Elektrocentrály: Vojenská a Honda, prosím o rady

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
misa.89
Aktivista
Odpovědi: 0

Elektrocentrály: Vojenská a Honda, prosím o rady

Příspěvek od misa.89 »

Zdravím Vás, mám dva problémy:) dostal jsem dvě elektrocentrály a podařilo se mi je rozchodit, ale u obou je vždy jeden problém.

První: Vojenská centrála:

Elektrocentrála 1 kVA ( ZB5 Ac ZG60)
Proud vyráběný elektrocentrálou l kW je střídavý, jednofázový o napětí 220 V, výkonu 1 kW a kmitočtu 50 Hz.
Hlavní části elektrocentrály jsou : benzínový motor, alternátor, rozváděč a odrušovací filtr. Tyto části jsou uloženy ve společném ochranném rámu z ocelových trubek, uloženém na trubkových ocelových ližinách. Rám chrání hlavní části před mechanickým poškozením.

To je asi tak jediný kloudný co jsem na netu našel. Pro inspiraci, je to přímo tato centrála:
http://www.aukro.cz/item1083879028_elek ... _1_kw.html

A teď k problému: Je to dvoutakt, takže 1:30 olej benzín. Potom jsme zjistili že dole pod motorem je nalívací hrdlo oleje, měla by to být převodovka a v ní převodák, kámoš tam nalil skoro po vrch motorák :( centrála s tím normálně běží, řekli mi to až potom. Potřeboval bych vědět kolik toho převodáku tam má být. Potom to má nahoře ještě takovou malou nádržku, u které opravdu netuším na co je, ale byl v ní také olej. Hledal jsem nějaké manuály na netu kde se dalo a nic:( prosím kdo by věděl, nebo na vojně tuto centrálu obsluhoval, aby mi poradil. Motor jde krásně, tichoučkej, zkoušeli jsme zatím jen vrtačku a fungovala.

Druhej problém: Tentokrát se jedná o centrálu honda 2,8kW s motorem Honda GX 160. Motor chytne, vypnu sytič a hned běží naplno, což znamená, že na výstupu dynama je 470-500V. Měla by se sama regulovat takovou tyčkou co vychází z obalu kde je klikovka, hýbat s tím jde, když se to přitáhne proti tahu pružin(jsou ta dvvě slabé, na netu jsem našel, že tam mají být) tak si centrála sníží otáčky a když jsem měl připojený voltmetr, tak jsem tam nastavil 230V. Jakmile se to ale pustí, tak to vylítne zase někam k 500V a do plnejch. Nevíte někdo co by tam mohlo být za problém. Typuju to někde v tom obalu klikovky. Mě řekli že to rok neběželo a že by měla být ok, at si to odvezu. Na tuhle centrálu jsme měli připojednou jen trafosvářečku a slabou elektrodou to svářelo, ale žádná sláva. Kdybych na to připojil inventror, při 300V je okamžitě po něm:(

Díky moc za rady...
1. Octavia 19TDi GLX+(klima) AGR, 1998, trysky DSLA150P520, jednohmota ATD + organika, upgrade MAF,EGR+KAT off, 550000km; 5W40; puky Audi TT, + 3cm UP, 4x disk, VAG
2. Octavia 19TDi Elegance ASV 2002, ,Xenony, Webasto, Tripling, 99 kW, brzdy 288mm.
matus
Přispěvovatel

Příspěvek od matus »

mam taku vojensku v rozobratom stave ak by si nieco potreboval
tak viem vypomoct ?
papouch22
Aktivista

Příspěvek od papouch22 »

tu vojenskou mam doma taky a chodi krasne.. sice je tezka jak svine ale fakci. ty maly nadobky si nevsimej do ty se leje nejaka smes aby chytala dobre kdyz je hodne pod 0. na ni to nastartujes a pak to kohoutem prepnes na velkou nadrz.. a to 2 tam patri prevodak kolik to presne nevim.. ale je to obdobny jako na hasicsky strikacce PS 8 i ten system je podobny.. ja k ni mam nikde i povidani dystak ho zkusim najit tam by to mohlo byt

musis vydrzet miso nezapomnel sem. jen nevim co driv
Naposledy upravil(a) papouch22 dne 27 čer 2010, 19:21, celkem upraveno 1 x.
misa.89
Aktivista

Příspěvek od misa.89 »

to povidani by bylo super:) jinak dik aspoň za nějakou informaci:)
1. Octavia 19TDi GLX+(klima) AGR, 1998, trysky DSLA150P520, jednohmota ATD + organika, upgrade MAF,EGR+KAT off, 550000km; 5W40; puky Audi TT, + 3cm UP, 4x disk, VAG
2. Octavia 19TDi Elegance ASV 2002, ,Xenony, Webasto, Tripling, 99 kW, brzdy 288mm.
papouch22
Aktivista

Příspěvek od papouch22 »

povidani sem jiz nenasel,, jesti chces tak nanejvis muzu ofotit cedule ktery jsou na centrale jsou docela citelny
misa.89
Aktivista

Příspěvek od misa.89 »

cedulky tma dobře čitelné mám taky, ale tam je leda návod, jak to nadrancnout:)
butan
Nováček

Příspěvek od butan »

Mám možnost také koupit tu vojenskou centrálu 1kW. Mohl by mi někdo z jejich majitelů odzkoušet zda se na ní rozeběhne lednice? Mám totiž špatnou zkušenost z centrálami z hypermarketů, které startovací vinutí lednice spolehlivě odbudí :-(
Lubor

A ještě odpověď pro Misu. Ta honda má pravděpodovně proražený regulátor otáček. Odstředivý regulátor buzení nemusí být špatný (otázkou je kolik ti ten motor točí,) ale napětí alternátoru závisí hlavně na budícím proudu, a regulátor buzení by měl i při zvýšených otáčkách napětí dorovnat.

Tak tu centrálu jsem si koupil, má zajímavě řešenou regulaci buzení, transduktorem. Kdyby s ní měl někdo další problém můžu poradit.
janhanz
Nováček

Elektrocentrála

Příspěvek od janhanz »

Doporučuji naftovou elektrocentrálu za rozumný peníz.
Karel65
Přispěvovatel

Příspěvek od Karel65 »

zajdi na WWW.gazklub.cz a tam se zeptej rada 100%
yirka
Aktivista

Re: Elektrocentrála

Příspěvek od yirka »

janhanz píše:Doporučuji naftovou elektrocentrálu za rozumný peníz.
je to zase jen trapná reklama, at dneska vlezu kamkoliv tak je tam tento odkaz i třeba u 5 let starého tématu trapárna
hansdob
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od hansdob »

vojenská utáhne 2 lednice 2 zářivky a několik 24V žárovek už nepamatuju kolik ale já nevím kolik ta svině má výkon jelikož každý rok se tím živila jedna pravidelná akce ale bohužel už je to X let zpět a vlastně ani nevím u koho ta centrála ted je nebo kde je :-D
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Já si hlavně pamatuji, že člověk nestačil běhat s kanistry benzinu, jak to žralo. Teď jsem měl půjčenou čtyřtaktní s tím známým ohv motorem a vycvičený z armády jsem natankoval kanistry , odjel do práce a rychle se vracel, aby benzin nedošel/chcípli by kuřata v líhni/ a koukám jako blázen , neubylo téměř nic..To nežralo snad ani půl litru na hodinu..Dvoutakt bych nechtěl, hlavně ty dnešní, kde je jazýčkové sání a jiné vynálezy, které mají omezenou životnost a jak je u dvoutaktu známé, má vždy problematický volnoběh , zato čtyřtaktní housle si jen tak povrkávají.. :)
nepropadat panice...
bombastiq
Aktivista

Příspěvek od bombastiq »

pojem učel-prostředek
vojenská je stavěná na to že přilítne "kamondo" a za 5 minut jede
všechno
čtyřtakt se musí zahřívat
aby vydržel ....

je to asi tak to stejný jako když si koupím španělskou kytaru
a budu tvrdit jak je na hraní metalu a opery super ale v obojim to bude
stát za hovno ....... není univerzální věc !
--775914666--stačí zavolat :) , Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

No, možná by to chtělo zažít, když komando začlo akci a kolik jich chytlo a nechytlo..Lampasáci neměli čím svítit a hlavně si udělat kafe..A když to chytlo, tak ten řev, který ty centrály vydávaly, umožnil nepříteli svůj průzkum úplně zrušit, protože dobře slyšeli kde se naše jednotka nacházela.. Při té vojenské tragedii se člověk vždy hodně zasmál, a došlu mu, že takový bordel jako byl v ČSLA by člověk pohledal.. :)
nepropadat panice...
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“