Afa 166 bez výkonu

Alfa Romeo, Fiat, Lancia...

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
hondar
Nováček
Odpovědi: 0

Afa 166 bez výkonu

Příspěvek od hondar »

Zdravím a prosím o radu..Má 166 ka 2.4 JTD 103kw ztratila výkon,odhadem o 80-90%,na diagnostice se ozvala závada v regulaci turba.Turbo bylo vyčištěno,je OK,regulační ventil také Ok a auto pořád nejede. :? Motor nejde na místě vytočit nad 4500 ot. za jízdy neleze přes 2000ot.Jinak starty bez problémů,tlak v palivu OK,prý i váha vzduchu OK?Vypadá to jako kdyby turbína vůbec neplnila....????
lukee
Přispěvovatel

Příspěvek od lukee »

Po vyčištění turba chodila tyčka regulace úplně volně? Co podtlaky, zkontrolovány?
Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 16V
Csala
Přispěvovatel

Re: Afa 166 bez výkonu

Příspěvek od Csala »

hondar píše:Zdravím a prosím o radu..Má 166 ka 2.4 JTD 103kw ztratila výkon,odhadem o 80-90%,na diagnostice se ozvala závada v regulaci turba.Turbo bylo vyčištěno,je OK,regulační ventil také Ok a auto pořád nejede. :? Motor nejde na místě vytočit nad 4500 ot. za jízdy neleze přes 2000ot.Jinak starty bez problémů,tlak v palivu OK,prý i váha vzduchu OK?Vypadá to jako kdyby turbína vůbec neplnila....????
Nad 4500 to nevytocis, tam uz zacina obmedzovac otacok.
Ak by aj turbo netlacilo, tak ten vykon by tam zostal cca na 60%
Myslim, ze by to bez turba malo slapat podobne ako hladky diesel, moj nazor.
A co privod paliva?
Opel Omega C 2.2DTI r.v.2001, Fiat Croma 1.9 TDid r.v. 1989 - ex
hondar
Nováček

Příspěvek od hondar »

Otáčkoměr končí v 6500 a při měření emisí jsou předepsané 5.200,červená začíná v 4.500 a hlavně jsem ji,když jela v poho,bez problému vytočil do červeného pole...Ten motor jakoby totálně zlenivěl.Přívod paliva je dle PC OK.A ta regulační tyčka u turba chodí jak hodiny a podtlakový hadičky jsou překontrolovaný.Když nastartuju,regulace vychýlí turbo do úplně opačný polohy než je bez chodu motoru a pak se už vůbec nehýbe-nereaguje na přidání plynu.Napadá mě ještě varianta,že motor dostává informaci,že má moc velký objem vzduchu v sání a proto vypíná turbo,ale asi jediný prvek ,který ten vzduch měří je váha a ta prý je OK.Takže nevím.
lukee
Přispěvovatel

Příspěvek od lukee »

Po tom nastartování vychýlí geometrii turba všechny plyny na lopatky nebo opačný doraz?
hondar
Nováček

Příspěvek od hondar »

Po nastartování se regulace pomalu přesune z výchozí polohy tj.poloha bez nastartovaného motoru,do úplně opačné a tam už zůstane a nehne se.Jaká je to ale poloha netuším.Myslím,že spíš ale lopatky nejsou v záběru,protože při odpojení hadice za kolerem a přidání plynu,se objem vzduchu mění jen neznatelně. :? A další zajímavá věc byla,že při demontování turba jsem objevil prasklinu cca 7 cm na hadici těsně před sáním,ta díra tam musela být delší čas,protože okolo ní bylo již vytvořené takové olejové blátíčko a i s ní autíko jedilo a nemělo sebemenší problém.Skvělý výkon,minimální spotřeba oleje a nafty - průměr 6,5 l.
hondar
Nováček

Příspěvek od hondar »

Tak info pro všechny-autíko napojili opětovně na PC (jiný servis) a zjistili totálně mrtvou váhu vzduchu - měřila 300 a má jen na volnoběh měřit 1200,takže po vyzkoušení třech z druhovýroby zjištěno,že je nutné dát originál bosch.Neorigo dává stále špatné údaje.V pondělí bude dodána a pak by mělo být vše Ok???
hondar
Nováček

Příspěvek od hondar »

Takže rozuzlení....Po namontování nové váhy vzduchu od BOSCHE 8.104,- Kč auto jelo,ale výkon tak 70%. Servis (neautorizovaný) sdělil,že chyba je ještě v EGR ventilu a boost ventilu.Provedena výměna z kolegovo Lancie Lybry a nic.Takže poslední kolo byla návštěva autorizovaného servisu Moto Arte v Děčíně a maxímálně musím chválit..Dokázali po cca 4 hod zjistit závadu a to poškozená vložka katalyzátoru a proto nízký výkon.To zpětné zahlcování splodinama způsobovalo špatné načítání váhy a motor se šplhal na malý výkon!"Ekologie" dočasně odstraněna a auto lítá tak jako nikdy před tím.
lukee
Přispěvovatel

Příspěvek od lukee »

Jak vůbec jezdí 166ka s 2,4 JTD?? V brzké době si chci 166ku s tímto motorem pořídit ale ještě jsem neměl tu čest se povozit.
hondar
Nováček

Příspěvek od hondar »

Mám rok 01,103kw/305 Nm krouťák,209000km se serviskou,motor nežere olej,starty 100%,po výměně váhy a prasklé hadice od cooleru k sání jede jak ďas - záběr už od cca 1500ot max krouťák při 2000ot a dál plynule zabírá až do 5000ot (červená).Je sice těžší (1500 kg) ale ten motor je dobře dimenzovaný a na silnici moc soupeřů nemáš,brzdy jsou super.Pohodlý je výborný,úroveň hluku špičková ( motor jen lehce přede ),podvozek spíše do sportovna (mám 18" 225/40),vybavení slušné.Provozní náklady - dokážu jet od 4,8 - 5,5 při zařazené šestce a rychlosti 90 - 100 (rovinatá silnice),město tak 7-8 ale podle provozu.Měl jsem mraky aut - mondea,laguny,vectry b,hondy - zatím mohu soudit,že 166 ka je slušně postavené auto a hodně záleží jak se k němu člověk chová,dokáže hooodně potěšit (výkon,spotřeba,pohodlí,originalitu designu,styl) naopak umí i potrápit (systém comon rail je náchylný na kvalitu paliva a filtrů,dostupnost n.dílů,cena n.dílů-např.spodní př. rameno 7490,-,katal. 33.000,-, naft.filtr 760,-.....).Určitě doporučuji auto s pravidelný servisem a všemi doklady (klíče,kódy ICS a imobilizéru) a hlavně šťastnou ruku při nákupu.
lukee
Přispěvovatel

Příspěvek od lukee »

Chcu se ještě zeptat jak je to s navigací ve výbavě Super, tj. jak se tam dají nahrávat jiné mapy?
hondar
Nováček

Příspěvek od hondar »

Myslím,že výbavy byly progresiv,distinktiv a snad nějaká standartní.V základu je spousta věcí,ale navigace určitě ne.Má samozřejmě mraky příplatků - já chytil auto bez navi,ale zase mám navíc tempomat,dešťový senzor,automaticky zatmavovací zpětný zrcátko,zabudovaný GSM telefon včetně handsfree,hudbu s DSP včetně cd měniče na 6cd.Ale s doslechu mám informaci,že ČR mapa je problém,hlavně u starších ročníků.
Odpovědět

Zpět na „Italské vozy“