- nabijacie napatie 13,84V
- nabijaci prud by nemal presiahnut hodnotu 1/10 kapacity akumulatora

Moderátoři: šulda, Moderátoři
V aute je preto vacsie dobijacie napatie pretoze alternator nedobija iba samotny akumulator, ale este musi naviac "nakrmit" aj ostatne palubne systemy (rozne RJ, osvetlenie, vyhrievanie atd.) a aby sa vykompenzoval tento prirodzeny ubytok napatia, tak vyrobcovia automobilov zvacsuju nabijacie napatie az na 15V (hlavne v autach francuzkej vyrobi). Co vsak neprospieva ani samotnemu akuulatoru a napr. ani ziarovky H7 niesu z toho nadsene. Ako som pisal ideal je 13.84V tak sme nabijali vybite aku od radiostanic, automobilov atd.. Nikdy nebol problem.romk52 píše:A sudruhovia inzinieri v autach nicia akumulatory napatim 14,4V ? Cital si ten clanok o akumulatoroch na predchadzajucej stranke? To je cele vymysel? Aj na obycajnom gelovom akumulatore mas napisane nabijacie napatie 14,4 - 15,0V v cyklickej prevadzke. 13.8V je udrzovacie napatie pre nabity akumulator...
To co usetri na vaze medi kabelu, to 10x navysi v olovu, aby meli 48V bateriiTDI tech píše:Pretoze vtedy bola cena komdit vysoka a ked si vezmes v uvahu ze pri tomto napati stacilo pouzit 4x tensie vodice ako pri 12V sustave, tak to bola 4 nasobna uspora medi co nieje nezanedbatelne.
Jenže "recond" se dá používat u bateríí bez možnosti dolití elektrolytu tak max. 1x za rok.... Já mám CTEK MXS 7.0 a maximální spokojenost.miro123456789 píše:najlepšie použiť ctek s recond režimom,,,mne ťahá bosch batéria cca 3 rok, kým prvá bosch baterka odišla po 2 rokoch, mám 2 zosilovače v aute a tak sa porúčala,,,,tútp recondujem s ctek nabíjačkou http://www.webareal.sk/extraolej/eshop/ ... XS-5-0-NEW