalo asi 3x nebo 4x, že byl start stejně na hov.., jako když auto nechám venku.
Pokud je 0 až -5°C, pak se start hodně zlepší. V drtivé většině případů (startů) to na začátku s motorem škubne, ale motor hned běží. Pokud už je -5 a míň, tak staruji jako by bylo 20°C+. Někdy koncem ledna nebo začátkem února, když bylo přes den (u nás i) -12°C, já startoval na drc (i po té, co auto stálo 4 dny na mrazu).
Nějaká rada? Nápad? Tedy kromě té skály...
Moc děkuju. Snad jsem na nic nezapomněl.
Mé auto: Škodillac O1, 09/2004, 184tis., 1.9/81kW, ASV, turbo v haj.lu, (jak jsem včera zjistil) termostat v haj.lu (Po 40 minutách ježdění po kopcích pouze 79-80°C. Navíc, tuto zimu jsem i zjistil, že pokud autu trochu povolím (jízda z kopce), tak začne padat teplota (i když už byla podle rafičky teplota 90°C)).
Jeden ze startů, zní to lépe než jak je to v reálu:
http://youtu.be/3fPbT-I3AVk
Dnešní (30.3.) cvičení z VAGu:

Je ta nižší teplota u chladící kapaliny OK? Venku bylo těch 16°C. Nicméně, start byl ok.