O1 - Občasné padání do nouzáku - kontrola logu
Moderátoři: šulda, Moderátoři
O1 - Občasné padání do nouzáku - kontrola logu
Ahoj,
rád bych poprosil o pomoc s logem. Jelikož už delší dobu řeším občasné padání turba do nouzáku (VAG: 17965 - regulace plniciho tlaku - mez regulace prekrocena P1557 - 35-00 - ), rád bych Vás poprosil o zhodnocení logů, než začnu na autě zkoušet a vyměnovat díly.
Auto je Octavia 1U5, r.v. 2001, 1,9 TDI 66kW ALH.
Nedávno jsem zkusmo vzal zahřáté auto k blízkému kopci, kde jsem nalogoval na 3.°rych.stup. a 4.° rych.stup. Pod zatížením je na grafu vidět, jak se stoupajícími otáčkami klesá hmotnost reálně plněného vzduchu v kontrastu s tím, co očekává ŘJ. Screenshoty zde: https://photos.app.goo.gl/XS9hY1ERKVb11hEW7
Pak jsem vzal auto na jednu dlouhou rovinku a na 4.°rych.stup jsem jí protáhnul až na 4000. K motoru jsem ještě umístil kamerku, jestli bude slyšet, jak zní trubo, ale bohužel tam kromě motoru nic moc slyšet není.
Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=1mnzTg77X7A
LOG zde: http://leteckaposta.cz/433312968
Co myslíte? Může to být klasika ventil N75?
rád bych poprosil o pomoc s logem. Jelikož už delší dobu řeším občasné padání turba do nouzáku (VAG: 17965 - regulace plniciho tlaku - mez regulace prekrocena P1557 - 35-00 - ), rád bych Vás poprosil o zhodnocení logů, než začnu na autě zkoušet a vyměnovat díly.
Auto je Octavia 1U5, r.v. 2001, 1,9 TDI 66kW ALH.
Nedávno jsem zkusmo vzal zahřáté auto k blízkému kopci, kde jsem nalogoval na 3.°rych.stup. a 4.° rych.stup. Pod zatížením je na grafu vidět, jak se stoupajícími otáčkami klesá hmotnost reálně plněného vzduchu v kontrastu s tím, co očekává ŘJ. Screenshoty zde: https://photos.app.goo.gl/XS9hY1ERKVb11hEW7
Pak jsem vzal auto na jednu dlouhou rovinku a na 4.°rych.stup jsem jí protáhnul až na 4000. K motoru jsem ještě umístil kamerku, jestli bude slyšet, jak zní trubo, ale bohužel tam kromě motoru nic moc slyšet není.
Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=1mnzTg77X7A
LOG zde: http://leteckaposta.cz/433312968
Co myslíte? Může to být klasika ventil N75?
Octavia 1U5 combi r.v. 2001.05, 1.9 TDI ALH 66 kW, rotační čerpadlo Bosch VP 30
Mám dosť podobný problém na Octavii 3 RS TDI. Niekedy mi pri zrýchlovaní z 60kmh na 100kmh začne blikať kontrolka žhavenia a motor hodí do nudzového režimu. Po znova naštartovaní problém zmizne a objaví sa sporadicky.
Osobne je to pre mňa dosť obmedzujúce. Na dialnici sa mi to ešte nestalo pri rýchlostiach 100+.
Osobne je to pre mňa dosť obmedzujúce. Na dialnici sa mi to ešte nestalo pri rýchlostiach 100+.
klasika je zatuhla regulace,sundat banku z turba a vyzkouset chod páčky na turbu,log ale stojí zaprd,chce to zapnout logování třeba od 1500otáček a vypnot až vě 4000ot,a ne pidávat a ubírat plyn během logování
SEAT LEON TDI ARL 110kw+soft,HDS,EGR-off,KAT-on,312/256mm ,18" CUPRA R, Seat Inca TDI spodekARL,2260,SachRace-performance,trysky0.280+12mm hlava s podávačkou,17"alu,brzdy 312/239mm
-
- Aktivista
-
- Přispěvovatel
Ten log je zaznamenanej po plným plynem na rovince, 1400 - 4000 ot. V LogVieweru se ale z nějakýho důvodu otevřou dvě okna s dvěma grafy, tak je to ten druhý 2/2 , který jsem měl na mysli.TomášTDI píše:klasika je zatuhla regulace,sundat banku z turba a vyzkouset chod páčky na turbu,log ale stojí zaprd,chce to zapnout logování třeba od 1500otáček a vypnot až vě 4000ot,a ne pidávat a ubírat plyn během logování
yardarytarda píše:Odmontuj baňku jak ti tady někdo radil a vyzkoušej zda se nepřidírá táhlo regulace.Na přiloženým videu se regulace jeví funkční akorát hodnoty váhy jsou pod požadavkem,buď ti to někde přisává faleš,zacpaný vzducháč nebo váha je na odchodu.
Když sundám ten ventil regulace, nebudu pak muset zpětně seřizovat nastavení toho táhla ? Tomu bych se chtěl, pokud možno, vyhnout. Mám dost obavu, že už bych to potom nenastavil správně.
-
- Přispěvovatel
Tak jsem v rychlosti mrknul na vzduchovej filtr, kterej je po 8 tisících celkem v pohodě a potom jsem šel odmontovat podtlakovou baňku s táhlem u turba. Naštěstí to šlo celkem hladce, jen je k tomu horší přístup. Táhlo na turbu jsem zkusil potahat nahoru a dolu a zdá se, že se pohybuje volně bez dření, akorát teda v úplně dolní pozici, když se na něj zatlačí směrem vzhůru, tak má tendenci se jakoby šprajcnout, než se uvolní. Tady je to dobře vidět na videu, zhruba po 2 minutě : https://www.youtube.com/watch?v=Y6OCQoPJofs Ta podtlaková baňka dělá při zamáčknutí táhla dost silný odpor a přijde mi taky v pohodě.
- martinsidlo
- Aktivista
Přesně tak, takže už víš, proč to někdy padne do nouze kvůli překročení plnícího tlaku. Prostě pružině v baňce trvá dýl, než přetlačí to zasekávací místo, který je v pozici téměř uzavřených lopatek ...
No a ta váha má asi taky dost, jakmile v zatížení, tedy akceleraci, padne pod požadavek, ECU omezí dávku nafty kvůli omezení kouře, takže to pak turbo tlačit taky nemůže.
N75 to nebude
No a ta váha má asi taky dost, jakmile v zatížení, tedy akceleraci, padne pod požadavek, ECU omezí dávku nafty kvůli omezení kouře, takže to pak turbo tlačit taky nemůže.
N75 to nebude

přesně tak, váha je KO, turbo má podle všeho počínající zatuhlou regulaci, někdy, když to začnu logovat, tak je to vidět hned jak přefukuje, ale stačí kolikrát, když se tomu párkrát při zkoušení dá a zase se to na chvíli rozchodí, takže pokud to v tom logu sice nějak extra nepřefukuje, je to jen otázka času, zvlášť jak přijdou chladna z rána, to se vždycky s regulacema roztrhne pytel
Ahoj, díky Vám všem za rady a pomoc. Až budu mít trochu volněji a nebudu potřebovat auto, zkusím turbo zavézt na vyčištění. Ohledně té váhy vzduchu bych měl ještě pár otázek:
1) Kontroloval jsem, co tam mám teď za typ a je to 0 986 280 202. Na netu jsem ale našel hned několik označení, tak jsem se chtěl ujistit, jestli ta aktuální je opravdu ta správná pro můj motor 1.9 TDI ALH 66 kW? Jestli tam náhodou někdo předemnou neprsknul nějaký nevhodný typ?

2) Má smysl si připlácet za originální škodováckej díl, nebo bude stačit prvovýroba od Bosche? Na váze vzduchu určitě šetčit nechci, ať to pak nedělá nějaký brikule.
3) Před létem jsem čistil EGR ventil a všimnul jsem si, že bylo zanesený i sání za ním. Nemůže se tou recirkulací (ať už z EGRu nebo odvětráváním z ventilovýho víka) dostávat kouř a saze až právě k té váze vzduchu ? Vím, ta váha je celkem daleko až na začátku za airboxem, takže pravděpodobnost je malá, ale stejně mi to trochu hlodá hlavou.
Ještě jednou díky moc za rady.
1) Kontroloval jsem, co tam mám teď za typ a je to 0 986 280 202. Na netu jsem ale našel hned několik označení, tak jsem se chtěl ujistit, jestli ta aktuální je opravdu ta správná pro můj motor 1.9 TDI ALH 66 kW? Jestli tam náhodou někdo předemnou neprsknul nějaký nevhodný typ?

2) Má smysl si připlácet za originální škodováckej díl, nebo bude stačit prvovýroba od Bosche? Na váze vzduchu určitě šetčit nechci, ať to pak nedělá nějaký brikule.
3) Před létem jsem čistil EGR ventil a všimnul jsem si, že bylo zanesený i sání za ním. Nemůže se tou recirkulací (ať už z EGRu nebo odvětráváním z ventilovýho víka) dostávat kouř a saze až právě k té váze vzduchu ? Vím, ta váha je celkem daleko až na začátku za airboxem, takže pravděpodobnost je malá, ale stejně mi to trochu hlodá hlavou.
Ještě jednou díky moc za rady.
No, když už víš, jak sundat baňku, občas se nechá "ručním cvičením" regulace rozhýbat tak, že to potom chodí v celým rozsahu správně, když si pak necháš ještě omezit EGR (ale ne zcela zaslepit) mohlo by to i dlouho vydržet a ušetřil by sis vyndavání turba a vše kolem rozebírání a čištění 
Váhu tam máš podle Bosch čísla správnou, ale jak vidíš, je to repas. Co je ale podstatný, už nedává co má, svý si odjezdila. ALH má mít tyto čísla včetně náhrad od Bosch, je v tom pěkný gulášek, možností spousta ...
PR-kod 0GE Emission standard EU3
038906461C
0 280 217 121 bez tubusu HFM-5-4.7
0 281 002 757 s tubusem HFM 5 CI
0 281 002 758 HFM 5 CI
0 986 280 202 bez tubusu BX HFM-5-4.7
PR-kod 0GZ Emission standard EU3, diesel with EOBD
038906461B, 038906461BX
0 281 002 531 s tubusem HFM 5-4.7
0 281 002 532 HFM 5-4.7
0 986 284 009 BX HFM 5
(novou nejetou ale vyzkoušenou 0 281 002 757 mám, kdyby byl zájem tak písni SZ)
VAG tedy i Škoda si váhy nevyrábí, tyhle bude mít taky od Bosche, smysl kupovat u VAGu tedy nevidím.
No, že by se od EGR dostal bordel až na váhu, to asi nee. A že je sání za EGR, tedy směrem do motu zanesený, no to je přece jasný, když tudu proudí spaliny, který tam EGR pouští
Jestli jsi měl na mysli, že bylo zanesený sání i před EGR, tak to asi nebylo moc daleko 

Váhu tam máš podle Bosch čísla správnou, ale jak vidíš, je to repas. Co je ale podstatný, už nedává co má, svý si odjezdila. ALH má mít tyto čísla včetně náhrad od Bosch, je v tom pěkný gulášek, možností spousta ...
PR-kod 0GE Emission standard EU3
038906461C
0 280 217 121 bez tubusu HFM-5-4.7
0 281 002 757 s tubusem HFM 5 CI
0 281 002 758 HFM 5 CI
0 986 280 202 bez tubusu BX HFM-5-4.7
PR-kod 0GZ Emission standard EU3, diesel with EOBD
038906461B, 038906461BX
0 281 002 531 s tubusem HFM 5-4.7
0 281 002 532 HFM 5-4.7
0 986 284 009 BX HFM 5
(novou nejetou ale vyzkoušenou 0 281 002 757 mám, kdyby byl zájem tak písni SZ)
VAG tedy i Škoda si váhy nevyrábí, tyhle bude mít taky od Bosche, smysl kupovat u VAGu tedy nevidím.
No, že by se od EGR dostal bordel až na váhu, to asi nee. A že je sání za EGR, tedy směrem do motu zanesený, no to je přece jasný, když tudu proudí spaliny, který tam EGR pouští