... děkuji za slovo
Fando - doufám, že jsi tu bábu na hajzlíku vzal žertem - rozhodně to tak bylo myšleno

. Jinak právě jsi povýšil z hajzlbáby na chytrého kluka - uvažuješ zcela správně

.
toefuk: Při stojícím motoru jsou pochopitelně všude stejné tlaky - tedy jak tlak vzduchu, tak tlak v sacím potrubí jsou logicky stejné (je to podobně jako u teplotních čidel vody-nafty-vzduchu, je-li motor studený). Ale o stojící motor vůbec nejde.
Jde o situaci, kdy motor je v chodu. Tam dochází k tomu, co tu bylo popsáno - a já to napíšu klidně znovu (píšu rád, mám trénink a rád se poslouchám, prostě debil učitelskej, no

).
Pokud se turbo začne točit, vznikne v sacím potrubí přetlak. Jeho hodnota je u každého motoru jiná, ale budeme uvažovat, že je to přibližně kolem 1 Baru. Atmosférický tlak, tedy tlak vzduchu v našem okolí, je rovněž plus minus 1 Bar a mění se nepatrně s nadmořskou výškou a podle počasí. Dá se tedy říci, že turbo umí vyvinout přetlak, který je ve srovnání s atmosférickým tlakem jednou takový (dvojnásobný). Absolutní tlak v sacím potrubí je potom součtem atmosférického tlaku a plnicího tlaku. A teď to přijde..... Pokud se turbo roztočí, pak přetlak, který tímto vzniká, se dostává hadičkou do ŘJ motoru k čidlu plnicího tlaku. Jenže hadička uvnitř jednotky je prasklá, netěsní. Tím se tento přetlak dostane do celého prostoru jednotky motoru a díky výborné těsnosti obalu ŘJ tlak nemůže ven. A v tuto chvíli začne "tlačit" na čidlo atmosférického tlaku umístěného uvnitř ŘJ na plošném spoji. Jednotka v tom okamžiku dostává informaci o tom, že atmosférický tlak není 1 Bar, ale třeba 2 Bary (není atmosférický, nýbrž absolutní). To je mimo toleranci, protože normálně se tlak vzduchu na planetě mění jen asi o 7-8%, nikoli o 100%. Proto jednotka vyhodí závadu "
65535 - ŘJ motoru VADNÁ". Ten snímač se totiž nedá vyměnit, mění se celá jednotka - a protože si v tu chvíli jednotka myslí, že ten snímač atm. tlaku je vadný, napíše tuhle závadu. No a protože po vypnutí motoru se tato závada-nezávada ztratí, je chyba
65535 vyhodnocena jako
sporadická.
Takhle to vidím já a doufám, že nekecám.