esterifikace

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Martin.R
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Martin.R »

Já na to právě nemam moc času tak v podstatě co uvařim hned vyjezdim a žádný zásoby nemam. Max tak 50l.
Elektronika auta a technika........
776 829390
djpeto
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Re: esterifikace

Příspěvek od djpeto »

Libor Hanzal píše:Tak jsem dneska koupil 20 litrů metylu a hydroxid sodný granulky na odpady.Udělal na zkoušku z litru oleje,1deci metylu a 10 gramů louhu.
Olej jsem ohřál na 60 stupňů a smíchal .Po chvíli ale vzniknul gel podobnej marmeládě a v tom stavu je pořád.Mám něčeho málo nebo moc.
Co dělám špatně?
mas zly pomer. metanolu daj dva deci a luhu 6 gramov a uvidis. teplota okolo 50C. cim si meral ten luh? mas digitalnu vahu? ked na kuchynskej, tak to mohlo byt kludne aj 15 gramov ;)
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
Martin.R
Aktivista

Příspěvek od Martin.R »

djpeto píše:mas zly pomer. metanolu daj dva deci a luhu 6 gramov a uvidis. teplota okolo 50C. cim si meral ten luh? mas digitalnu vahu? ked na kuchynskej, tak to mohlo byt kludne aj 15 gramov ;)
Nesmíš z toho dělat takový drama. Taky to vážim na kuchyňský (sice digi, ale ta přesnost nebude bůhví jaká), Ale je fakt že ve většim množství se to ztratí. V tom litru je to znát víc.
776 829390
djpeto
Přispěvovatel

Příspěvek od djpeto »

Martin.R píše:
djpeto píše:mas zly pomer. metanolu daj dva deci a luhu 6 gramov a uvidis. teplota okolo 50C. cim si meral ten luh? mas digitalnu vahu? ked na kuchynskej, tak to mohlo byt kludne aj 15 gramov ;)
Nesmíš z toho dělat takový drama. Taky to vážim na kuchyňský (sice digi, ale ta přesnost nebude bůhví jaká), Ale je fakt že ve většim množství se to ztratí. V tom litru je to znát víc.
ja pouzivam tuto

http://cgi.ebay.co.uk/500g-0-01g-Mini-E ... 3a62808cd8

sak to Martine ze vo velkom to neni take kriticke, na litri to je poznat hodne :)
EKOCar B100
#1:Octavia Combi '99 Black magic, AHF, EGRoff, TT-puky, 13000lm light.
#2:Octavia '97, modra metaliza, AGR,EGRoff,MAFoff
Martin.R
Aktivista

Příspěvek od Martin.R »

Právě proto to píšu. Taky jsem dělal pokusy s litrovejma vzorkama když mi začali vozit palmu a tam je to sakra znát hlavně ten methyl. U louhu to tak zásadní neni už jen proto, že (jak jsem se dočet tady) někdo používá 50ti% a třeba já mam 100% louh a výsledky máme +- stejný.
776 829390
Libor Hanzal
Přispěvovatel

esterifikace

Příspěvek od Libor Hanzal »

Tak bylo to jak říká Miloš v tom louhu.Ubral jsem z 8g na 4g na litr a je krásně vidět jak si to sedá a negeluje.Ve druhým vzorku to bylo průhledný už po 5 hodinách,ale tam jsem dal místo 1dc na litrdecky dvě.
Může mi ještě nekdo vysvětlit postup toho mytí a sušení?Co se stane když to neudělám a jen přefiltruju?
Martin.R
Aktivista

Příspěvek od Martin.R »

Nestane se nic. Abych se ještě zdržoval nějakym pranim a sušenim tak to fakt ne. Jen dávej bacha až to budeš stáčet nebo slejvat ať ti s tim nejde i to tmavý ze dna (glycerin) na ten to auto fakt nejezdí.
776 829390
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

Libor Hanzal píše:Tak bylo to jak říká Miloš v tom louhu.Ubral jsem z 8g na 4g na litr a je krásně vidět jak si to sedá a negeluje.Ve druhým vzorku to bylo průhledný už po 5 hodinách,ale tam jsem dal místo 1dc na litrdecky dvě.
Může mi ještě nekdo vysvětlit postup toho mytí a sušení?Co se stane když to neudělám a jen přefiltruju?
vemeš litr esterifikátu a naleješ tam půl litru vody, celé to dělej ve dvojce petce, protřepeš, postavíš voda se oddělí a ty sleješ vodu necháš, pak dáš novou vodu a pereš tak dlouho až je voda čistí já neperu vůbec by měmohl ten motor i milovat,

pudink jsem vyrobil tak že jsem esterifikoval malé množství neznámého oleje a proběhlo to blbě plaval v tom sopel tak jsem to zkusil naliít ještě jednou metanol s louhem a pudink, krásně jsem ho vykrájel do polenice,

dávej si jen pozor na to ohřívání metanol se odpařije při 62.5 at ti to nestřelí do xichtu uz se mi to stalo ;) miloš
slovacek.milos
Aktivista

Martin.R píše:Nestane se nic. Abych se ještě zdržoval nějakym pranim a sušenim tak to fakt ne. Jen dávej bacha až to budeš stáčet nebo slejvat ať ti s tim nejde i to tmavý ze dna (glycerin) na ten to auto fakt nejezdí.
dělej to jak já ten konec nalej do desítky stuhne na kámen a ještě z toho nějaký litřík vyrazíš,

tu tvrdou desítku hodíš do popelnice a kluci od popelbetcampeny jsou spokojení že jim nic z toho stroje nekápne, ;) miloš
Martin.R
Aktivista

Příspěvek od Martin.R »

slovacek.milos píše:dělej to jak já ten konec nalej do desítky stuhne na kámen a ještě z toho nějaký litřík vyrazíš,

tu tvrdou desítku hodíš do popelnice a kluci od popelbetcampeny jsou spokojení že jim nic z toho stroje nekápne, ;) miloš

Dělám to tak, jen to nevyhazuju do popelnice, ale naředim vodou a vyleju. Zjistil sem že když toho párkrát do roka trochu chrstnu kytkám na záhon tak si ta moje pochvaluje jak nemusí hnojit a pěkně jí to kvete. Část si dávám do dílny do kelímku od solviny a pěkně to meje ruce, jen to pak musíš vzít ještě mejdlem od mastnoty a smradu.

Ty voe to mě dostalo: popelbetcampeny
776 829390
slovacek.milos
Aktivista

Ty voe to mě dostalo: popelbetcampeny[/quote]

to se tak píše kluci od popelbetcampeny ledabile zavěšení na svím stroji ;)

po revoluci jsem si sehnal tu vyklápěcí stupačku stím madlem a přišrouboval v práci na skřín a kdo měl strach o práci tak jsem mu hned nabízel rekvalifikaci (LOL) miloš
Martin.R
Aktivista

Příspěvek od Martin.R »

slovacek.milos píše: to se tak píše kluci od popelbetcampeny ledabile zavěšení na svím stroji ;)

po revoluci jsem si sehnal tu vyklápěcí stupačku stím madlem a přišrouboval v práci na skřín a kdo měl strach o práci tak jsem mu hned nabízel rekvalifikaci (LOL) miloš
Ty musíš bejt stejně zvíře :P
Moravu mam rád. Přes Strážnici a Hodonín jsem kdysi hodně jezdil TIR, je to tam moc fajn. Supr lidi, supr prostředí a hlavně takovej zvláštní klid a životní pohoda. Strašně rád jsem tam jezdil a kdykoliv můžu tak se nebránim vejletu do těhle končin. Kdybych tam někdy jel tak se ozvu a s chutí u tebe přibrzdim, pokud ti to nebude vadit :oops:
776 829390
slovacek.milos
Aktivista

vpohodě ve strážnici je taková pohoda že zde máme i celoročně čápa, chodí po parkecu a somruje od tiráků, klidně mi v zimě přistane a zahradě, spává na veřejném osvětlení tam je asi v noci teplo ;)

bydlím 15O m od hlavní naproti kerchova hudba dvakrát týdně zdarma miloš :)
Libor Hanzal
Přispěvovatel

Příspěvek od Libor Hanzal »

Jak je to s tim všim gumovým co se píše tady dole?http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm
stanadockal
Nováček

Příspěvek od stanadockal »

slovacek.milos píše:
djpeto píše:
slovacek.milos píše: přepočítej to na czk euro ti jebem :) promin sranda, ;) miloš
vychadza mi to liter metanolu 0,345 juro co je asi 8,30czk
200L sud 69 juro co je 1660czk

liter luhu 0,46juro co je asi 11,1 czk
50l sud luhu 23 juro co je 554czk
super cena v česku dvojnásobek udej adresu kde tokupuješ zajedu tam díky miloš

Mužu se zeptat jak to tady dopadlo měl bych taky zajem o sud methanolu .Kamže se pro to jezdí.
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“