prát nebo neprát po esterifikaci?

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
cefar
Sběrač informací
Odpovědi: 0

prát nebo neprát po esterifikaci?

Příspěvek od cefar »

tak jsem loni poctivě meřo neutralizoval kyselinou, pral a násladně dosušoval převařením ale je to strašně pracné, lepší je Milošova metoda zamíchat nechat zreagovat a jezdit. Ale nevím no, mohl by mi někdo poradit čemu vlastně škodí to mýdlo které se praním vyplavuje?
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

kyselinou se to pere jen, když to přeženeš s louhem a uděláš z toho pudink. Jinak ne.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

kyseliny jsem dával jen trochu na zneutralizování případného přebytku louhu, třeba jen 0,5dcl octa na 10l mera. Někde jsem četl že se to tak dělá i v průmyslové výrobě meřa tuším kyselinou fosforečnou ale nechci kecat. Zajímá mě hlavně praní jako promývání vodou.
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

pokud používáš při esterifikaci vodu(např. vodný roztok naoh),musíč prát a vyvářet. Jinak stačí několikadenní sedimentace.
PS: nepatrně louhu (kromě hliníkových dílů, který v motoru většinou nejsou) palivovýmu systému neuškodí, kyselina hodně, takže tam nesmí zbejt žádná!
hansdob
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od hansdob »

a z čehoje hlava??? když hliníkové díly v motoru nejsou??
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

neřeš to, to už je spalovací prostor plnej sazí, navíc vznikající CO2 to nepatrný množství louhu okamžitě zneutralizuje.
slovacek.milos
Aktivista

Re: prát nebo neprát po esterifikaci?

Příspěvek od slovacek.milos »

cefar píše:tak jsem loni poctivě meřo neutralizoval kyselinou, pral a násladně dosušoval převařením ale je to strašně pracné, lepší je Milošova metoda zamíchat nechat zreagovat a jezdit. Ale nevím no, mohl by mi někdo poradit čemu vlastně škodí to mýdlo které se praním vyplavuje?
když nevíš proč bádáš když to jede,

pokud máš strach si natanku za 37 korun, 5O% bliosajrajt, 5 %vody, 35% topák a 1O% nafty,

čím víc to budou zdražovat tak to bude větší podvod a ty soustavy se prostě vyserou ;)
cefar
Sběrač informací

Příspěvek od cefar »

slovacek.milos píše:
cefar píše:tak jsem loni poctivě meřo neutralizoval kyselinou, pral a násladně dosušoval převařením ale je to strašně pracné, lepší je Milošova metoda zamíchat nechat zreagovat a jezdit. Ale nevím no, mohl by mi někdo poradit čemu vlastně škodí to mýdlo které se praním vyplavuje?

pokud máš strach si natanku za 37 korun, 5O% bliosajrajt, 5 %vody, 35% topák a 1O% nafty,

čím víc to budou zdražovat tak to bude větší podvod a ty soustavy se prostě vyserou ;)
Milošu kurnik loni sem esterifikoval asi 300l oleje a letos to hodlám zopakovat jen se mi s tim už nechce tolik jebat.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

cefar píše:
slovacek.milos píše:

Milošu kurnik loni sem esterifikoval asi 300l oleje a letos to hodlám zopakovat jen se mi s tim už nechce tolik jebat.
tak se stím nejeb :prc: raději :scooter: ;)
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“