esterifikace
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
-
- Aktivista
esterifikace
rajec jestřebí via rek, litr louhu sodného 48 procent 23korun,
co píšeš martine a porovnáš se mnou tak s těma poměrama to není tak divoké, pět litrů sem pět tam,
třeba tu padesátku přivezu plnou trochu odleju jak to vyjde mám pětilitrový nanystr tam dám něco přes čtyři litry metanolu a dvě deci louhu naleju do mého klackového reaktoru zatočím klackem a vždy to vyjde
mí nezdary šly z toho jak jsem začal experimentovat přidávat nebo měl velké oči a začal ve velkém,
to sádlo to bylo dobré tak na léto, třeba po ránu už bělalo, jak vysvitlo slunce tak hned krásné meřo, ještě tam mám su řekl bych tak tři roky, doufám že se k němu letos dostanu miloš
co píšeš martine a porovnáš se mnou tak s těma poměrama to není tak divoké, pět litrů sem pět tam,
třeba tu padesátku přivezu plnou trochu odleju jak to vyjde mám pětilitrový nanystr tam dám něco přes čtyři litry metanolu a dvě deci louhu naleju do mého klackového reaktoru zatočím klackem a vždy to vyjde
mí nezdary šly z toho jak jsem začal experimentovat přidávat nebo měl velké oči a začal ve velkém,
to sádlo to bylo dobré tak na léto, třeba po ránu už bělalo, jak vysvitlo slunce tak hned krásné meřo, ještě tam mám su řekl bych tak tři roky, doufám že se k němu letos dostanu miloš
-
- Aktivista
-
- Aktivista
nevím já to beru na firmu jak to chodí na sz uživatel etylek milošspeedy800 píše:50l je na mě moc, ono i těch 10l bych měl asi na celej rok, protože nemám takovej přísun vyfritu. Leda to rozlejt a s někým se podělit. Ještě k tomu methanolu, prodaj mi ho i když nejsem firma a nemám žádné osvědčení k nakládání s jedy?
Já používám tenhle. Kupuju ho za 49kč normálně v drogerii. Metanol mam do 15cti kč a beru ho po 200l sudech.

Přemejšlim spíš o tom jestli teda toho louhu nedávám zbytečně moc. Když vy máte všichni 50ti% a já 99%.
Miloši kolik ti vznikne mejdla z těch cca 25l oleje a 4 až 5ti litrů methanolu?

Přemejšlim spíš o tom jestli teda toho louhu nedávám zbytečně moc. Když vy máte všichni 50ti% a já 99%.
Miloši kolik ti vznikne mejdla z těch cca 25l oleje a 4 až 5ti litrů methanolu?
Elektronika auta a technika........
776 829390
776 829390
-
- Aktivista
-
- Aktivista
Martin.R píše:Glycerin na dně.slovacek.milos píše:navím co je to mýdlo, myslíš nějaká blanka na hladin nebo blicerin na dně miloš
ono ho víc ani mín nebude pokud přidáváš nebo ubíráš louhu nebo metanolu,
, pokud děláš ze sajrajtu je toho víc, pokud je olej z nemocnice tak centimetr,
jak ti píšu pořád dokola vůbec se stím neseru za pochodu naleju zatočím, co jsem naposledy dělal tak jen slévám dřív aby mi glicerin neztuhl,
ten nevylévám , slívám do těch desítek, časem se tam ještě sedimentuje další litřík, vylehu zas naleju až je desítečka glycerinu tuhá šup sní do popelničky, domrtě využiju,
moje postřehy jsou takové že neš něco filtrovat tak raději esterifikovat časově to vyjde i lépe miloš
Tak to jsme na tom stejně. Jen jsem se chtěl ujistit, jestli se změnou poměru ingrediencí něco změní (sám jsem s tim pokusy nedělal a míchám plus mínus pořád stejně). Taky se s tim neseru, jak z poměrama tak s filtrací, dokonce od jednoho dodavatele mi v tom plavou i hranolky a všechno tam nechávám.slovacek.milos píše: ono ho víc ani mín nebude pokud přidáváš nebo ubíráš louhu nebo metanolu,
, pokud děláš ze sajrajtu je toho víc, pokud je olej z nemocnice tak centimetr,
jak ti píšu pořád dokola vůbec se stím neseru za pochodu naleju zatočím, co jsem naposledy dělal tak jen slévám dřív aby mi glicerin neztuhl,
ten nevylévám , slívám do těch desítek, časem se tam ještě sedimentuje další litřík, vylehu zas naleju až je desítečka glycerinu tuhá šup sní do popelničky, domrtě využiju,
moje postřehy jsou takové že neš něco filtrovat tak raději esterifikovat časově to vyjde i lépe miloš
Jen nemam čas to hlídat a stáčet včas tak mi ten glycerin i ztuhne, ale protože to mam v kýblích tak to neřešim, vyšťourám to zednickou lžící do kanálu a zbytek vymeju teplou vodou a jedu na novo.
Elektronika auta a technika........
776 829390
776 829390
-
- Aktivista
jo taky to tak dělám mám čas tak se bavím, nemám seru na to, i s hranolkama a bordelem, tted mám ty 2OOl bečky na ležato ve stojanu s kohoutem, dám velký truchtýř na kýbl, do něj prostěradlo naleju a jdu, časem zas přileju, udělám vzdy aby byla 2OO plná, na zemi mám papírové kartony a na pohromu pytel pilin, výrobu dělám v pikapu, najedu si až k těm bečkám, vylívánm esterifikát filtruju do beček,
klasiké vinařství
jde to i věděcky ale to není pro naši rychlou dobu
miloš
klasiké vinařství
jde to i věděcky ale to není pro naši rychlou dobu

Nevím, jak methanol, nicméně jezdím do VIA REKu pro "bazénovou chemii"... jako pH- používám 96% H2SO4... a akorát podepisuji, že jsem si vědom množství a náležitostí přepravy alá ADR atd. nic víc po mě nikdy nechtěli... běžně beru cca 50-100l chlormanu, 5l 96% H2SO4 a cca 10L Al2(SO4)3 x H2O hydrát síranu hlinitého... jo, ještě chtějí občanku na vrátnicispeedy800 píše:Ještě k tomu methanolu, prodaj mi ho i když nejsem firma a nemám žádné osvědčení k nakládání s jedy?

GIV Variant TDi ???kW
Tak změna co jsem vysledoval je asi takhle: Metylu 1/10 max když dám o trochu míň nic se neděje ale víc tak je to po metylu cejtit takže zbytečný. A tekutý louh sodný 0,5 dcl/10L ok ale přijde mi když dám tak 0,75-1 dcl tak je to ještě křišťálovější.
Jinak filtruji po esterifikaci přes filtr Pj4 stojí 40,- a udělal jsem přes něj tak 1000 L. Jo 4x jsem ho když už pomalu tekl propláchl teplou vodou aby utekly hranolky apod. Nádoba je z dispenzoru na vodu gumový těsnění za 20,-. Jo a za 400,- mi to nedalo a koupil jsem rotační pumpu. Dává 60L za minutu (luxus):)))

Jinak filtruji po esterifikaci přes filtr Pj4 stojí 40,- a udělal jsem přes něj tak 1000 L. Jo 4x jsem ho když už pomalu tekl propláchl teplou vodou aby utekly hranolky apod. Nádoba je z dispenzoru na vodu gumový těsnění za 20,-. Jo a za 400,- mi to nedalo a koupil jsem rotační pumpu. Dává 60L za minutu (luxus):)))

Oct 1.9TDI 66kW 2001
-
- Aktivista
No když žto přeženeš, smrdí to tím. Cejtil jsem to když jsem to lil do filtru, asi nezreaguje všechen. Tak radši držím dávkování dle tvýho recepisu:) radši dám míň než víc. Taky se mi párkrát vymstila teplota, když ten olej je studený taky to nechtělo zreagovat a vznikla mi z toho sračka z který jsem byl nešťastnej. No vyjel jsem to, co už. Jinak BIG RESPECTslovacek.milos píše:máš to hezké jen mi vysvětli slovo je cejtit po metylu,
metlalkohol je jed,
a MEŘO metylalkohol nebsahuje protože by muselo být vedeno jako jed, meřo se používalo i jako potravinamiloš

Oct 1.9TDI 66kW 2001