elektrostatické čištění olejů

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět

"na kolen?" realizovateln?

ano
18
64%
ne
10
36%

Celkem hlasů: 28

xa19td98
Nováček
Odpovědi: 0

Příspěvek od xa19td98 »

Jaryne, to nemá chybu.
Chtěl jsem se Tě zeptat na pár věcí:
jaký máš auto, jezdíš jen na ten použitej olej?, případně jaké máš zkušenosti /nějaké nánosy, problémy, třeba s turbem, jak často měníš olej.../
jak bys navrhnul to zařízení s trafem z telky- on zdroj z infráku není až tak obvyklá záležitost. Ptám se Tě, protože máš prokazetelně praktické /ale i teoretické/ zkušenosti.
Jde to třeba i takhle, ale Tvůj způsob je elegantnější:
http://www.simplecentrifuge.com/videos.html
jaryn
Přispěvovatel

Příspěvek od jaryn »

xa19td98 píše:Jaryne, to nemá chybu.
Chtěl jsem se Tě zeptat na pár věcí:
jaký máš auto, jezdíš jen na ten použitej olej?, případně jaké máš zkušenosti /nějaké nánosy, problémy, třeba s turbem, jak často měníš olej.../
jak bys navrhnul to zařízení s trafem z telky- on zdroj z infráku není až tak obvyklá záležitost. Ptám se Tě, protože máš prokazetelně praktické /ale i teoretické/ zkušenosti.
Jde to třeba i takhle, ale Tvůj způsob je elegantnější:
http://www.simplecentrifuge.com/videos.html
Mám tu pažouta 205 grd a jemu fakt vyjetej friťák šmakuje. Z počátku jse byl opatrný :D a dával olej/nafta 1:1. Teď už 3:1, zatím bez úprav (nekamenujte mě prosím) a bez problémů.
Zase tolik nejezdím, tak max. autíčko vyjelo cca 700l friťáku a bez problémů, teda pokud je nad nulou.
Viděl jsem, jak někde straší s fotkama, kde ukazují, jak to bezvadně proniká do oleje a polymerizuje. Nedávno jsem přetěsňoval vanu a nic takového tam nebylo.
Fakt je, že ani nevím, jak často měním olej - jsem trochu bordelář a na co si přidělávat starosti ;)
K tomu zdroji : schéma je někde nahoře, akorát bych tam nedával ty KU, ale spíš KD, třeba 501 a šup na chladiče. Primár na ty VN trafa max. 2x20 závitů - čím míň závitů, tím větší napětí, ale i kmitočet, neznám parametry těch zalisovaných diod, tak bych méně než 2x10 nedával.

Edit : zapomněl jsem na to odstřeďování (wallbash)
zdá se mi to jako jediný možný způsob na odstranění sádla z oleje, tady bez ředění nebo ohřívání. V hlavě to mám, jen jak se mi dostane pod ruku jetá ždímačka. Představu mám asi takovou:
Buben ždímačky vylepit zevnitř nepropustnou fólií a ještě přímo na buben přimontovat víko, které bude mít uprostřed otvor např. 60 mm. Přívod oleje na dno bubnu, středem toho otvoru. Mezikružím, mezi přívodem a dírou v deklu, by unikal olej po naplnění bubnu.
+ tedy nějaké ty drobnosti pořešit - třeba aby sádlo člověk nemusel pak kydat špachtlí, tak igeliťák do bubnu, prostě doladit.
Škoda, že se mi tu žádná ždímačka neválí :D
julio tabi
Přispěvovatel

čistenie

Příspěvek od julio tabi »

je pekné že vás trápia veci ako je čistenie olejov, ale zdá sa mi mrhanie časom keď objavujete ameriku, zatiaľ čo z ameriky k nám už lietajú boenigy. Závidím Vám že ste deti šťasteny a pánboh Vám nadelil 26 hodín na den. Mne len 24 a preto sa snažím rozumne ich využiť. Čo tak keby ste si naštudovali archimedov zákon.Má už nejakých tisíc rokov ale funguje perfektne.Prepáčte ! julio
jaryn
Přispěvovatel

Re: čistenie

Příspěvek od jaryn »

julio tabi píše:je pekné že vás trápia veci ako je čistenie olejov, ale zdá sa mi mrhanie časom keď objavujete ameriku, zatiaľ čo z ameriky k nám už lietajú boenigy. Závidím Vám že ste deti šťasteny a pánboh Vám nadelil 26 hodín na den. Mne len 24 a preto sa snažím rozumne ich využiť. Čo tak keby ste si naštudovali archimedov zákon.Má už nejakých tisíc rokov ale funguje perfektne.Prepáčte ! julio
Je pěkný od tebe, že máš o nás tolik starostí - doporučuji toto napsat do každého trýdu na tomto webu - jistě i ostatní ocení tvoji starostlivost
(hm) (offtopic)

Edit: a pokud tomuto svému psaní říkáš "rozumné využití času" - škoda slov...
Endy Aron
Sběrač informací

Příspěvek od Endy Aron »

Jaryn:Přesně tak,souhlasím s tebou (wallbash) (wallbash)
truck
Přispěvovatel

Příspěvek od truck »

julio tabi: souhlasím s tebou každý náš truck spotřebuje až 3000 litrů oleje měsíčně ( čistý rafinát ) tankujem v Německu, Rakousku i doma, ale to co bylo v roce 2005 kdy jedna Ostravská firma nám dodávala profi čištěný olej již nechci zažít. ( vstřik. čerpadla o filtrech škoda mluvit hotovo ) užil jsem si svoje. Pokud dobře čučíte na ty videa ze zahraničí tak podomácku z použitého dělají MEŘO a kdo tomu rozumí ví asi proč. Jinak jestli chcete čistit požíjte odstředivku oleje z LIAZU to budete koukat co dokáže odstředit a filtrovat.
jaryn
Přispěvovatel

Příspěvek od jaryn »

truck píše:julio tabi: souhlasím s tebou každý náš truck spotřebuje až 3000 litrů oleje měsíčně ( čistý rafinát ) tankujem v Německu, Rakousku i doma, ale to co bylo v roce 2005 kdy jedna Ostravská firma nám dodávala profi čištěný olej již nechci zažít. ( vstřik. čerpadla o filtrech škoda mluvit hotovo ) užil jsem si svoje. Pokud dobře čučíte na ty videa ze zahraničí tak podomácku z použitého dělají MEŘO a kdo tomu rozumí ví asi proč. Jinak jestli chcete čistit požíjte odstředivku oleje z LIAZU to budete koukat co dokáže odstředit a filtrovat.
Víš truck, né každé naše autíčko spapá 3 kubíky oleje, zvláštní, že?
Kdo by to byl řekl, že se najde pár kutilů, co si postaví hlavu a zarytě jdou za svým - zaplať pámbů, jinak jsme ještě dnes jezdili na koni.

Pjeknej flejmík se nám tady rozjel - osobně bych nikomu trýd nezasíral plkama vo hovně - asi jen věc názoru - prostě jsou lidé, co se musí vyjádřit ke všemu - ať je to jakákoliv pičovina - jako ten jejich výrok.
Jinak mír!!
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

:worthy:
Naposledy upravil(a) radluk dne 08 zář 2008, 10:52, celkem upraveno 1 x.
delawega
Přispěvovatel

Příspěvek od delawega »

ale no ...je nas tu par a este sa budeme podpichovat?....
urcite je to zujimavy sposob ako dostat cisty olej a ak to funguje ze si to moze kazdy poskladat v garazi je to super...podla mna akykolvek efektivny sposob cistenia oleja je vitany 8)
to truck:
mas nejake blizsie info o tom ultrazvuku?...
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

To Julio:
možná nejsem tak chytrý a v americe jsem nikdy nebyl ale mohl by jsi mi poradit jak souvisý archimédův zákon s elektrostatickým čištěním?
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

:-D
Naposledy upravil(a) radluk dne 08 zář 2008, 10:52, celkem upraveno 1 x.
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

To radluk: To by pak byl spíš zákon gravitační, ikdyž tíha kapaliny tělesem vytlačená.... ale zas když už ty tělesa ponořená jsou ale pořád mi nějak tam chybí ta elektrostatika.

Hold se budu muset do té ameriky podívat:-)

Snad nám to julio vysvětlí, nám nevzdělancům......
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

(noteeth)
Naposledy upravil(a) radluk dne 08 zář 2008, 10:53, celkem upraveno 1 x.
Stan1
Nováček

Elektostatickej filtr To Jatin

Příspěvek od Stan1 »

Omlouvam se ale nemohl by jsi mne poslat podrobný náčrt toho filtru a zapojení těch elektrod,abych to mohl doma vyrobit a fungovalo to.Jsem přes elektriku trochu natvrdlej.díky.Kdyžtak to pošli na srbs@centrum.cz,ještě jednou díky.Jinak já používam na filtrování hydraulický čerpadlo z Citroena.
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

Citroena jsem kdysi měl a čerpadlo má tah. Jen mi není jasný to přes filtry nasáváš?
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“