Zdravím,
nedávno jsem se na netu dočetl, že u OCT II se stává po dodatečné montáži xenonůto , že odejde řídící jednotka v motorku steračů a ty jsou kaput. Nepomůže ani výměna motorku, protože opět dojde k poruše a musí se proto xenony vymontovat.
Moc se mi tomu nechtělo věřit, ale mám teď taky novou zkušenost s domontovanými xenony na A 3 r.v.96. Asi před měsícem jsme na ní měnily zapalovací modul, protože byl plast na cívkách už popraskaný a občas vynachávala jiskra. Dali jsme nový modul a bylo to v pořádku. Pak si majitel domontoval xenony ( origo škodovácký ) a nastaly problémy. Po zahřátí auto šlo na 2 válce, tak se opět vyměnil modul a poslal se na reklamaci. Chvíly to bylo dobré ( asi 3 dny ) a opět začalo vynechávat zapalování a modul se silně zahříval. po ochlazení vodou to zas alespoň jelo ale hodně mizerně. Moduly byly sice neorigo ale dodavatel s nimi neměl žádné reklamace a sami jsme jich už několik monntovali bez problémů. Nakonec jsme z toho původního modulu sundali elektroniku a dali ji na nové cívky z toho poškozenýho modulu odpojili jsme xenony a auto už jezdí týden bez problémů.
Nevím proč, ale asi to vysoký napětí co vyrábí modul xenonů, se indukuje po kabelech a likviduje elektronické obvody. Asi hodně záleží jak jsou ty xenony namontované. Já osobně jsem proti dodělávání xenonů bez automatického naklápění protože potkávat se v noci s oslňujícíma xenonanama není nic příjemného.
Podělte se o své zkušenosti s doděláváním xenonů.
Roman
Zajímavost-dodělávka xenonů
Moderátoři: šulda, Moderátoři
tak že Xenon iba origio a nie dorábka
VW grup a benzíny navišie motori sú na to háklive dakedy i CAN može zmetkovať
Mám s domont. xenonama taky blbou zkušenost. Seat Alhambra 2002 TDi.
Týden po mont. nešly blinkry, centrál zam. a nevím co ještě - vše co šlo přes centrál. elektroniku(v poj. boxu).
Nakonec stačilo vytáhnout jeden konkrétní konektor s tohoto boxu, bylo slyšet jak odpadlo asi nějaký ochr. relé a zas to chvilku chodilo.
Zjistil jsem, že to když to přestane chodit, tak je to vždy po rozsvícení xenonů.
Měřil jsem to osciloskopem a zjistil rozdíl proti H7.
Proudově je to zhruba stejný, ale napětí se u xenonů po zap. zhoupne až ke 20V, kdežto H7 má jen pokles.
Zřejmě tyhle napěťové špičky dělaj pěknou rotiku.
Jo zapoměl jsem - ty světla jdou taky přes tu centrál. elektriku, protože to hlídá prasklou žárovku.
Žárovka i xenon maj při zap. odběr kolem 18A.
Když to vynásobíme napětím, tak xenon při zap - 360W, žárovka klesne při zap. na 10V, takže tam je asi tak polovina - 180W. At o už je velkej rozdíl.
Samozřejmě je řeč o momentu při zapnutí, během provzu se to srovná.
Týden po mont. nešly blinkry, centrál zam. a nevím co ještě - vše co šlo přes centrál. elektroniku(v poj. boxu).
Nakonec stačilo vytáhnout jeden konkrétní konektor s tohoto boxu, bylo slyšet jak odpadlo asi nějaký ochr. relé a zas to chvilku chodilo.
Zjistil jsem, že to když to přestane chodit, tak je to vždy po rozsvícení xenonů.
Měřil jsem to osciloskopem a zjistil rozdíl proti H7.
Proudově je to zhruba stejný, ale napětí se u xenonů po zap. zhoupne až ke 20V, kdežto H7 má jen pokles.
Zřejmě tyhle napěťové špičky dělaj pěknou rotiku.
Jo zapoměl jsem - ty světla jdou taky přes tu centrál. elektriku, protože to hlídá prasklou žárovku.
Žárovka i xenon maj při zap. odběr kolem 18A.
Když to vynásobíme napětím, tak xenon při zap - 360W, žárovka klesne při zap. na 10V, takže tam je asi tak polovina - 180W. At o už je velkej rozdíl.
Samozřejmě je řeč o momentu při zapnutí, během provzu se to srovná.
Lepší je měřit, než někomu věřit.