Auto rok stálo - měnit nebo ne?
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Auto rok stálo - měnit nebo ne?
Ahoj,
rychlý dotaz. Mladá podědila Fáčko po dědovi. Zhruba před rokem se měnil olej a to auto od té doby de facto stálo v garáži. Až tak poslední měsíc s tím začala jezdit a najela kulový, tak 1 000 km.
Mám na to vlítnout a vypustit to, nebo se na to můžu vyprdnout?

rychlý dotaz. Mladá podědila Fáčko po dědovi. Zhruba před rokem se měnil olej a to auto od té doby de facto stálo v garáži. Až tak poslední měsíc s tím začala jezdit a najela kulový, tak 1 000 km.
Mám na to vlítnout a vypustit to, nebo se na to můžu vyprdnout?
Octavia 1.9 TDI Ambiente 81 kW ASV, r.v. 2002
V minulosti:
Favorit 136L, r.v. 1989, LPG
Felicia 1.3 LXi, r.v. 1997, LPG
Fabia Sedan 1.4 MPi Classic, r.v. 2001, LPG
						V minulosti:
Tak já nevím, ale mně bylo vždycky vtloukáno do palice, že olej stárne, i když auto stojí. Dokonce mi kdysi kdosi říkal, že olej stárne nejrychleji právě v autě, které nejezdí, nebo jezdí jen tu a tam.
Čtyřka oleje do Favorita stojí tři kila, k tomu filtr za sedmdesát. Na čem chceš šetřit?

Čtyřka oleje do Favorita stojí tři kila, k tomu filtr za sedmdesát. Na čem chceš šetřit?
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
						Do veterána daleko  1994 Silver Line
 1994 Silver Line  Každopádně šetřit by chtěla spíš mladá. Pro mě to je akorát trocha práce. Proto se ptám, jestli není zbytečná
 Každopádně šetřit by chtěla spíš mladá. Pro mě to je akorát trocha práce. Proto se ptám, jestli není zbytečná 
/EDIT: Co tam vůbec patří do tý plechovky?

1994 Silver Line
 1994 Silver Line  Každopádně šetřit by chtěla spíš mladá. Pro mě to je akorát trocha práce. Proto se ptám, jestli není zbytečná
 Každopádně šetřit by chtěla spíš mladá. Pro mě to je akorát trocha práce. Proto se ptám, jestli není zbytečná 
/EDIT: Co tam vůbec patří do tý plechovky?
Octavia 1.9 TDI Ambiente 81 kW ASV, r.v. 2002
V minulosti:
						V minulosti:
 to leda kdyby stál v ve vlhké kůlně v kyblíku. A pak by byl šedivej. Pokud to nestálo ve vlhké jeskyni je to fuk. Daleko víc vlhkosti motor "nasaje" při běžném provozu ve chvíli, kdy vychladne tak teoreticky z okolí. Když stál tak při zavřeném víčku a měrce nemá kudy, při změnách atmosferického tlaku a pozvolných změnách teplot se nemá vzduch jak vyměnit. A hlavně když to ohřeje tak se zase vypaří to pidi co tam bude. Co pak s tou vodou co projde do skříně ve formě páry ze spalovacího prostoru pod píst?
 to leda kdyby stál v ve vlhké kůlně v kyblíku. A pak by byl šedivej. Pokud to nestálo ve vlhké jeskyni je to fuk. Daleko víc vlhkosti motor "nasaje" při běžném provozu ve chvíli, kdy vychladne tak teoreticky z okolí. Když stál tak při zavřeném víčku a měrce nemá kudy, při změnách atmosferického tlaku a pozvolných změnách teplot se nemá vzduch jak vyměnit. A hlavně když to ohřeje tak se zase vypaří to pidi co tam bude. Co pak s tou vodou co projde do skříně ve formě páry ze spalovacího prostoru pod píst?   a že je jí docela dost ze spáleného paliva.
 a že je jí docela dost ze spáleného paliva. Tak žádné strachy, kdyby to stálo 3 roky, tak bych o tom přemýšlel, kdyby 5 tak bych ho vyměnil.
nemám žádnou kárku na naftu...
						 do sacího potrubí. Takže se to honí pořád dokola. Tak moc se to zase neroztahuje, aby to došlo až do karteru v nějakém množství, co by jsi musel brát v úvahu.
 do sacího potrubí. Takže se to honí pořád dokola. Tak moc se to zase neroztahuje, aby to došlo až do karteru v nějakém množství, co by jsi musel brát v úvahu.Prozradím ti tajemství, spálením jednoho liru paliva "vnikne" zhruba litr vody. Z tohodle pohledu je tenhle vzdušný kondenzát směšný.
Copak má říkat olej z auta které jezdí denně 3 km do práce z práce? Než najede předepsané kilometry trvá mu to i několik let.
A co na to auta které stojí buhví jak dlouho v autobazarech nebo v kopřivách....
 a s olejem si hlavu nikdo neláme, protože km z cedulky jsou moooc daleko...
 a s olejem si hlavu nikdo neláme, protože km z cedulky jsou moooc daleko... je to favorit ne formule... jakpak dlouho bude ještě jezdit a kolik ještě ujede???
 je to favorit ne formule... jakpak dlouho bude ještě jezdit a kolik ještě ujede???nemám žádnou kárku na naftu...

to je už skoro veterán...
 to je už skoro veterán...