Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
hranicka
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od hranicka »

Tak už jezdíme, ale 30 litrů bionafty z 50l sajrajtu vyfrit+sádlo se mi ukázalo jako maximum.

Takže postup:
do 50l nijak nefiltrovanýho sajrajtu doleju vrchovatej kýbl metanolu, rozpustím v co nejmenším množství vody 250g NaOH tak, aby se rozpustil všechen (hodně se ta voda zahřeje, takže bacha na oči),naleju do sudu, uzavřu, pořádně promíchám a pod sudem zatopím. Jak začnou bejt známky nárůstu tlaku, ubrat oheň a udržovat konstantní teplotu několik minut. Nechat do druhýho dne vysedimentovat, pak sud umístit dostatečně vysoko a polyetylénovou hadičkou samospádem přečerpávat z povrchu metylester do jinýho sudu. Hadičku udržovat jen v takové hloubce, aby to cucalo jen čistý palivo, dá se to ještě vylepšit trychtýřem s přetaženým kusem látky, kvůli bordelu. Jak i 1cm pod hladinou začnou bejt známky znečištění, přečerpávání ukončíme. A následně cílovej sud zase umístíme vysoko a stejným způsobem, přes trychtýř s látkou přečerpáme z něj do kanystrů. To, co zbyde, vylejeme do potoka a vysekáme mejdlo ze dna na další použití. Smrdí sice slušně, ale parádně meje :)

Jen takovej dotázek, co je ten sajrajt ve vrstvě těsně pod metylesterem? Jakovej mazlavej bílej prášek, kterej mi ten hadr vždycky ucpe k neprůchodnosti.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

nevím co i zasere hadr ale hadr prošístíš vodu necháš uschnout a jedeš dál
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

slovacek.milos píše:nevím co i zasere hadr ale hadr prošístíš vodu necháš uschnout a jedeš dál
Je tam toho od určitý hloubky tolik, že je to nefiltrovatelný.
slovacek.milos
Aktivista

hranicka píše:
slovacek.milos píše:nevím co i zasere hadr ale hadr prošístíš vodu necháš uschnout a jedeš dál
Je tam toho od určitý hloubky tolik, že je to nefiltrovatelný.
no já ten olej beru ve své padesátce a jsou k tomu ještě desítky, udlám ten sajrat a když vidím že leze nějaký nefltrovatelný bordel tak to leju do těch desítek, tam to nechám klidně i rok, pokud nahoře vznikne příznivá hmota palvo zas sleju,
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

chlapi tak jsem dělal další várku mera a nějak se mi to po 6ti hodinách na sluníčku nezdálo uplně nejčistčí tak jsem to slil a přidal znovu trochu hydroxidu s metanolem a ted z toho mám takovej jakoby gel nevíte čím to?
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

cefar píše:chlapi tak jsem dělal další várku mera a nějak se mi to po 6ti hodinách na sluníčku nezdálo uplně nejčistčí tak jsem to slil a přidal znovu trochu hydroxidu s metanolem a ted z toho mám takovej jakoby gel nevíte čím to?
Byl to novej olej nebo vyfrit?
Tohle mi to udělalo za studena taky, vysokej obsah sádla, pomohlo zahřát a natlakovat.
slovacek.milos
Aktivista

cefar píše:chlapi tak jsem dělal další várku mera a nějak se mi to po 6ti hodinách na sluníčku nezdálo uplně nejčistčí tak jsem to slil a přidal znovu trochu hydroxidu s metanolem a ted z toho mám takovej jakoby gel nevíte čím to?
esterifikovat lze jen jednou pak už děláš jen blivajz a pudink šest hodin je málo,

rychlovku jsem zažil jednou to jsem psal nějaký olej smrděl rybinou tak ho museli vyřadit, udělal jsem 4O litrů v padesítce a za hodinu vyděl na dno za další hodku slil čité palivo
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

slovacek.milos píše:
esterifikovat lze jen jednou pak už děláš jen blivajz a pudink šest hodin je málo,

rychlovku jsem zažil jednou to jsem psal nějaký olej smrděl rybinou tak ho museli vyřadit, udělal jsem 4O litrů v padesítce a za hodinu vyděl na dno za další hodku slil čité palivo
no co tak bude trochu želatiny do kamen no co chybama se člověk učí, ale lepší je se učit na chybách druhých. Tak si to ostatní přečtěte, esterifikovat se dá jen JEDNOU:-) Dík Miloši
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

hranicka píše:
Tohle mi to udělalo za studena taky, vysokej obsah sádla, pomohlo zahřát a natlakovat.
jj byl to vyfrit ale jak psal Miloš bude to chxba toho druheho pokusu o esterifikaci
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

cefar píše:
hranicka píše:
jj byl to vyfrit ale jak psal Miloš bude to chxba toho druheho pokusu o esterifikaci
Taky jsem esterifikoval nadvakrát, prvně jsem použil tuhej louh a dost metanolu se vyvařilo, vzniklo bahno. Naber trochu tý sračky do zkumavky, kápni do ní trochu metanolu a louhu a zahřej to zespod zapalovačem na hranici varu a chvíli to tak udržuj. Po vychladnutí uvidíš, na čem jseš.
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

hranicka píše:
cefar píše:
hranicka píše: Byl to novej olej nebo vyfrit?
Taky jsem esterifikoval nadvakrát, prvně jsem použil tuhej louh a dost metanolu se vyvařilo, vzniklo bahno. Naber trochu tý sračky do zkumavky, kápni do ní trochu metanolu a louhu a zahřej to zespod zapalovačem na hranici varu a chvíli to tak udržuj. Po vychladnutí uvidíš, na čem jseš.
No ja mezitim na to šel logicky, čim jsem to po.. to musim napravit. Takže jsem tam frkl panáka octového čističe abych vyreagoval louh a po 5 min to bylo tekuté. Dnes už to prdim, zitra ještě zahřeju at se vypaří metanol a uvidíme. Každopádně dám vědět co jsem nakonec vykouzlil. Jsou to jen 4litry tak žádná tragedie
slovacek.milos
Aktivista

teb octový čistič je co normální ocet ¨? někdo jsem přitáhl speciální rekrtor za 6O.OOO a pokud jsem to dobře pochopil tak octem upravoval PH
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

slovacek.milos píše:teb octový čistič je co normální ocet ¨? někdo jsem přitáhl speciální rekrtor za 6O.OOO a pokud jsem to dobře pochopil tak octem upravoval PH
v podstatě silnější ocet, vyrábí to firma z Bzence z kyseliny octové a jmenuje se to Ringo.... jinak ocet nebo jiná kyselina se dává před vypráním mera na vyreagování zbytku louhu tzn že záseditej louh zreaguješ s kyselinou a mělo by ti vyjít že mero je tim padem neutrální. Ty ale nepereš tak to nemá význam, protože se ti to akorát zkalí. Jinak teda ten můj gel je po přidání kyseliny už pěkně tekutej ale i po vyprání a provaření je pořád výsledek zakalenej a navíc na hrncu se při zahřívání ještě usadil nějakej bordýlek tak to do auta nebudu riskovat.
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

Pánové jen pro jistotu aby mě při prvním vaření něco nebouchlo (LOL)
Methanol se dá použít tento: http://www.rc-profimodel.cz/methanol-tornado-20l/
a Hydroxid sodný třeba tento http://www.fichema.cz/hydroxid-sodny-lo ... p-390.html?

Nebo berete jiný? Díky ;-)
Mercedes-Benz W210 300D
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Stewa píše:Pánové jen pro jistotu aby mě při prvním vaření něco nebouchlo (LOL)
Methanol se dá použít tento: http://www.rc-profimodel.cz/methanol-tornado-20l/
a Hydroxid sodný třeba tento http://www.fichema.cz/hydroxid-sodny-lo ... p-390.html?

Nebo berete jiný? Díky ;-)
Metanol se mi zdá trochu drahej, ale budiž. Já to beru v jedný fabrice asi za polovic, zdroj pochopitelně neřeknu, byl by z toho průser.
Odměř louh, pak nalej do kýble od oka stejný objemový množství vody, nasyp do něj louh a intenzivně míchej, dokud se všechen nerozpustí. Při rozpouštění se to značně zahřeje, takže bude lepší dát co nejstudenější vodu a bacha na oči. Až bude rozpuštěno, nech chvíli vychladnout a pak smíchej to s metanolem. Nenechávej zbytečně dlouho na vzduchu, louh oxiduje s CO2 a tím se znehodnotí (cca desítky hodin pobytu v otevřené nádobě). V samotným metanolu se louh nerozpustí.

Zahřej (třeba na ohni) otevřenej sud s vyfritem aspoň tak, aby se rozpustilo sádlo, lépe až někam k 80°C. Zasuň do něj až ke dnu měděnou (ne hliníkovou - reaguje s louhem) trubku, tou do vyfritu pouštěj metanol s louhem a míchej. Cestou k hladině krásně zreaguje, pokud toho nebudeš pouštět moc. V tuhle chvíli už pod tím netop a důkladně uhas oheň. Proč, to asi nemusím zdůrazňovat. Po procesu uzavři a nech aspoň den uležet. Nakonec vem jinou trubku, někde trochu přiškrť, aby to nesálo moc prudce a samospádem z hladiny přečerpej do jiný nádoby bionaftu. Pokud u toho nechceš stát, nejdřív tu sací trubku ohni do fajfky a ponoř do hloubky, kde už spolehlivě nebude bionafta, samospádem čerpej obsah do velký sklenice a postupně trubku vytahuj až do chvíle, kdy začne téct bionafta - průhledná žlutá kapalina bez kalů. V tý poloze trubku zafixuj a čerpej do sudu na palivo. Až bude vyčerpáno, několikrát naftu přefiltruj přes fusekli a šup s tím do nádrže. :)
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“