Sám nevím a nevyznám se v tom. Kolikrát mi překvapuje, když zjistím, že například Wehrmacht jel s motorkou Triumpf na východ a ta motorka měla rozvod šoupátkem. A takové mnohé jiné špeky/proto při oslavě péráka se jen usmívám/. Přitom když jsem jako kluk opravoval J 90, byla to tehdy bomba s rozvodem šoupátkem, převratným to vynálezem. A těch příkladů je přehršel, když vidíš např. jak Římané měli vymakanou logistiku, zásobování obrovských armád žrádlem, jak vytápěli kamenné stavby centrálním vytápěním, apod. , co tehdy lidé dokázali, jsou dnešní úspěchy v těchto oblastech směšné...Proto mě nijak nenadchává dnešní velkolepá technika, nemá to ducha..Dnešní předražený model odejde, přijde nový a nikdo si už na něho nevzpomene..Stačí se postavit v muzeu před motor ze Spitfira nebo Mesouna . popřípadě formule 1 Mercedes, Auto union a technikovi se tají dech, co hoši dokázali...Např. ty letecké motory opravovat v omezených podmínkách na frontě, kde byly jen boudy, řetězové hupcuky a základní nářadí..Vždy si na to vzpomenu , když nadávám při své práci a říkám si, co to je proti tomu..

nepropadat panice...