heex-can

VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Octavian II
Sběrač informací
Odpovědi: 0

Příspěvek od Octavian II »

ef.K0 píše:mnoo..obsah AMTMEGy sa ti premaze tym, ze KLONovany HEX-CAN kabel updatnes cez program, alebo ze to spustit s inou verzoiu vag-com.
Z toho co jsi napsal si domýšlím, že vlastní tedy "vymazání" provádí Vag-Com.exe, který by si mohl určité info brát ze souboru CODES.DAT nebo HCC178.bin nebo RT-USB.DLL. Takže se tomu asi normálním způsobem zabránit nedá.

Update nebo jiná verze programu? No jasně. Tohle už jsem se dočetl, ale pořád se nemůžu dopídit odpovědi na otázku co je to smáznutej kabel. Je to kabel s vymazanou identifikací, kterou obnovým metodami MProg? Nebo je "smáznutý" kabel takový, který má přepsaný program v atmege? Co je smáznutý kabel?
Naposledy upravil(a) Octavian II dne 12 kvě 2008, 19:02, celkem upraveno 1 x.
Octavian II
Sběrač informací

To kully:
Jo, díky. Už se začíná vyjasňovat.
:)
Už jen dovysvětlit ten "smáznutý kabel" ?

Můžete mi tedy prosím ještě sdělit, za kolik se ten program do atmegy prodává? Třeba SZ.

Díky
kully
Přispěvovatel

Příspěvek od kully »

O smaznutem kabelu se tady trochu mluvilo.
Nekdy se smaze jen eeprom a kabel si zada neexistujici ovladace - oprava je jednoducha pres Mprog.
Nekdy se ovsem prepise neco (nevim co, ani kde) primo v cipu Atmega 162. V tomto pripade je jedine reseni (o kterem vim) preprogramovani kabelu.
kully
Přispěvovatel

Příspěvek od kully »

Nevim jestli jste cetli o par temat niz Problém s HEX Can cabelem, kde reagoval VAGUS, ktery si myslim, ze k tomu ma velice blizko a asi o tom vi nejvic. Ale to je pouze muj nazor.
Octavian II
Sběrač informací

Ano. Já to četl. Některé indície se tam objevují. Nechci samozřejmě nikoho napadat, ale je tam taky napsáno mnoho dohadů.

Všimni si např., že se tam píše přepisu EEPROM v Atmega, ale před chvílí jsem byl upozorněn, že EEPROM a Atmega jsou dvě věci.
Píše se tam o aktualizaci blacklistu, ale kde je black list se zatím nemohu dozvědět.

Blokaci pomocí registru jsem zkusil, ale k tomu se nemohu zatim seriózně vyjádřit, pže tady pracuju s nějakou oživlou "mrtvolou" a komunikace s autem je hodně nestabilní. V každym případě sem zkoušel za jedno odpoledne všechno možný a kabel (po úúpravě registru) má svoji identifikaci. Předtim stačilo 2x vytáhnout a byla to mrtvola. K blokaci registru bych rád řekl, že nechápu, jak ovlivní blokace registru ve Win to, že se mi nezničí periférie připojená do USB.

Těch informací o smáznutém kabelu je tady hodně. Jsou tady i takové informace, že se někomu smázl origo kabel po update. Což je na jednu stranu tragédie, ale na druhou stranu si to umím asi vysvětlit. Jisté je v tomto případě, že prodejce by to měl uvést na správnou míru.

Bohužel už je v tom asi pěkná divočina, když už to dělá doma kdejakej číňan. A vem si, že jich je miliarda :roll:

Omlouvám se, ale je mi naprosto jasný, že jestli tady do toho budu ještě chvíli rejt, tak že se někdo zase nase*e. I přesto díky za to co jsem se dozvěděl.
bRAd
Sběrač informací

Příspěvek od bRAd »

1) atmaga obsahuje flash a eeprom
2) pak je tu jeste druha eeprom (93C46) kterou vyuziva ftdi, ta se stara o to aby se kabel hlasil jako rosstech popripade kdyz je smazana tak se hlasi jako usb-serial..
3) blacklist je v exe souboru, codes.dat je pouze soubor s chybovejma hlaskama
4) musi se prehrat atmega i eep pro koretni chod, pokud se prehraje jen eep 93C46 kabel se sice nahlasi jako ross ale funguje jen jako shareware
4) kdyby pan svoboda mel lepsi cenu na vagcom hexcan tak by se tu lidi nemuseli trapit a on mel mnohem vetsi trzby..
Okura
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Okura »

mužu sehnat origo hex, za levnější cenu od Svobody
izero
Přispěvovatel

Příspěvek od izero »

... ono by to chcelo cez nejaký portmon (napr. od M$, logovať daný COM port) zalogovať komunikáciu s kabelom v okamihu od zapnutia kabelu a programu po overenie kabelu a prepis atmegy ... to by musel nalogovať niekto, kto si ten kábel vie potom rýchlo opraviť (mprog, ISP prog) ...

... z tých dát by sa potom mohlo dať nájsť, aký príkaz poslal do atmegy a ten potom len nájsť v unpacknutom a disassemblovanom exe ... to by sa potom dali "opravovať" aj všetky novšie verzie verzie vag-comu ... nemalo by to byť nič zložité, len to chce ten nejaký vhodný log a trochu šikovnosti v assembleri :D
bRAd
Sběrač informací

Příspěvek od bRAd »

Okura: k cemu origo hex ? i kdybys sem dal jakejkoli tak taj bude k nicemu, 90% lidi to neumi ani naprogramovat.. stacila by lepsi cena, 200-300% na kablu je celkem dost..
ps: maz hezkej podpis..
Okura
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Okura »

díky (noteeth)
ale brzdy si to změním,
bohužel ale je to tak, všichni chtějí zarábět, a nejen p.Svoboda
se koukni na jiné prodejce je to všude stejné 200% a výše.
to je styl nákup prodej
vagus
Přispěvovatel

Příspěvek od vagus »

bRAd píše:1) atmaga obsahuje flash a eeprom
2) pak je tu jeste druha eeprom (93C46) kterou vyuziva ftdi, ta se stara o to aby se kabel hlasil jako rosstech popripade kdyz je smazana tak se hlasi jako usb-serial..
4) musi se prehrat atmega i eep pro koretni chod, pokud se prehraje jen eep 93C46 kabel se sice nahlasi jako ross ale funguje jen jako shareware
4) kdyby pan svoboda mel lepsi cenu na vagcom hexcan tak by se tu lidi nemuseli trapit a on mel mnohem vetsi trzby..
Souhlasím, jen doplňuji, že tu 93C46 někdy VAG-COM zaplní takovými nesmysly, že se MProg hroutí jen při pouhém přístupu, takže je nutné čip vypájet a nahrát programátorem.

Co se týká ceny HEX-CAN u Svobody, resp. jeho dealerů (mimochodem Motordiag je prodává pro IČ-aře o 5% levněji), je třeba si uvědomit vliv cenové politiky výrobce původního produktu, tj. Ross-Tech USA (Uwe Ross). Např. v Německu, kde existují hned 4 distributoři, z nichž každý má svou vlastní verzi a německý překlad, dodržují cenu od 350,-EUR výše, v jiných zemích je lokalizovaná verze ještě dražší.
Když porovnám cenu orig. VAG-COM CZ s kabelem HEX-CAN proti podobným produktům na jiné značky vozidel, nezbývá mi než konstatovat, že VAG-COM je podstatně dostupnější!

S HEX-CANy jsem se něco nalaboroval, protože mne to zajímalo a byla to pro mne výzva. Laborováním jsem ztrávil asi 100x více času než samotnou diagnostikou. Jsem pevně přesvědčen, že kdo potřebuje kabel ke svému skutečnému účelu, tj. na autodiagnostiku, tak pro něj těch 7.590,- bez DPH představuje jednoznačně lepší investici, než klon.
Brzy už bude verze 803 (anglická betaverze už je dlouho ke stažení) a kromě nových vylepšení a změny názvu s sebou přinese zase hromadu mrtvých klonů...
bRAd
Sběrač informací

Příspěvek od bRAd »

no je pravda ze hexcan standart staval vic..
jinak srovnavani cen v jinejch zemich > tezko rict, u nas das pul vejplaty za kabel.. to v nemecku i pri ~350e to pulka urcite neni..

Okura: TMW taky gut :-D
Filas
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filas »

[quote="bRAd"]1) atmaga obsahuje flash a eeprom
[quote]
To souhlasí, taky jsem pomocí Mprogu napravoval jeden smazanej kabel, povedlo se, ale vag s ním se chová jako shareware.
izero
Přispěvovatel

Příspěvek od izero »

Filas píše:
bRAd píše:1) atmaga obsahuje flash a eeprom
To souhlasí, taky jsem pomocí Mprogu napravoval jeden smazanej kabel, povedlo se, ale vag s ním se chová jako shareware.
Otázka je iná, či v tejto "shareware" verzii aspoň nejaké diagnostické funkcie fungujú? Ak áno, tak vag-com v kábli v atmege neprepísal funkčnosť, ale len nejaké dáta ... a kým nie je prepísana funkčnosť, tak by malo ísť cracknúť vag-com tak, aby sa na nejaké dáta "vyondel" :)
Octavian II
Sběrač informací

Okura píše:mužu sehnat origo hex, za levnější cenu od Svobody
Super. Můžeš cenu upřesnit? Kdo na něj poskytne dvouletou záruku? Ty nebo p. Svoboda?
Odpovědět

Zpět na „Diagnostika - software/hardware VW group (vag-com, supervag, ...)“