Za mě nezávislý komentář - nedělal bych to "na počkání" a už vůbec ne s někým za zády, sorry
Navíc nemám rád když tam někdo stojí a člověk musí dělat jen to,protože dotyčný je schopný si pustit na telefonu stopky ( i to jsem zažil ), jsem zvyklej na alespoň malej klid a když si chci dát přestávku tak si ji dám a když někdo přijede nečekaně že se jen chce na něco mrknout, nepošlu ho pryč protože teď "vyšívám" na něčem jiným, a s nějakýma normohodinama mě běžte do háje, někdy je s rozvodama práce na hodinu, někdy na celej den...
A to že se může něco vytelit ( a zpravidla se to stane ), o tom se nehodlám bavit
Pokud do toho někdo půjde na počkání, má můj obdiv
nehledě na to,že nelze tuto práci brát délku opravy jako počet normohodin.Protože po 4hod práce má každej zaměstnanec nárok \právní \na půl hodiny přestávky!!!!!!!
na počkanie to neurobí ani Santa klaus. Stačí,že sa pri rozoberaní na niečo príde,čo bolo ukryté a musí sa riešit,alebo si jedna skrutka-spravidla tá najneprístupnejšia zmyslí,že nepojde von a velý plán je v tahu.
Donesení vlastních dílů asi chápu, protože já jsem nezažil, aby mi servis dal nějakou normální cenu.Třeba brzdové desky na zadek, které jsem později kupoval asi za 550 jsem servisu většinou platil 950 (bez práce). A byly naprosto stejné. Podobně to bylo s ostatními díly.
V případě olejů je to ještě drsnější - servis třeba za 350 za litr olej, přitom já jsem sehnal pětilitrovku za 650Kč.
Stejně tak ty časy oprav - to na co si oni psali 4 hodiny jsem udělal s heverem a trojnožkami za 2,5 hodiny. Vím že někdy je první oprava horší a následná je už pohoda. Ale šlo o případ, kdy první servis tam dal špatný díl takže to vydrželo měsíc, další servis tam dal gumové silentbloky (pracnost uvedli 4 hodiny) a já jsem tam po půlroce dal polyuretan - jedná se o silentbloky stabilizátoru.
Dokážu tedy pochopit, jednak to, že si někdo chce donést svoje díly a taky i to, že chce servisu koukat na ruce.
Mě nevadí, když si někdo narovinu řekne o více na hodinu, ale aby měli sazbu 300-400 a pak mě natáhli na dílech, na čase a ještě mi řekli, že dalších 300Kč v ceně je za dolití a kontrolu kapalin a změření baterky protože to standardně dělají u všech aut... no prostě se těm zákazníkům vůbec nedivím. Osobně neznám poctivý servis, kde bych s plnou důvěrou nechal auto. Proto se snažím většinu řešit sám.
Trochu oživím téma.
Rozvody a klapky jsem nakonec dal známému, který mi servisoval předchozí auta.
Rozvody byly ještě dobrý, ale beru to jako prevenci po koupi vozu. Ale sání s klapkami mělo dost - vůle do stran asi 2mm, celý zabahněný od sazí a karbonu. U egru asi 1cm otvor pro proudění vzduchu.
Čistil jsem také egr, ale při prolívání čističe, tam byla netěsnost, takže egr trochu propouští.
Nicméně teď řeším mrtvolu do 2100 otáček, pak kopne turbo a frčí. Může to být egr? Tlak turba jsem ještě nelogoval.
blacklight- takhle to prostě je, pokud auto opraví, je to v pořádku, servis má vyšší režii než garáž s ručním heverem. Samozřejmě problém je, když to neopraví. Zrovna dnes mi kámoš popisoval jeho zážitky po koupi Tuarega jako nového vozu. Rozdíly mezi cenou, kterou stanovil servis a kterou si poté provedl svépomocí byl 100000kč. Místo nových věcí šel cestou repase /alternátor/, místo nového měchu měnil jen ventilek, který se běžně nesežene atd. atd. Režie je prostě režie a svítící neony a předepsanou velikost a vzhled autorizáku se prostě musí zaplatit...