Auto je Audi Allroad r.v. 2003, najeto 270.000, motor 2.5 TDI V6 (AKE), olej v převodovce byl měněný.
Ve zcela specifických případech docházi k cuknutí vozu. Nejedná se nicméně o momenty přeřazení řadícího stupně, ale o následující situace:
1. Vozidlo stojí, má zařazeno P. Sešlápnu brzdu, zařadím D. Po zařazení D dojde k cuknutí. To je samozřejmě limitováno tím, že je sešlápnutá brzda, takže obvykle je jen málo patrné, ale pokud po zařazení D brzdu ihned rychle uvolním, je cuknutí evidentní.
2. Vozidlo dojíždí setrvačností, např. na semafor, plyn i brzda jsou uvolněné. Po určitou dobu vozidlo brzdí motorem, ale jak rychlost vozidla a otáčky klesnou pod určitou úroveň, tak se převodovka „odpojí“ a vozidlo dojíždí setrvačností s motorem na volnoběžné otáčky. Pokud v tento okamžik rychle sešlápnu plyn, tak dojde k cuknutí. Pokud ho sešlápnu pomalu, vozidlo se obvykle plynule rozjede bez cuknutí.
3. Vozidlo brzdí až do úplného zastavení, brzda je sešlápnuta. Přesně v okamžiku zastavení nebo těsně před ním dojde k cuknutí.
Zdá se, že všechny tři případy by mohly být svojí podstatou podobné, vždy se jedná o moment, kdy převodovka přeřazuje z jakéhosi vnitřního neutrálu do záběru. Běžné přeřazování stupňů 1-2-3-4-5 vč. spojování a rozpojování přemosťovací spojky hydroměniče je plynulé.
Jenže když jsem na tím přemýšlel, tak v těchto momentech asi taky dochází k změně plynu - resp. když se převodovka přeřadí do zátahu, tak si asi taky trochu přidá plyn, takže otázka je, jestli by to cukání nemohlo být motorem a ne převodovkou...
Doufám že to má trochu hlavu a patu, moje hlava mi z toho jde kolem

P.S.: děkuji pánům z rfauto, ta vyčištěná váha vzduchu a poladěnej předstřik je opravdu znát.