předem se omlouvám, že sem píši s takovouhle prkotinou, ale rád bych se zeptal, jestli máte zkušenosti s aplikací čistého glycerinu na gumové a ?koženkové? díly (palubka - O1). Na internetu jsem se dočetl, že glycerin je vhodný na ošetření gumových těsnění (typicky těsnění dveří,kufru), že je udržuje hydratované a guma si dlouhodobě zachová pružnost + v zimě nepřimrzají dveře. Podle všeho se glycerin používá taky jako hydratační složka v kosmetice.
Jako první jsem zkusil natřít glycerinem plastové a koženkové obložení dveří u spolujezdce a tam to vypadalo fajnově, tak jsem pak zkusil dále natřít houbičkou celou vrchní část palubky, kde jsem to nechal cca dva dny v silnější vrstvě ustát (s představou, že to tu koženku hezky naimpregnuje), jenže když jsem to pak otřel papírovou utěrkou, abych odstranil to, co se "nevsáklo", tak mi po několika dnech začala palubka takhle šisovat. Vypadá to jako by to dělalo přesný opak toho, než má.

Po dalším bádání se naskýtá teorie, že ten glycerin ve velkém množství tu koženku paradoxně vysušil, viz zde : https://poznani-magazin.cz/glycerin-v-k ... ano-ci-ne/
Máte s tím nějakou zkušenost ?Za určitých okolností proto může glycerin pokožku místo hydratace paradoxně vysušovat. Tím, že glycerin váže vlhkost, se totiž při nízké vlhkosti okolního vzduchu (např. přetopená místnost) může stát, že glycerin místo vlhkosti z okolí „nasaje“ a vytáhne vlhkost přímo z hlubších vrstev kůže. Glycerin se pak spojí se se starými odumřelými buňkami na povrchu kůže, tam vlhkost uzamkne a vytvoří voduodpuzující vrstvu. Voda se tedy drží jen na povrchu kůže, kdežto její další, hlubší vrstvy trpí dehydratací.