Mám situaci podobnou jako favo, ale ještě jezdím 2-3x do týdne trasu >200km, takže dieselový auto plánuji zachovat, nicméně elektromobil by se mi do budoucna líbil jako druhé auto do města. Ale zatím na to nejsou vůbec podmínky, protože:Andre píše:1. Nejjednodušší způsob je požádat si o čip od ČEZu za 450,- Kč + DPH měsíčně. Následně máš možnost nabíjet NEOMEZENĚ v celé jejich síti, která je dnes už dostatečně hustá. Jen v okruhu 30km okolo Blanska je asi 15 nabíjecích bodů, z toho asi 10 DC včetně toho u Kauflandu, který také patří ČEZu. Pokud jezdíš do Kaufu nakupovat, tak nemusíš nikam zajíždět a zabere to méně času než tankování u benzínek. Vzhledem k tomu, že aktuálně připadá jedna VEŘEJNÁ nabíjecí stanice na 4 u nás registrované EV, tak bych se nebál ani obsazenosti.
https://www.elektromobilita.cz/cs/mapa- ... tanic.html
2. Pokud chceš ušetřit i těch 450kč měsíčně, tak některé veřejně stanice jedou stále zdarma, jsou to třeba AC u Kauflandů, některé DC u Lídlů atd, to vyžaduje trochu víc plánování, zjišťování a času, ale dá se i takto fungovat.
3. Domluvit si nabíjení u zaměstnavatele např. jako firemní bonus.
4. Sehnat garáž s elektrikou, nejlépe koupit, do budoucna jistě dobrá investice.
5. Domluvit si na schůzi vlastníků bytů možnost instalace venkovní zásuvky s podružným měřením na fasádu vašeho domu, nebo někam k parkovacímu stání. Instalace vlastními silami tak za 2000,- Kč. Na 65km/den stačí bohatě 1f/16A.
6. Domluvit se na obci o možnosti instalace nabíjecího bodu u parkoviště.
7. Kombinace výše uvedeného.
1. nesmysl. Dostatečně hustou síť si představuji jinak. Nejbližší stanici mám 10km daleko...
2. nakupovat nejezdím, škoda času, když mi to "rohlík" nebo "košík" doveze až do bytu
3. bohužel nereálné (kancelář ve starém činžovním domě v centru), nabíjecí stanice ČEZ 1,4km daleko, což je pořád dost nepraktické, ale omezeně by na tom šlo fungovat (ale nevím, co bych dělal, kdyby tam bylo plno?)
4. v mé lokalitě není žádná poblíž na prodej a ceny jsou zpravidla kolem 500tis. Kč, takže nesmysl
5. to bych rád, jelikož máme garážová staní, nicméně prosadit něco v SVJ se 100 byty je nic moc, takže to bude ještě na dlouho
Ano, stejně tak nemáš legislativně exaktně dáno, že auto musí mít airbag nebo dveře, tak to stejně všechna auta mají, aby byla technicky způsobilá.Andre píše: Nevím o tom, že by někdo nutil legislativně vyrábět automobilky elektromobily. Pokud je mi známo, tak dojde pouze k omezení max. množství vypouštěných emisí. Žádný zákon neříká nikomu nic o elektromobilech. Jakou cestou k tomu výrobci dojdou je jen na nich.
Limit CO2/km od příštího roku je tak přísný, že to nelze splnit prodejem pouze spalovacích aut. A celkem se začíná mluvit o tom, že by rok 2050 znamenal úplný zákaz spalovacích aut, některé státy jako třeba Dánsko, chtějí dokonce zákaz už v r. 2030. A extrémní levicové organizace jako Extinction Rebellion mluví dokonce o roku 2025.