Zahřátí motoru

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Marek77
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Marek77 »

najmis píše:
Marek77 píše:To máte tedy pěkně blbé budíky. Mně ukazuje budík 90°C až při 90°C, protože mám normální budíky a ne trapné budíky.

Ty žhavicí svíčky ve vodním systému sice žhaví již od +5°C, ale musí být splněno ještě několik dalších podmínek. Jednou z těch důležitých podmínek pro to, aby žhavicí svíčky topily a ohřívaly vodu, je dostatečná volná proudová kapacita alternátoru (svorka DF). A ta většinou není.

Doporučuji udělat si zapínání těchto svíček ručně na nějaký vypínač. Hned to bude fungovat úplně jinak. Ale musíte počítat s tím, že bude dost trpět baterka, protože se může stát, že se díky těm odběrům nestačí kvalitně dobíjet.

Nebo si pořiďte bufík ze Sharana... :-D
Noo ten bych zrovna nechtěl..je to jen přihřívač a věčně to někomu nejde..ted sem potkal kámoše ze základky po několika letech..má Sharana s přihřívačem a byl smutnej že nejde..:)Jinak s tím egr je to dobrej nápad ON/OFF..většina lidí má OFF na stálo...Jinak s 5KW Webastem mám 90C po cca 10km jízdy pokud zapnu topení jak vyjedu...a jedu klidovku.
Bufík není nijak zásadně poruchová věc. A pokud se do něho dá keramická svíčka, je navěky. A udělat z něho nezávislé topení je otázka pár korun a půl dne práce. Mne to stálo (vodní oběhové čerpadlo, modul DO a elektronika HOME MADE) necelých patnáct stovek.
Naposledy upravil(a) Marek77 dne 02 úno 2012, 17:01, celkem upraveno 1 x.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
efošek
Přispěvovatel

Příspěvek od efošek »

jericho-3 píše:Zkoušel někdo úplně upakovat chladič, co to dělá? Mám za to, že Tdi stačí uchladit studený vzduch v okolí.. :)
Já mám zalepenou celou mřížku před chladičem hliníkovou lepící páskou i spodní sání v nárazníku jenom ke coleru je nezalepená ( k chladiči tedy vubec neproudí vzduch ) a rozdíl mazi mým atd a dceřiným ASV ja takřka nepatrný ohřívá se to zhruba stejně jenom to moje teda vypadá tak trochu divně :) :D
Octavia 1,9TDi PD 4x4,ATD 2003, 74kw
Marek77
Aktivista

Re: To máte tedy pěkně blbé budíky. Mně ukazuje budík 90°C a

Příspěvek od Marek77 »

besoun píše:To máte tedy pěkně blbé budíky. Mně ukazuje budík 90°C až při 90°C, protože mám normální budíky a ne trapné budíky.

A ty máš ty normální budíky z čeho???že ti ukazují jak ty říkaš uplně přesně.Protože jsem to nezažil na žádném vozidle OI,OII,Passat,Transportér atd aby ukazovaly uplně přesně
Asi neumíš číst. Protože kdybys uměl, viděl bys, jaký vůz mám napsán v podpisu (LOL) . A že ukazují naprosto přesně (s přesností na dva stupně), to si můžeš být jist.
najmis
Přispěvovatel

Příspěvek od najmis »

Marek77 píše:
najmis píše:
Marek77 píše:To máte tedy pěkně blbé budíky. Mně ukazuje budík 90°C až při 90°C, protože mám normální budíky a ne trapné budíky.

Ty žhavicí svíčky ve vodním systému sice žhaví již od +5°C, ale musí být splněno ještě několik dalších podmínek. Jednou z těch důležitých podmínek pro to, aby žhavicí svíčky topily a ohřívaly vodu, je dostatečná volná proudová kapacita alternátoru (svorka DF). A ta většinou není.

Doporučuji udělat si zapínání těchto svíček ručně na nějaký vypínač. Hned to bude fungovat úplně jinak. Ale musíte počítat s tím, že bude dost trpět baterka, protože se může stát, že se díky těm odběrům nestačí kvalitně dobíjet.

Nebo si pořiďte bufík ze Sharana... :-D
Noo ten bych zrovna nechtěl..je to jen přihřívač a věčně to někomu nejde..ted sem potkal kámoše ze základky po několika letech..má Sharana s přihřívačem a byl smutnej že nejde..:)Jinak s tím egr je to dobrej nápad ON/OFF..většina lidí má OFF na stálo...Jinak s 5KW Webastem mám 90C po cca 10km jízdy pokud zapnu topení jak vyjedu...a jedu klidovku.
Bufík není nijak zásadně poruchová věc. A pokud se do něho dá keramická svíčka, je navěky. A udělat z něho nezávislé topení je otázka pár korun a půl dne práce. Mne to stálo (vodní oběhové čerpadlo, modul DO a elektronika HOME MADE) necelých patnáct stovek.
Standartně je to přihřívač...a ne každej je schopnej nebo má prostor si to sám montovat a zapojovat el. instalaci...Já vím že je to celkem snadný..Já montil komplet Webasto na Fábku do místa kam to asi nikdo doma nedal a vše šlape.
Bufíkum zdar :D
besoun
Přispěvovatel

Re: To máte tedy pěkně blbé budíky. Mně ukazuje budík 90°C a

Příspěvek od besoun »

Marek77 píše:
besoun píše:To máte tedy pěkně blbé budíky. Mně ukazuje budík 90°C až při 90°C, protože mám normální budíky a ne trapné budíky.

A ty máš ty normální budíky z čeho???že ti ukazují jak ty říkaš uplně přesně.Protože jsem to nezažil na žádném vozidle OI,OII,Passat,Transportér atd aby ukazovaly uplně přesně
Asi neumíš číst. Protože kdybys uměl, viděl bys, jaký vůz mám napsán v podpisu (LOL) . A že ukazují naprosto přesně (s přesností na dva stupně), to si můžeš být jist.
Ja myslel , že ti budíky montoval nějakej hodinář a že proto je máš tak přesné.A natahují se samy nebo tam máš kliku? No jo jsi jedinek asi tady z fora co ma nej budíky :D :worthy: ;)
VW Passat 2.0Tdi, OI 1.9 Tdi, OII 4x4 1.9 Tdi
Richi
Přispěvovatel

Příspěvek od Richi »

efošek píše:
jericho-3 píše:Zkoušel někdo úplně upakovat chladič, co to dělá? Mám za to, že Tdi stačí uchladit studený vzduch v okolí.. :)
Já mám zalepenou celou mřížku před chladičem hliníkovou lepící páskou i spodní sání v nárazníku jenom ke coleru je nezalepená ( k chladiči tedy vubec neproudí vzduch ) a rozdíl mazi mým atd a dceřiným ASV ja takřka nepatrný ohřívá se to zhruba stejně jenom to moje teda vypadá tak trochu divně :) :D
Já mám karton před chladičem. Nahoře to vyříznu tak, aby mi to drželo za přední světla a je dobrý nezapomenout vyříznout i prostor pro páčku otevírání kapoty.
Když nehneš páčkou, jde celkem blbě otevírat kapota. :)
Mezi kartonem a chladičem není mezera, nebo možná jo, ani nevím.
Problém v mrazu -8°C není ani rychlá jízda do kopce.
Ještě se nesmí zakrýt sání, bez vzduchu to taky moc nejede, ale jinak mám chladič uplně v pohodě zakrytý běžně od shora až dolu.
Ohřev je mnohem rychlejší a prochladnutí při jízdě z kopce a na malý výkon žádné.
Oc1 81kw. Už není mezi námi.
Oc2 BKD ve výslužbě.
Passat 140/160kw od DP.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Ptal jsem se proto, zda při jízdě po městě, když už je sluníčko , motor je ohřátý se vůbec pohne rafika teploty motoru nad 90 stupnů, ale myslím, že asi ne..Jde o to, že když termostat začne otvírat puštěná voda nevletí do "zamrzlého chladiče" , a nedostane takový šok..Každý stupeň je dobrý... :)
Ale je pravda, že v téhle zimě tam chladič je zbytečná váha...
nepropadat panice...
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

najmis píše:Standartně je to přihřívač...
No a co? To přece pro rychlý ohřev motoru po nastartování úplně stačí, nebo se pletu? Do minuty a půl po nastartování jede bufík na plný výkon a šest litrů vody, co ve většině aut chladicí soustavá má, to ohřeje za necelých deset minut na 85°C, pak bufík vypne. Čili pokud současně s tím běží i motor (auto jede), nějaké malé teplo k tomu bufíku přidá a celkový čas ohřevu se ještě zkrátí.

A montáž bufíka do jakéhokoli vozu je snadná věc - jediné, co je třeba zodpovědně zvolit, je místo, kam ho umístit. Např. A8 mého známého má stejný bufík Eber D5W-Z, jako mají Sharany, v základní výbavě a je umístěn v kapse před předním kolem.
ciko
Přispěvovatel

Příspěvek od ciko »

Egr nema vplyv na zohrievanie, lebo je aktivny az od 50stupnov tusim
ludovy peugeot 307 sw, 1,6hdi
passat B5,5 kombi, 2,8v6, 4motion, highline,ex
octavia 1,9tdi, 4x4, AGR, powerplus 764,vb,fmic,hds,r.v. 1999,ex
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

EGR má vliv na ohřívání motoru, milý pane, a to velmi zásadní.
kibi
Aktivista

Příspěvek od kibi »

souhlas s Markem, bez EGR se to podstatně pomaleji ohřívá ;)
FI combi 1.9TDi ATD + domorobo vylepšováky :D
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Taky jsem si původně myslel, že to nemůže mít vliv. Má - a opravdu dost podstatný. Řekl bych, že motor se ohřívá o takových 30% pomaleji.

S připojeným EGR jsem ještě před dojetím do práce měl motor dávno na provozní teplotě. Teď mám co dělat a často tam ani nevyleze. Samozřejmě porovnávám při stejné vnější teplotě (trasa je stejná vždy).
Milosss
Přispěvovatel

Příspěvek od Milosss »

Thopr píše:Přešel jsem ze zánovního PD na starou rotačku AVG a jedinné na co si nemůžu stěžovat, je rychlost zahřátí. Přijedu na noční, auto na parkáču stojí 9 hodin v - 23st a do 5-ti km na budíku 90 (vag ukazuje 79)... ;) Ale jezdím do 3000ot/min...
Prepáč, ale toto ti neuverím. Dnes jazda s novou Corsou 1.2 benzín, a tá sa pri -15°C nestihla za 5km nejako prehriať, do kabíny šiel stále len mierne teplejší, než vlažný vzduch. A to je benzín a to neni -23. To ako fakt môžeš ísť aj na 3000 otáčkach, ale také rýchle zohriatie na TDI je nemožné.
Thopr
Aktivista

Příspěvek od Thopr »

To Milosss: Hele, já si nemusím z nikoho robit blázny. Nemám to zapotřebí, nemám žádný karton, digošku mám nastavenou na LO, větrák na 1 rychlost, od baráku to mám cca 2 km do kopce kde jedu na 2 a cca 3000ot a do 5-6 ti km mám budíkových 90... Pak začnu topit... :) Tak samo jsem to měl u předchozí F1 PD AXR, ale tam byla výhoda, že jsem si topil okamžitě kvůli el příhřevu v topení.
Octavia 3 SCOUT 2.0 TDi 4x4, 135KW, DSG, FULL palba a vyroba 9/2020... :tyc:
Havlos
Přispěvovatel

Příspěvek od Havlos »

To že někomu ukazují budíky 90°c a realita podle Vagu je 75°c sem měl do nedávna taky pak sem vyměnil čidlo teploty CH.kapaliny a nyní to ukazuje absolutně přesně !Puvodní čidlo bylo ještě orig. z fabriky tak je možný že to byli zmetky s velkou tolerancí těžko říct hlavní je že se to po té výměně srovnalo.
A stim Ohřívánim s EGR off- pravda je že se skutečně otvírá až od 50°c teploty CH.kapaliny takže do těch 50 se to odhřívá stejně at maš ON nebo OFF a pak do těch 90°c no nevim já žádný rozdíl nepozoruju.
Je pravda že mám ty 3 žhavky na tlačítko a vypinám až na těch 90°c
Při venkovní teplotě 0°c mám 90 po 8 km klidnou jízdou,při vetší mrazech po 10km.
GIV Variant ALH blackmagic, Dsla 502 , EGR off,puky R32,uložení z.n. Fabka RS,vzpěra nápravnice A3/S3
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“