vydra píše:Ahoj
Vím že je to stupidní dotaz ale zkusím to

.
Rozhodl jsem si pořídit Boru a teď zvažuji motor 85kW PD. Dají se sehnat za rozumný peníz s proběhem ± 170tis. km. o ttomto motoru zatím moc nevím a tak bych se chtěl zeptat na co se mám zaměřit při výběru abych pak nebyl vykulenej

. Jestli jsou nějaká zjevná znamení, která by mi mohla při zkušení jízdě něco napovědět, nebo při prohlídce v servisu na co se mám ptát.
Mam todle PD a jsem max. spokojeny. Zvedli jsme vykon na (160 hp, 380 Nm), tim padem je pekne zivy i v mem Passat Variant. Pokud mas nekoho zmaneho s VAGem a know-how tak ho vem sebou a jedte se projet - nalogovat hodnoty - vaha, vstriky, turbo,... Koupil jsem ve 126 000 km pred rokem (znam celou historii vozu), ted mam 145 000. Zatim zadny problem - krom vahy vzduchu, ale tu jsem sehnal od kamaradu "z krabice na pude".
Jinak obecne veci z meho pohledu:
- odchazi vaha vzduchu (zadna hruza - BOSCH za 2200,-, vymena 5 minut)
-pokud mas motor s hydraulickyma napinaka tak budes mit trosku nakladnejsi vymenu rozvodu a kladek klinoveho remene. Vymena Te ceka v podstate hned, meni se po 60 000 - takze si priprav neco mezi 10 a 20 tisici, podle toho co bude v haji. Samotne rovody (remen, kladky, pumpa, napinaky vyjdou na tech 10-12 z kvalitnich dilu vcetne prace). Napinak na klinak ovsem vyjde mezi 5500 - 7500 - dle kvality a ja ho menit musel

-hlucnost je uplne v pohode, zadny traktor to neni
-spotreba v pohode, dlouhodoba pod 6l
-o problemech s praskanim pistu se akorat siri famy - neni to horsi nez na jinych motorech. Pro tydle motory plati, ze se nema vyrazovat rychlost pri dojezdech treba na dalnici z kopce - netoci se nemaze tak dobre, nechladi tak dobre. Neni navic moc duvod to delat, pri brzdeni motorem maji spotrebu = 0.
-jezdim vetsinou kratsi trasy, proto pouzivam ridsi olej - 5W40 (Q8) (ale se specifikaci VW 505.01)