ceny bionafty
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
- Vecernicek
- Přispěvovatel
-
- Aktivista
- Vecernicek
- Přispěvovatel
-
- Aktivista
- Vecernicek
- Přispěvovatel
-
- Aktivista
Louh jsem rozpustil v technickém lihu. Moc ochotný nebyl, ale šlo to tempem jako ve studené vodě. Použil jsem granulky. V technickém lihu je asi 5% vody tak nevím v čem se vlastně rozpustil, ale klaplo to.lesek píše:no já se ptal v čem je nejlepší rozpustit ten louh a s jakou koncentrací? Díky Lešek
S vyfritem se se to smíchalo celkem ohotně po protřepání. Použil jsem o troch více lihu než byl předpis v prvním pokusu a v druhém podle předpisu. V prvním pokusu jsem část provedl za studena v druhé části jsem vyfrit ohřál, aby se rozteklo sádlo.

-
- Aktivista
já se na to taky těším koupil jsem si 350 gramů technického lihu za 28 korun a až budu dělat metylester zkusím i ten etylester a ohřívat ztuhlé částice je naprosto zbytečné ztuhnou i po esterifikaci milošPetr H. píše:Louh jsem rozpustil v technickém lihu. Moc ochotný nebyl, ale šlo to tempem jako ve studené vodě. Použil jsem granulky. V technickém lihu je asi 5% vody tak nevím v čem se vlastně rozpustil, ale klaplo to.lesek píše:no já se ptal v čem je nejlepší rozpustit ten louh a s jakou koncentrací? Díky Lešek
S vyfritem se se to smíchalo celkem ohotně po protřepání. Použil jsem o troch více lihu než byl předpis v prvním pokusu a v druhém podle předpisu. V prvním pokusu jsem část provedl za studena v druhé části jsem vyfrit ohřál, aby se rozteklo sádlo.
Vznikli opravdu různé patlanice a želatýny. Během dne jsem s tím různě laboroval, a skutečně něco vyrobil. V nejvíce masírovánem pokusu vznikla bílá sraženina. Podle předpokladu by to mělo být mýdlo. Kapalina při poklesnutí bílé sraženiny je čirá nahnědlého zbarvení ( to měla i předtim ,ale řekl bych že míň, ale strouhanku jsem neodfiltroval) Jen tam nějak nikde nemám ten glycerín. No ono bylo asi víc než 18 st. tak třeba ještě do rána stuhne...
.

Dneska jsem zkontroloval svojí výrobu EEŘO a výsledeky jsou celkem žalostné. Ve sklenici, kde jsem nalil líh s louhem jen na hladinu se smíchalo jen několik horních centimetrů na bílou kaši. Protřepaná sklenice bílá kaše. Sklenice prohřátá na teplotu kdy ohřívací voda začala kouřit a začal být cítit líh, teda ta kde reakce 100% proběhla a kde kapalina byla čirá z klesající bílou sraženinou - mýdlem do rána ztuhla a je plná glycerýnu. EEŘO tam nějak není. Takže jsem uvařil sklenici glycerýnu s mýdlem na dně. To, že je to převážně glycerýn usuzuji z toho, že když to chvilku mnu mezi prsty ruka nezůstane mastná a je to tak jinak mastné než od tuku a na hladině při opláchnutí ruky neplavou mastná oka.
Ted na to koukám.. esteryfikace a zmýdelnění se provádí skoro stejně...
kdo chce si načte..
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDdlo
http://cs.wikipedia.org/wiki/Estery

-
- Aktivista
Ahoj , s někým je to těžký , všude se methylesteruje a někdo etthylesteruje a diví se , že mu to nejde.slovacek.milos píše:petře se mi líbí že máš zájem že něco tvoříš a někam se taky dopracuješ, etylester jsem zatím nikdy nevyrobil a výrobu chci dělat jen pro toto forum, že se někam dopracujem, jsem zatím možná odborníkem v oboru metylesteru, protože jiného neznám, co se týče výroby jsem je všechny naučil já miloš

Ford Transit 2.5 DI 51kw
AUDI A4 1.9 TDI 8E 130 HP palivo nafta
AUDI A4 1.9 TDI 8E 130 HP palivo nafta

Nevím jestli je miloš jediným odborníkem co to všechny naučil.. tohle mě teda nepřesvědčilo. Konečně vůbec jsem nečekal, že se mi nějaké EEŘO vůbec podaří vyrobit, bylo mi to jasné od samého začátku, jen jsem se chtěl přesvědčit, jak to vlastně je a musel jsem se hodně sebezapřít, když jsem obětoval několit litrů kvalitního vyfritu...

Tady to taky umí, zajímavé počtení, dozvíte se tu trochu víc než od miloše. http://kfch.upce.cz/htmls/vedecka_cinnost_bionafta.htm
Ale potěšilo mě, že v tý jejich baňce to nachlup stejně vypadá jak v tý mojí...
A konečně tady návod přesný http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm