Mercedes generace cca 2002 - 2009 úprava eeprom palubních desek

diskutujte o diagnostických prostředcích pro různé značky vozidel

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
the_miracle
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Mercedes generace cca 2002 - 2009 úprava eeprom palubních desek

Příspěvek od the_miracle »

V souvislosti s poruchami palubních desek u těchto generací MB jsem začal zjišťovat možnosti výměny palubní desky nebo jejich dílů za jiné koupené bazarové. Samozřejmě je problém s tím, že v palubní desce je uložený stav počítadla km a SSID kód pro párování. Mám ve svém autě palubní desku, která vykazuje problém s tím, že občas probliknou body tempomatu a někdy naopak při jeho zapnutí body blikají místo toho, aby svítili. To byl důvod, který mě motivoval k tomu se v tomto zkusit dovzdělat, jak by bylo možné desku vyměnit. Podařilo se mi za pár stovek sehnat obdobnou palubní desku. Je tedy z angličana, takže má popisky tachometrů v mph, ale jinak je také z dieslu (jde tedy o 2.7, já mám 2.2). Pochopil jsem, že aby vše fungovalo, je potřeba přenést eeprom z původní desky do té, která ji bude nahrazovat. Tím by se měl přenést stav najetých kilometrů a další konfigurace. Tady ještě doplním, že nemám v plánu měnit desku celou, ale jen hlavní motherboard. Předpokládal jsem, že pokud eeprom přenesu (přepájením nebo dumpem), tak to bude fungovat. Pravděpodobně to ale není tak jednoduché, protože v celém procesu ještě figuruje hodnota SSID. Asi jsem zjistil, kde ji v eeprom najít, ale úplně jsem nepochopil, jak s tím naložit. Pokud ji stačí naklonovat z původní desky, pak by se to mělo vyřešit prostým přenosem eeprom. Pokud je tato hodnota vázána na konkrétní čip eeprom, pak by bylo potřeba tuto hodnotu upravit. Ještě je tu varianta, že je potřeba tuto hodnotu vynulovat, aby se spustil proces párování s ostaními jednotkami ve vozidle.

Jak píšu výše, v mém případě to není nic zásadního, spíše mi jde o to si s tím pohrát pro zajímavost. Můj plán je si pohrát s tou koupenou deskou před tím, než bych se hrabal v té originální, abych ji neumrtvil, ale pokud by mi k tomuto někdo dokázal něco říct, fakt by mě to zajímalo. Klidně do SZ.

Zavěrem pro pořádek podotýkám, že mi samozřejmě nejde o to manipulovat se stavem počítadla km s cílem podvodné úpravy tachometru, ale opravdu jen pro účel výměny palubních budíků, nebo jejich částí.

Děkuji.
VW Passat Variant B7, 2.0 TDI 130 kW, DSG, r. v. 2014
Mercedes Benz CLK W209, 2.2 CDI 110 kW, 5q automat, r. v. 2006
Fiat Panda 1.1 40 kW, r. v. 2008
Honda PCX 125 ccm, r. v. 2012
the_miracle
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Re: Mercedes generace cca 2002 - 2009 úprava eeprom palubních desek

Příspěvek od the_miracle »

Tak jsem asi našel, co jsem potřeboval viz zde:

https://car1337.com/threads/mercedes-be ... epair.206/

Jen mi nejde do hlavy, pokud se obsah eeprom překopíruje 1:1, tak se přeci překopíruje i ten správný SSID.
VW Passat Variant B7, 2.0 TDI 130 kW, DSG, r. v. 2014
Mercedes Benz CLK W209, 2.2 CDI 110 kW, 5q automat, r. v. 2006
Fiat Panda 1.1 40 kW, r. v. 2008
Honda PCX 125 ccm, r. v. 2012
jozef9
Přispěvovatel
Odpovědi: 1

Re: Mercedes generace cca 2002 - 2009 úprava eeprom palubních desek

Příspěvek od jozef9 »

Možno ti viem pomôcť s SSID, keď budeš mať vyčítaný súbor, uverjni ho tu s presným popisom auta.
Odpovědět

Zpět na „Autodiagnostika - Software - Elektro svět“