Asi žijeme oba někde jinde. Nevím jak Ty, ale já, když to neopravím, /z jakýchkoliv důvodů/ neberu si peníze, hodiny nepočítám, ale na druh opravy mám přibližnou taxu. Všechny tyhle normy mají jednu nevýhodu, je to uchvátaná práce a ta vždy stojí za hovno..Jakmile má mechanik skluz, dorovná to na jiném voze, nebo šmejkne díly, které namontuje doma na melouchu v garáži a zkásne prachy. Má dost zájemců, protože díly dává/ dám vám mojí slevu/ za hubičku.Je to velice častý jev, že se majitel okrádá, ale hlavně zákazník. Samozřejmě firmy jsou jak zákazníci nejlepší , protože ty to nepoznají. Stejně by mne zajímalo, jak je to s tím výdělkem. Jestli má mechán plán, kolik musí vydělat peněz a má adekvotní část, anebo má tyhle normy a práce hodinová se převede na časy ztrávené na opravách. A co se týče diagnostiky, samozřejmě dnes je to stěžejní, ale je to doplněk ne, prostředek. A může být dobrý diagnostik , ale špatný automechanik, protože vůbec neví, jak motor funguje, ale jaké hodnoty mají kde být.Jestli jsi si nevšiml, jde pořád o ten starý motor, kde potřebuješ kompresi, vhodnou směs a vhodné její zapálení. A co se týče najití závady, to ano, když máš vhodnou diagnostiku , je to velký pomocník, a když ne, rovnou to rozebereš, a závadu zjistíš,/anebo taky ne/ je to Tvůj problém a Tvůj čas. Počítat opravu na hodiny a týden hledat závadu je nesmysl. A přitom to servisy dělají, sám jsem jednou majiteli poradil ať navštíví firemní servis, kde mají hoši i ponožky s názvem firmy a zaplatil 5000kč bez odstranění závady. Ale hodiny se v tom rochali mistř světa,kteří mají za sebou výrobce, který jim každé uprdnutí osvětlí a případnou závadu odhalí. Dlouho mi nešlo do hlavy, že největší lemplové ze soc.servisu , kteří díky JZD, kterým opravovali Moskviče a Žuky , /jinak si nevydělali /se poté úspěšně uchytili v servisu Citroen a Škoda a hrdě nosí firemní montérky.Patrně je v tom dobrá rekvalifikace, nebo tomu asi nerozumím...

nepropadat panice...