ceny bionafty

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
Vecernicek
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od Vecernicek »

tak na to kašlu jako, těm domorodcům do traktoru to asi stačí.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

Vecernicek píše:tak na to kašlu jako, těm domorodcům do traktoru to asi stačí.
si nalej pořádnou naftu a nelej stračky nevím co řešíš miloš
Vecernicek
Přispěvovatel

19,90Kč... Dneska v tescu (LOL) Stolní olej... (LOL) (rofl)
slovacek.milos
Aktivista

Vecernicek píše:19,90Kč... Dneska v tescu (LOL) Stolní olej... (LOL) (rofl)
no konečně liješ něco pořádného :-D miloš
Koval(CZ)
Přispěvovatel

Příspěvek od Koval(CZ) »

Napiš v kterým Tesku. V tom našem to je pořád za 26,9kč/l
Octavia 1.9TDI ALH, 2002, S764.
Vecernicek
Přispěvovatel

radluk píše:to bude to Brolio, ktere jeste neprodali, tak z 22 kc slevi na 19,90, aby se ho zbavili.
pšššttt (LOL)
slovacek.milos
Aktivista

29.90 veselí nad moavou miloš
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

lesek píše:no já se ptal v čem je nejlepší rozpustit ten louh a s jakou koncentrací? Díky Lešek
Louh jsem rozpustil v technickém lihu. Moc ochotný nebyl, ale šlo to tempem jako ve studené vodě. Použil jsem granulky. V technickém lihu je asi 5% vody tak nevím v čem se vlastně rozpustil, ale klaplo to.

S vyfritem se se to smíchalo celkem ohotně po protřepání. Použil jsem o troch více lihu než byl předpis v prvním pokusu a v druhém podle předpisu. V prvním pokusu jsem část provedl za studena v druhé části jsem vyfrit ohřál, aby se rozteklo sádlo.

(rofl) Vznikli opravdu různé patlanice a želatýny. Během dne jsem s tím různě laboroval, a skutečně něco vyrobil. V nejvíce masírovánem pokusu vznikla bílá sraženina. Podle předpokladu by to mělo být mýdlo. Kapalina při poklesnutí bílé sraženiny je čirá nahnědlého zbarvení ( to měla i předtim ,ale řekl bych že míň, ale strouhanku jsem neodfiltroval) Jen tam nějak nikde nemám ten glycerín. No ono bylo asi víc než 18 st. tak třeba ještě do rána stuhne... ;) .
slovacek.milos
Aktivista

Petr H. píše:
lesek píše:no já se ptal v čem je nejlepší rozpustit ten louh a s jakou koncentrací? Díky Lešek
Louh jsem rozpustil v technickém lihu. Moc ochotný nebyl, ale šlo to tempem jako ve studené vodě. Použil jsem granulky. V technickém lihu je asi 5% vody tak nevím v čem se vlastně rozpustil, ale klaplo to.

S vyfritem se se to smíchalo celkem ohotně po protřepání. Použil jsem o troch více lihu než byl předpis v prvním pokusu a v druhém podle předpisu. V prvním pokusu jsem část provedl za studena v druhé části jsem vyfrit ohřál, aby se rozteklo sádlo.

(rofl) Vznikli opravdu různé patlanice a želatýny. Během dne jsem s tím různě laboroval, a skutečně něco vyrobil. V nejvíce masírovánem pokusu vznikla bílá sraženina. Podle předpokladu by to mělo být mýdlo. Kapalina při poklesnutí bílé sraženiny je čirá nahnědlého zbarvení ( to měla i předtim ,ale řekl bych že míň, ale strouhanku jsem neodfiltroval) Jen tam nějak nikde nemám ten glycerín. No ono bylo asi víc než 18 st. tak třeba ještě do rána stuhne... ;) .
já se na to taky těším koupil jsem si 350 gramů technického lihu za 28 korun a až budu dělat metylester zkusím i ten etylester a ohřívat ztuhlé částice je naprosto zbytečné ztuhnou i po esterifikaci miloš
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

(LOL) tak se mi zdá že z tou výrobou toho metylesteru to nebude tak horké.. co miloši?? Nějak si nám v tom návodu asi zapoměl něco sdělit. Krom toho si nikdy neprozradil, kde bereš ten metyl... . A začínám pochybovat jestli vůbec něco vyrábíš.

Dneska jsem zkontroloval svojí výrobu EEŘO a výsledeky jsou celkem žalostné. Ve sklenici, kde jsem nalil líh s louhem jen na hladinu se smíchalo jen několik horních centimetrů na bílou kaši. Protřepaná sklenice bílá kaše. Sklenice prohřátá na teplotu kdy ohřívací voda začala kouřit a začal být cítit líh, teda ta kde reakce 100% proběhla a kde kapalina byla čirá z klesající bílou sraženinou - mýdlem do rána ztuhla a je plná glycerýnu. EEŘO tam nějak není. Takže jsem uvařil sklenici glycerýnu s mýdlem na dně. To, že je to převážně glycerýn usuzuji z toho, že když to chvilku mnu mezi prsty ruka nezůstane mastná a je to tak jinak mastné než od tuku a na hladině při opláchnutí ruky neplavou mastná oka.

Ted na to koukám.. esteryfikace a zmýdelnění se provádí skoro stejně...

kdo chce si načte..
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%BDdlo
http://cs.wikipedia.org/wiki/Estery

(rofl) vyrobil jsem spoustu cenného glycerýnu a kvalitní kosmetické mýdlo.

;) tak miloši schválně co ty na to??
slovacek.milos
Aktivista

petře se mi líbí že máš zájem že něco tvoříš a někam se taky dopracuješ, etylester jsem zatím nikdy nevyrobil a výrobu chci dělat jen pro toto forum, že se někam dopracujem, jsem zatím možná odborníkem v oboru metylesteru, protože jiného neznám, co se týče výroby jsem je všechny naučil já miloš
alda164
Přispěvovatel

Příspěvek od alda164 »

slovacek.milos píše:petře se mi líbí že máš zájem že něco tvoříš a někam se taky dopracuješ, etylester jsem zatím nikdy nevyrobil a výrobu chci dělat jen pro toto forum, že se někam dopracujem, jsem zatím možná odborníkem v oboru metylesteru, protože jiného neznám, co se týče výroby jsem je všechny naučil já miloš
Ahoj , s někým je to těžký , všude se methylesteruje a někdo etthylesteruje a diví se , že mu to nejde. :) .
Ford Transit 2.5 DI 51kw
AUDI A4 1.9 TDI 8E 130 HP palivo nafta
Petr H.
Přispěvovatel

Příspěvek od Petr H. »

(LOL) super zase spouta řečí, ale skutek utek. Tak pořád jste nám hoší nikdo nezdělil, kde berete ten metyl. Já vím je to tajné, miloš ho má k dispozici celý oceán za 15,- kč/litr ... nemá línou hubu tak se doptál.... (rofl) .

Nevím jestli je miloš jediným odborníkem co to všechny naučil.. tohle mě teda nepřesvědčilo. Konečně vůbec jsem nečekal, že se mi nějaké EEŘO vůbec podaří vyrobit, bylo mi to jasné od samého začátku, jen jsem se chtěl přesvědčit, jak to vlastně je a musel jsem se hodně sebezapřít, když jsem obětoval několit litrů kvalitního vyfritu... :D .

Tady to taky umí, zajímavé počtení, dozvíte se tu trochu víc než od miloše. http://kfch.upce.cz/htmls/vedecka_cinnost_bionafta.htm
Ale potěšilo mě, že v tý jejich baňce to nachlup stejně vypadá jak v tý mojí...

A konečně tady návod přesný http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm
(rofl) za čas co nad tímhle strávím vydělám na mnohem větší množství nafty a kde jsou náklady? Takže zůstanu při starém, vyfrit nechat pár týdnů ostát opatrně slejt, a šup stim do nádrže. Míchat přiměřeně dle vlastního rozumu. ;)
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

(noteeth)
Naposledy upravil(a) radluk dne 08 zář 2008, 11:40, celkem upraveno 1 x.
vanilka
Přispěvovatel

Příspěvek od vanilka »

..yop, thx za zajimavy informacni zdroje :worthy: ..
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“