Glycerin a vyšisovaná palubka

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Rolík
Sběrač informací
Odpovědi: 0

Glycerin a vyšisovaná palubka

Příspěvek od Rolík »

Ahoj,

předem se omlouvám, že sem píši s takovouhle prkotinou, ale rád bych se zeptal, jestli máte zkušenosti s aplikací čistého glycerinu na gumové a ?koženkové? díly (palubka - O1). Na internetu jsem se dočetl, že glycerin je vhodný na ošetření gumových těsnění (typicky těsnění dveří,kufru), že je udržuje hydratované a guma si dlouhodobě zachová pružnost + v zimě nepřimrzají dveře. Podle všeho se glycerin používá taky jako hydratační složka v kosmetice.

Jako první jsem zkusil natřít glycerinem plastové a koženkové obložení dveří u spolujezdce a tam to vypadalo fajnově, tak jsem pak zkusil dále natřít houbičkou celou vrchní část palubky, kde jsem to nechal cca dva dny v silnější vrstvě ustát (s představou, že to tu koženku hezky naimpregnuje), jenže když jsem to pak otřel papírovou utěrkou, abych odstranil to, co se "nevsáklo", tak mi po několika dnech začala palubka takhle šisovat. Vypadá to jako by to dělalo přesný opak toho, než má.
Obrázek

Po dalším bádání se naskýtá teorie, že ten glycerin ve velkém množství tu koženku paradoxně vysušil, viz zde : https://poznani-magazin.cz/glycerin-v-k ... ano-ci-ne/
Za určitých okolností proto může glycerin pokožku místo hydratace paradoxně vysušovat. Tím, že glycerin váže vlhkost, se totiž při nízké vlhkosti okolního vzduchu (např. přetopená místnost) může stát, že glycerin místo vlhkosti z okolí „nasaje“ a vytáhne vlhkost přímo z hlubších vrstev kůže. Glycerin se pak spojí se se starými odumřelými buňkami na povrchu kůže, tam vlhkost uzamkne a vytvoří voduodpuzující vrstvu. Voda se tedy drží jen na povrchu kůže, kdežto její další, hlubší vrstvy trpí dehydratací.
Máte s tím nějakou zkušenost ?
Octavia 1U5 combi r.v. 2001.05, 1.9 TDI ALH 66 kW, rotační čerpadlo Bosch VP 30
tom hanks
Přispěvovatel

Příspěvek od tom hanks »

na plasty cockpit sprej nebo silikon olej sprej
Rolík
Sběrač informací

Příspěvek od Rolík »

Jj, na interiér si koupím nějaký ten cockpit sprej, spíš mi šlo o to, jestli se stím někdy někdo vůbec setkal, popř. jestli někdo v praxi ten glycerin používá. Věci, co obsahují silikon, jsem nechtěl v autě vůbec používat, protože silikon se dost špatně odstraňuje z laku a dokáže narušovat něktěré typy pryží.
ROMEK
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od ROMEK »

asi nerobí dobre jak na to praží slunko
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
tom hanks
Přispěvovatel

Příspěvek od tom hanks »

glycerin se používá na gumu - pirelky , dřív když nebyly tyhle přípravky se to používalo na gumy ve dveřích u lednice
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

kámoš kdysi palubky u auta typu Vectra A leštil sádlem a jak se leskly (noteeth)
z toho pak vzešel výraz sádlování (LOL) (LOL)
hansdob
Aktivista

Příspěvek od hansdob »

Glycerin a slunce se nemá rádo. Silikonový olej ale prvně bych to barovou vodou umyl.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
tom hanks
Přispěvovatel

Příspěvek od tom hanks »

hansdob píše:Glycerin a slunce se nemá rádo. Silikonový olej ale prvně bych to barovou vodou umyl.
to jako ždímat hadr na pult ? :D
Rolík
Sběrač informací

Příspěvek od Rolík »

Ahoj a moc díky za rady, raději to všechno od toho glycerinu umyju, než to natropí další škody.
@hansdob: Úplně netuším, co si představit pod tou barovou vodou. Možná překlep? Další věci už se mi na té palubce testovat nechce :) Mám vyhlídnutý cockpit sprej od Motipu (Motip Cockpit Spray polomat), tak potom kdyžtak poreferuju.

@roman: To ale muselo po nějaké době fest smrdět, ne? Žluklý sádlo na palubovce, to muselo bejt labůžo :-)
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Jestli ta palubovka je vyšisovaná od sluníčka,tak ji stejně nic nepomůže.To chybějící barvivo do toho plastů už nic nevrátí. Kokpit sprej vrátí nebo teda spíš udělá lesk,ale barvu určitě ne...
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
hansdob
Aktivista

Příspěvek od hansdob »

Barova voda (LOL) to mě tel opravil. Jarová voda.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“