Samozřejmě úlohu vyvážení nelze podceňovat.Na obou vrtulkách jsou něpřehlédnutelné stopy po frézování za účelem vyvážení. Podle mého názoru, je zvlášť vyvážena vrtulka turbíny (z niklové oceli) spolu s osičkou a samostatně pak duralová vrtulka kompresoru. Myslím si to zejména proto, že při sestavování turba to bude klást výrazně menší nároky na úroveň personálu sestavovací linky (někde na "babosedu"). Zatím co vrtulka turbíny tvoří s osičkou takřka nedílný celek (není moc jasné jak bych ji od osičky nedestruktivně osamostatnil), tak duralová vrtulka není jištěna proti pootočení na osičce nijak (jen kužel – žádný zámek).
Chci říct, že nemá-li turbo "nabrnklé" vrtulky nebo poškozenou osičku, lze jej považovat za dostatečně vyvážené! Při rozebírání bych pro jistotu doporučil označit si polohu vrtulek vůči sobě a tuto stejnolehlost po výměně ložiska zachovat.
Na druhou stranu, když slyším ve svém okolí a i na tomto foru čtu s čím vším (myslím stav turba) jsou nuceni lidé jezdit. Tuba pískající, houkající a když padne otázka jak dlouho to píská, tak odpověď je např. 8000km. Člověk od něhož jsem turbo získal, nebyl s jeho chováním spokojen 30 000km , než padlo. Jen opatrně vznesu dotaz „kde tady zůstalo precisní vyvážení“.
Když vynecháme možnost svěřit turbo do péče seriozním opravářům ve spojení s poctivými obchodníky s náhradními díly, je výměna ložiska (které vám někdo vyrobí, odhaduji maximálně za 1000kč) určitě zajímavá varianta.
Zajímá mě jiný, naléhavější problém, kde sehnat použitelné vrtulky (alespoň tu duralovou). Mám silný dojem,že výše zmínění obchodníci tento v celku obyčejný tlakový odlitek, ani ne vyleštěný, vycení na tisíce kč a ještě s dovětkem "musíte si to vyvážit".

a s takovou vůlí to doběhalo