Možnost zadržení vozu
Moderátoři: šulda, Moderátoři
-
- Přispěvovatel
Možnost zadržení vozu
Zdravím chlapi, dotaz. Mohu zákazníkovi pokud nezaplatí za opravu vozidla zadržet vůz? Mám tu passata B5,5 dělal jsem na tom předek po bouračce a má tam doplatek 27t , chce si zítra prijít pro auto a má jen 6t, navíc ho moc neznám. Nevím zda bude chtít podepsat směnku na 37t. Jaké máte zkušenosti, případně zda se obrátit na policajty nebo jak to řešit
Touareg 7L 3.0 set up 300PS
Passat B6 2.0 CR 103kw + chip Haldex, executive
Pašík AFN,syncro,S764, turbo 96kw,EGR off,Kat off, 11mm hlava, , chip.
Skoda Rapid 4,2 220kw
Skoda Rapid 4,2 220kw
-
- Přispěvovatel
bylo to jen na hubu u naboranýho auta, řekl jsme že se uvidí až se to rozebere,dál jsme cenu neřešily, potom po mě chteli navic lakovat jeste kapotu a provést TK a evidencku.
Skoda Rapid 4,2 220kw
Skoda Rapid 4,2 220kw
-
- Přispěvovatel
jde o to jestli jim mohu zadrzovat majetek kdyz mi nezaplatily. Auto jim vydám ale jen na směnku.jde o to jestli u našeho právního systému na to mám nárok
Skoda Rapid 4,2 220kw
Skoda Rapid 4,2 220kw
Měl jsi štěstí, mám zato, že mechán je povinen auto vydat a ostatní řešit soudně.Když si pozvou rovnou Policii, tak jim to bude mechán nucen vydat..Já tam měl několik let potkané auto, několikrát jsem majitele urgoval , co s tím zda to opravit nebo ať si to odtáhne, ale buď dělal mrtvého brouka a nakonec řekl, já už na to kašlu, mám jiné starosti/asi neměl love/, tak když přijeli z vraku pro auta, tak jsem jim řekl, tu Toyotu naložte také..A asi za rok si přihasil pro auto..Měl smůlu...tak si přivedl právníka, a ten mne zahltil paragrafy, tak jsem nakonec souhlasil s tím , že mu na oplátku opravím jeho současné auto...Je to choulostivá situace, i když na to nemá majitel papír, vše odsere živnostník, jako vždycky..ROMEK píše:U zákazníku kerý nemali prachy na opravu sa po oznameni že im auto nedám vždy zázračne objavili

nepropadat panice...
Snaž se vyrazit z něho hotovost, jinak to vidím na dlouhodobý problém. Policii to zajímat nebude, jelikož nějaké peníze má, takže nikdo neprokáže úmyslné podvodné jednání. Rovněž i nějaké uznání závazků z jeho strany, případně příslib splácení (samozřejmě písemně), může být problém a je to na dlouho. Nakonec to budeš muset vymáhat občansko-právně u soudu, bude tě to stát prachy a nervy. Pak u soudu zjistíš, že šmejd má i na advokáta a ještě bude zpochybňovat výši ceny opravy a podobně. Jinak zadržet auto nemůžeš, to pak on může zavolat policii, že mu nechceš auto vydat. Dělej ale při vydání obstrukce a požaduj, ať peníze sežene, mezi čtyřma očima bych mu to nevydal, ale je to složité. Už jsem to párkrát řešil.
- Andre
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
To se docela divím, že jako mechoši nevíte nic o zadržovacím právu. Pěkně je to popsané třeba tady:
https://www.mesec.cz/clanky/zaplat-nebo ... -jeho-vec/
Ale jako zásadní komplikaci vidím v tom, že nemáte sepsanou zakázku. Také jsem to dřív moc neřešil, ale dnes si to už bez toho neumím představit, nejen že je to zákonná povinnost, ale hlavně protože to je v podstatě pokus o sebevraždu.
https://www.mesec.cz/clanky/zaplat-nebo ... -jeho-vec/
Ale jako zásadní komplikaci vidím v tom, že nemáte sepsanou zakázku. Také jsem to dřív moc neřešil, ale dnes si to už bez toho neumím představit, nejen že je to zákonná povinnost, ale hlavně protože to je v podstatě pokus o sebevraždu.
Kód: Vybrat vše
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097429889-cerne-ovce/216452801080519/obsah/472403-zadrzene-auto
Řešili jsme to samé a bez té sepsané zakázky s předpokládanou cenou jseš v pr.....Dneska jsou lidi čím dál vychcanější přišel maník kterej přesně věděl co a jak že jde vyzvednout auto majiteli a že s udanou částkou nesouhlasí nabízí částku za materiál.At si to rozmyslíme.Konzultace u právníka nás z nějakého zadržování vyvedla podle práva nemáš bez zakázky šanci bojovat.
Když už se mechanik chce pustit na tenkej led, tak by podle mě vyjednávací pozici pomohlo, když zákazníkovo auto na dílně nebude a bude se vyjednávat bez auta. Nechal bych ho stát někde na veřejném místě, tak aby majitel nevěděl kde je. Hodně záleží na tom, jak se to auto do servisu dostalo, jak jste spolu komunikovali, kamery, nahrávky hovorů (a zmrdi si rádi nahrávají), svědci, atd.
Majitel auta si potom může uvědomit, že by taky nemusel dokázat, že to auto do servisu opravdu dal, nebo že to auto nebyl potlučenej vrak.
Z mojí zkušenosti ze stavebnictví, když jednáš se zmrdem po jeho, tak ho to většinou přejde, protože jsou to v podstatě slaboši.
Ale znovu opakuju první větu: "Když už se mechanik chce pustit na tenkej led"
Majitel auta si potom může uvědomit, že by taky nemusel dokázat, že to auto do servisu opravdu dal, nebo že to auto nebyl potlučenej vrak.
Z mojí zkušenosti ze stavebnictví, když jednáš se zmrdem po jeho, tak ho to většinou přejde, protože jsou to v podstatě slaboši.
Ale znovu opakuju první větu: "Když už se mechanik chce pustit na tenkej led"

Je to ošemetný, to každopádně...
To mu budeš fakturovat celkovou cenu nebo jak ?
Zkus si zavolat na ty e-pohledávky.cz , kámoš říkal že mu tam dobře poradili, nějaký dodatek k faktuře že zákoš s cenou souhlasí a že zbytek uhradí do data XY, což je obdoba směnky, nejlíp tam mít svědka kterej se tam taky podepíše, uvést tam rodná čísla a čísla občanek a mělo by to být cajk
pokud to máš ale per huba "děnky za samochod" tak to je špatný, nedovoláš se ničeho, v extrému může zavolat cajty žes mu auto ukradl ( což je u nás oblíbená cesta,automaticky kdo spravuje auta tak je zloděj a dělá čorky) a pak bude prokazování v jakým to bylo nebo nebylo stavu, policajti to zadrží a ty opět nedostaneš nic a budeš čekat na peníze s výsledkem nejistým
Zkus si zavolat na ty e-pohledávky.cz , kámoš říkal že mu tam dobře poradili, nějaký dodatek k faktuře že zákoš s cenou souhlasí a že zbytek uhradí do data XY, což je obdoba směnky, nejlíp tam mít svědka kterej se tam taky podepíše, uvést tam rodná čísla a čísla občanek a mělo by to být cajk
pokud to máš ale per huba "děnky za samochod" tak to je špatný, nedovoláš se ničeho, v extrému může zavolat cajty žes mu auto ukradl ( což je u nás oblíbená cesta,automaticky kdo spravuje auta tak je zloděj a dělá čorky) a pak bude prokazování v jakým to bylo nebo nebylo stavu, policajti to zadrží a ty opět nedostaneš nic a budeš čekat na peníze s výsledkem nejistým