Heelp-Megane 1,9D; Lucas EPIC -> mech. Bosch VYRIEŠENÉ
Moderátoři: šulda, Moderátoři
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
Tak som dnes zasa skúšal...najprv som skúšal ten prepad, dal som hadičku do fľašky, naštartoval som a nechal som to brblať...veru, z prepadu nešlo nič...aj keď teda, v nádrži je tak 5l nafty a zadok bol dole...
Potom som skúšal za chodu načerpať balónikom naftu, aj to v pohode išlo, aj sa jemne zvýšili otáčky a už motor šiel aj lepšie do otáčok...ale ten hustý biely dym - no sila. Aké by to malo iné symptómy, ak by naozaj nebolo čerpadlo zaplavené naftou?
Potom sme skúšali odpájať vstreky, či všetky pália a hej, pri odpojení každého sa chod motora citeľne zhoršil.
Chceli sme aj riešiť tie rozvody, ale keď kurňa, keby to bolo jednoduchšie...skúšať to po zuboch, to môže byť naozaj robota na viac dní a toby som sa nedoplatil...
Ozaj, som sa dozvedel, že každé mech. čerpadlo má aj jemné doladenie časovania a to sa robí jemným natočením remenice na oske čerpadla - mohlo by mať aj jemné doladenie taký veľký vplyv, žeby to spôsobovalo nepravidelný chod?
Potom som skúšal za chodu načerpať balónikom naftu, aj to v pohode išlo, aj sa jemne zvýšili otáčky a už motor šiel aj lepšie do otáčok...ale ten hustý biely dym - no sila. Aké by to malo iné symptómy, ak by naozaj nebolo čerpadlo zaplavené naftou?
Potom sme skúšali odpájať vstreky, či všetky pália a hej, pri odpojení každého sa chod motora citeľne zhoršil.
Chceli sme aj riešiť tie rozvody, ale keď kurňa, keby to bolo jednoduchšie...skúšať to po zuboch, to môže byť naozaj robota na viac dní a toby som sa nedoplatil...
Ozaj, som sa dozvedel, že každé mech. čerpadlo má aj jemné doladenie časovania a to sa robí jemným natočením remenice na oske čerpadla - mohlo by mať aj jemné doladenie taký veľký vplyv, žeby to spôsobovalo nepravidelný chod?
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
Vzadu jak je holendr přepadu OUT, tak je velký vývod a vývod na přepadovou hadičku k tryskám.Tak to nastartuju a sundám tu hadičku a musí jít z čerpadla souvislý proudek nafty..Když odpojíš holendr od čerpadla, tak čerpadlo nemůže fungovat, protože tam nevznikne přetlak okolo 1 atm..
nepropadat panice...
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
Kolega RC51 zistil, že teda ano, je to tak, že to treba posunúť o zub. Ešte aby som sa uistil, či mám správne úvahy:
keďže z výfuku ide nepsálená nafta, tak to zjavne vstrekuje neskor a teda treba posunúť kolo čerpadla voči remeňu o zub späť (o zub späť voči smeru otáčania čerpadla) a tým dosiahnem to, že to bude vstrekovať o zub skôr a teda nafta príde do plného tlaku a teda sa dôkladne spáli.
Dík!
keďže z výfuku ide nepsálená nafta, tak to zjavne vstrekuje neskor a teda treba posunúť kolo čerpadla voči remeňu o zub späť (o zub späť voči smeru otáčania čerpadla) a tým dosiahnem to, že to bude vstrekovať o zub skôr a teda nafta príde do plného tlaku a teda sa dôkladne spáli.
Dík!
Megane I, 2001, 1,9 D
Alfa Romeo 156, 1,9 JTD 85kW
AR 159 SW, 1,9 JTDm, 88kW
Š125L, rv 89, 37kW
Š125L, rv 89, 37kW

- Ferrari1980
- Přispěvovatel
No, tak sme konečne po 2 týždňoch prehodili rozvod o zub a nevyzerá to príliš optimisticky - už to nechcelo ani naštartovať, na chvíľku to chytilo a hneď vybehlo do otáčok, poriadne zadymilo, zhaslo a už nenaštarovalo, potom sme vyšľahali baterku (bola už polovybitá). Mechanik to ešte skúsi po dobití baterky, ale nebolo to veľmi optimistické
Zajtra si skúsim požičať new remeň a kuknúť značky, a porovnať s nastaveným rozvodom...ale keď ma mätia aj to, že keď som kukal remene, tak na Megane 1,9D od r.v. 1996 majú len jeden typ (teda akoby boli značky na Lucas a Bosch na jednom a tom istom mieste). A tiež je haluz, ž remene v Megane majú 153 zubov a remene v Cliu, Kangoo a Dacii 151 zubov...
Takže som volal s mechanikom, je to tak, ledva sa to nakopne (pri plnom plyne) vybehne to do vysokých otáčok, zostane kúdol dymu a zhasne to...možno ešte skúsime o zub na opačnú stranu a ak to bude zlé, tak bol rozvod nastavený dobre...

Zajtra si skúsim požičať new remeň a kuknúť značky, a porovnať s nastaveným rozvodom...ale keď ma mätia aj to, že keď som kukal remene, tak na Megane 1,9D od r.v. 1996 majú len jeden typ (teda akoby boli značky na Lucas a Bosch na jednom a tom istom mieste). A tiež je haluz, ž remene v Megane majú 153 zubov a remene v Cliu, Kangoo a Dacii 151 zubov...
Takže som volal s mechanikom, je to tak, ledva sa to nakopne (pri plnom plyne) vybehne to do vysokých otáčok, zostane kúdol dymu a zhasne to...možno ešte skúsime o zub na opačnú stranu a ak to bude zlé, tak bol rozvod nastavený dobre...
Megane I, 2001, 1,9 D
Š125L, rv 89, 37kW
Š125L, rv 89, 37kW

- Ferrari1980
- Přispěvovatel
No, takže dnes prehodené o zub na opačnú stranu, trochu lepšie, potom ešte o zub, už zas zle, takže vrátené naspäť, ale stále to ide nepravidelne a dymí to, ako vybehaná Avia...tak to zas vyzerá tak, že rozvody to nebudú, dopekla...mňa porazí, ak nakoniec bude KO čerpadlo...
A trysky z úplne nevhodného typu diesla by toto nemohli robiť? Ja už začínam byť zúfalý, cieľ je tak blízko a zároveň tak ďaleko
((
A trysky z úplne nevhodného typu diesla by toto nemohli robiť? Ja už začínam byť zúfalý, cieľ je tak blízko a zároveň tak ďaleko

Megane I, 2001, 1,9 D
Š125L, rv 89, 37kW
Š125L, rv 89, 37kW

- Ferrari1980
- Přispěvovatel
Presne to som dnes ráno vravel mechanikovi, nech vyskúša tie pôvodné Lucas trysky. Výmena na pár min. a uvidí sa.
Ale už fakt začínam byť smutný...jo, ešte som si objednal remeň Gates, žeby som videl, ako majú byť značky...ale zaujímavé je, že na Megany od ´96 je len jeden typ remeňa, čo by vyzeralo, že Lucas a Bosch majú ten istý remeň = značky na rovnakom mieste.
Ale už fakt začínam byť smutný...jo, ešte som si objednal remeň Gates, žeby som videl, ako majú byť značky...ale zaujímavé je, že na Megany od ´96 je len jeden typ remeňa, čo by vyzeralo, že Lucas a Bosch majú ten istý remeň = značky na rovnakom mieste.
Megane I, 2001, 1,9 D
Š125L, rv 89, 37kW
Š125L, rv 89, 37kW

Ano, jsou na stejném místě, protože rozdíl se dělá rozv.kolem čerpadla..Jinak když zkoušíš čerpadlo a přepad dáš do flašky, musíš mít ve flašce naftu a ta hadice musí být potopená. Proto je lepší nechat vše zapojené a jen při běhu odpojit tu malou , kterou musí jít nafta. Jestli má motor kompresi a dáš tam ty trysky, na které to jelo, jak psal burton b 22 a nepojede to, je čerpadlo v háji..Jinak ještě zkus z plné flašky napojit celé čerpadlo sání i výtlak /přepad/ bez filtru a budeš vědět, že teď je čerpadlo tutově zahlceno a když fiksluje je po něm..
nepropadat panice...
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
Aby sme sa jasne pochopili: dat normálne fľašku s naftou, do fľašky strčiť hadicu prívodu paliva (bez filtra) a súčasne do tej fľašky odviezť prepad, hej? A potom naštartovať a odpojiť tú tenku prepadovú hadičku, čo ide z trysiek a znej by mala ísť nafta? Inak ale, som aj skúšal balónikom čapovať naftu pri naštartovanom motore, balónik po ale 3. stlačení stvrdol a voľnobeh sa trochu zdvihol, šlo to aj do otáčok, ale stále tak tvrdo/ťažko... a brutááálne to dymilo.
PS - tie značky na remeni - ale ak je na remenici čerpadla značka, tak ak je rovnaký remeň pre Lucas aj Bosch, tak správne nastavenie je pri nastavení remeňa na značku na remenici čerpadla === nie je tam nič k laborovaniu...
PS - tie značky na remeni - ale ak je na remenici čerpadla značka, tak ak je rovnaký remeň pre Lucas aj Bosch, tak správne nastavenie je pri nastavení remeňa na značku na remenici čerpadla === nie je tam nič k laborovaniu...
Megane I, 2001, 1,9 D
Š125L, rv 89, 37kW
Š125L, rv 89, 37kW

Právě uvidíš, zda ti z čerpadla z potopeného přepadu jde vzduch nebo ne..A když při běhu sundáš tu malou hadičku musí z ní jít plynulý proud nafty. Když dáš kolo čerpadla o zub dopředu , musí být slyšet jak chod motoru ztvrdl, když se nic neděje, zkus ještě o jeden.. Já jsem se s tímhle trápil , bílý kouř jako blázen , motor běžel chvíli jen na plný plyn a hned chcípl.. A bylo to mám za to , o 2 zuby..Ale byl to Renault ..
nepropadat panice...
- Ferrari1980
- Přispěvovatel
Zasa ujasnenie: z prepadu nemá ísť vzduch, správne rozumiem?
A tie zuby, no ehm, najprv sme to mali nastavené na rysku, motor na voľnobeh šiel, ale do otáčok ani za Svätého, veľmi tvrdý chod a brutálny dym.
Potom mechanik prehodil rozvod na čerpadle o zub (ale obávam sa, že tak, že to vstrekovalo o zub neskôr, hoci ja som to chcel naopak), nešlo to naštartovať, ak to aj chytilo, tak to len vybehlo do otáčok a skapalo.
Potom to prehodil o 2 zuby v opačnom smere (teda o zub voči pôvodnému nastaveniu), vraj to už išlo naštartovať, ale motor išiel ťažko, dymil. Tak skúsil ešte o jeden zub a už to zasa nešlo ani naštarovať, tak to vrátil a teraz by to malo byť posunuté o 1 zub voči pôvodnému nastaveniu. Vraj to ide v tomto nastavení najlepšie, ale stále tvrdo a dymí to.
Ale stále nechápem to, že ak má Lucas a Bosch rovnaký remeň, tak ako sa to môže preboha posúvať o zub? Len aj s tými remeňmi to nie je až také isté, či sú tie isté, podľa Autobenix je to jeden chaos, lebo nepochopím, ako môže mať 1,9D v Megane remň s 153zubmi a 1,9D v Cliu, Dacii a Kangoo 151 zubov...
A podľa Autokelly má Megane 2 motory 1,9D a síce od 96 do 03/99 a potom tam je 1,9 D Eco od r.v. 96...takže tá verzia s Lacasom tam vlastne asi ani nieje, pretože sa vyrába asi práve od 03/99...fakt chaos.
A tie zuby, no ehm, najprv sme to mali nastavené na rysku, motor na voľnobeh šiel, ale do otáčok ani za Svätého, veľmi tvrdý chod a brutálny dym.
Potom mechanik prehodil rozvod na čerpadle o zub (ale obávam sa, že tak, že to vstrekovalo o zub neskôr, hoci ja som to chcel naopak), nešlo to naštartovať, ak to aj chytilo, tak to len vybehlo do otáčok a skapalo.
Potom to prehodil o 2 zuby v opačnom smere (teda o zub voči pôvodnému nastaveniu), vraj to už išlo naštartovať, ale motor išiel ťažko, dymil. Tak skúsil ešte o jeden zub a už to zasa nešlo ani naštarovať, tak to vrátil a teraz by to malo byť posunuté o 1 zub voči pôvodnému nastaveniu. Vraj to ide v tomto nastavení najlepšie, ale stále tvrdo a dymí to.
Ale stále nechápem to, že ak má Lucas a Bosch rovnaký remeň, tak ako sa to môže preboha posúvať o zub? Len aj s tými remeňmi to nie je až také isté, či sú tie isté, podľa Autobenix je to jeden chaos, lebo nepochopím, ako môže mať 1,9D v Megane remň s 153zubmi a 1,9D v Cliu, Dacii a Kangoo 151 zubov...
A podľa Autokelly má Megane 2 motory 1,9D a síce od 96 do 03/99 a potom tam je 1,9 D Eco od r.v. 96...takže tá verzia s Lacasom tam vlastne asi ani nieje, pretože sa vyrába asi práve od 03/99...fakt chaos.
Megane I, 2001, 1,9 D
Š125L, rv 89, 37kW
Š125L, rv 89, 37kW