Při spalování LPG dochází k chemickým změnám středových elektrod svíček - reagují s produkty hoření a potahují se na povrchu jakousi solí, která snižuje elektrickou vodivost. Navíc díky vyšší teplotě hoření směsi LPG jsou i více tepelně namáhané. Proto je životnost zapalovacích svíček značně omezená a zpravidla (jak mi zkušenost říká) nevydrží víc než polovinu běžného výměnného intervalu. Jenže toto jsou informace, které majitelé vozů s LPG málokdy vědí - je jim to buď neúmyslně nebo záměrně zamlčováno. Jezdí proto bez obav na svíčky, které měly už dávno být vyměněné. Na svíčkách dochází k výpadkům zapalování, motor pocukává a majitel dřív nebo později přijede na servis LPG, že mu to škube. Na benzin to jede, na plyn to škube. Zkušenější LPG mechanik mu vymění svíčky a je po problému, méně zkušený vymění půl auta.Bugs.Bunny píše:Vysvětlení proč tomu tak je prosímMarek77 píše:
............O podstatně nižší životnosti zapalovacích kabelů ani nemluvím. ..........
Jenže dojde-li k těm výpadkům zapalování a škubání motoru, je už pozdě. K tomu vůbec dojít nesmí. Opomenu-li, že to škodí motoru (klikovému ústojí), KATu a ventilům, nejvíc to zasahuje právě kabely VN a cívky. Jistě víš, že drtivá většina vozů je vybavena zdvojenými cívkami. U těch je riziko, že pokud nepálí jedna svíčka, dochází k přehřívání a poškození sekundárního vinutí. A kabely dostávají pěkně pokouřit.
Měnil jsem velké množství kabelů, semtam i cívky. A paradoxní je, že i v případě, kdy se svíčky mění "správně", kabely stejně nevydrží tolik, co na benzin. Zkoušeli jsme kdeco - speciální svíčky pro LPG (nejhorší věc, co kdy vymysleli), snižování odtrhu na elektrodách, studenější svíčky a já nevím, co ještě - stejně je to vždy jen o kompromisu - bohužel. Ale fakt je, že použití svíček o stupeň studenějších je dost dobré a vykazuje to poměrně významné výsledky, zejména u moderních motorů s velkými stupni komprese.
Zrovna včera jsem tu měl pána, co má Fabii Combi 1,4 MPi 50kW na plyn. Má najeto přes čtvrt milionu na původní cívku. Dávám mu o stupeň studenější svíčky s pouhou jednou elektrodou - DR14YC - s odtrhem 0,6mm a výměnným intervalem 30.000 km a za celý čas nemá jediný problém.