Kompresní poměr
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Keď zmenšíš kompresný pomer, tak v hornej úvrati je k dispozícii väčší priestor (väčší objem). Do neho sa teda zmestí väčší objem vzduchu a paliva, než do malého spaľovacieho priestoru. Keby si to isté natlačil do menšieho priestoru, nadmerne by si namáhal motor- extrémne tlaky. Normálne TDI má povolené špičkové hodnoty asi 17,5 Mpa, PD trochu viac. Je to len kvôli max výkonu, čiastočne to totiž zhoršuje štartovateľnosť, účinnosť motora - teda aj v oblasti normálnej záťaže má motor zvýšenú mernú spotrebu. Preto má PD150 menší kompresný pomer, ako PD130 a to zase menší, ako PD100. (od nejakého MR sa ale u PD130 a PD150 začal používať rovnaký, možno 2002)Holz-tdi píše:Vidím že těm věcem někteří docela rozumí, vysvětlete mi někdo prosím, proč snižovat kompresní poměr až na 16.8 : 1. Pořád tomu nerozumím!!
Dík. Čao.
Moment, nema PD 100 a PD 130 stejnej komp. pomer?Alex píše:Keď zmenšíš kompresný pomer, tak v hornej úvrati je k dispozícii väčší priestor (väčší objem). Do neho sa teda zmestí väčší objem vzduchu a paliva, než do malého spaľovacieho priestoru. Keby si to isté natlačil do menšieho priestoru, nadmerne by si namáhal motor- extrémne tlaky. Normálne TDI má povolené špičkové hodnoty asi 17,5 Mpa, PD trochu viac. Je to len kvôli max výkonu, čiastočne to totiž zhoršuje štartovateľnosť, účinnosť motora - teda aj v oblasti normálnej záťaže má motor zvýšenú mernú spotrebu. Preto má PD150 menší kompresný pomer, ako PD130 a to zase menší, ako PD100. (od nejakého MR sa ale u PD130 a PD150 začal používať rovnaký, možno 2002)Holz-tdi píše:Vidím že těm věcem někteří docela rozumí, vysvětlete mi někdo prosím, proč snižovat kompresní poměr až na 16.8 : 1. Pořád tomu nerozumím!!
Dík. Čao.
Správna poznámka, asi som sa sekol. Možno máš pravdu, nie som si tými hodnotami istý. Staršie ročníky 100 a 130 obidve mali 19,0 a 150 mala 18,5. Potom som niekde čítal, že PD 130 začalo používať rovnaký kompresný pomer ako PD150 (neviem či je to pravda) takže to by bolo 19,0 pre 100koňovku a 18,5 pre 130 a 150?? Neviem. Zrejme sa to v rôznych MR menilo, ale neviem ako. V každom prípade aspoň dve rozdielne hodnoty u PD určite existujú, 18,5 a 19,0. Klasické TDI malo 19,5?
Alex napsal: Keď zmenšíš kompresný pomer, tak v hornej úvrati je k dispozícii väčší priestor (väčší objem). Do neho sa teda zmestí väčší objem vzduchu a paliva, než do malého spaľovacieho priestoru. Keby si to isté natlačil do menšieho priestoru, nadmerne by si namáhal motor- extrémne tlaky. Normálne TDI má povolené špičkové hodnoty asi 17,5 Mpa, PD trochu viac. Je to len kvôli max výkonu, čiastočne to totiž zhoršuje štartovateľnosť, účinnosť motora - teda aj v oblasti normálnej záťaže má motor zvýšenú mernú spotrebu
Tohle je hezký, ale kde vezmeš víc vzduchu?
Myslím že se všichni mýlíte! Menší kompresní poměr se dělá hlavně kvůli emisím- ty musí výrobce splnit, tak udělá cokoli aby mohl prodávat.
Komprese dělá krouťák- to mě nikdo nevymluví.
S tou spotřebou máš pravdu, vem kolik lidí nadává na 130tku, že žere i když jezdí pomalu.
Pokud chceš zvyšovat výkon, musíš mít pořádný tlaky.Čao.
Tohle je hezký, ale kde vezmeš víc vzduchu?
Myslím že se všichni mýlíte! Menší kompresní poměr se dělá hlavně kvůli emisím- ty musí výrobce splnit, tak udělá cokoli aby mohl prodávat.
Komprese dělá krouťák- to mě nikdo nevymluví.
S tou spotřebou máš pravdu, vem kolik lidí nadává na 130tku, že žere i když jezdí pomalu.
Pokud chceš zvyšovat výkon, musíš mít pořádný tlaky.Čao.
To AleX: Já si myslím , že to kvůli extrémním tlakům nebude, to by změnu udělali jinde. A hlavně pokud upravíš přípravu směsi na klasickým starým TDI, že z něj vymáčkneš třeba 170PS, tak tam ty tlaky už jsou pořádný, takže tady jsi uplně vedle.
KTM 250 SX-F
bývalo i 265PS, 471 Nm on 1,9TDI :-/
Kupte si Mercedes, kupte si Audi, stejně všichni skončíte u BMW

Bavíme sa o tuningu a zmenšovaní kompresného pomeru pri ňom, alebo o sériových autách? Ak tuning, tak potom to JE kvôli výkonu. 170 PS samozrejme dosiahneš v pohode so sériovým kompresným pomerom. Aj preto z PD 150 dosiahneš viac, ako z PD130 a menších, kvôli kompresnému pomeru. Jednoducho sa tam zmestí viac vzduchu a paliva pri zachovaní rovnakých tlakov. Hovoríme ale o extrém-tuningu (znižovanie kompresného pomeru už podľa mňa je extrém). A to je kvôli tomu, že tam natlačíš VIAC vzduchu a VIAC paliva. Samozrejme oveľa väčším turbom a vstrekovačmi atď, ale jednoducho so sériovým KP by to nešlo až tak ďaleko! Tie tlaky v spaľovacom nechceš znížiť, snažíš sa len, aby nerástli až tak extrémne. Ak by si ich znížil, pôjde to horšie, to je jasné. Ale tlaky nemôžeš zvýšiť bez obmedzenia. Keď si na hranici, zmenšíš kompresný pomer, tým znížiš tlaky, dáš tam ešte viac vzdychu a paliva- výsledok- ešte väčší výkon pri zachovaní akých-takých maximálnych tlakov. Myslím že perfektný príklad je Slingshot Scania, nájdite si to na nete. To je extrém tunig. Kvôli čomu znižovali kompresný pomer? Kvôli tomu čo píšem. Nájdite si a prečítajte.
Bez vyhrad souhlasim s Alexem. Je to presne tak, jak pise. A pokud se snizi kompresni pomer a ponecha se puvodni nastaveni mnozstvi paliva a vzduchu, nemuze to mit zadny prinos, ale ubytek vykonu a kroutaku. Proste to snizeni kompr. pomeru umozni do valcu dostat vice vzduchu a tim padem i zvyseni vykonu, samozrejme pri dodani dostatecneho mnozstvi paliva. A ta Scania je dobry priklad, tusim ze ma kompr. pomer kolem 11:1 a plnici tlak 8 az 10 baru. Proc asi, ze... 

Ďakujem Marcos.
Kde vezmem ten vzduch? Predsa ho tam natlačím väčším turbom. Neznamená to nevyhnutne vyšší plniaci tlak, ale turbo musí byť väčšie, lebo bude musieť dodať väčší objem vzduchu. (pre vysvetlenie napr. do 1,4 TDI motora a plniacom tlaku napr 1bar stačí maličké turbo, ale do 14liter motora pre rovnaký tlak 1bar potrebuješ samozrejme podstatne väčšie turbo... nie kvôli vyššiemu tlaku, ale kvôli objemu vzduchu, ktorý musí dodať.)
Ospravedlňujem sa ak som to napísal nezrozumiteľne, samozrejme že to má význam len vtedy, ak tam natlačíš ešte viac vzduchu a paliva než pred úpravou. Práve táto úprava ti umožní aby to motor prežil v zdraví. Tá Scania má 2stupňové preplňovanie, 6 turbodúchadiel
okolo 3000 koní, krúťák samozrejme rádovo niekoľko tisícov Nm, 14 liter V8 motor... Pred štartom sa motor musí predhrievať niekoľko hodín, aby to naštartovalo.. práve kvôli nízkemu KP. Ak to niekoho zaujíma, pohľadám podrobnosti a hodím to sem, už si detaily nepamätám. Viem, že z 0 na 200 to malo zrýchlenie cca ako naše autá z 0 na 100, možno aj lepšie
A to je ťahač vážiaci niekoľko ton. Jednoducho brutalita.
Už len pokus o zhrnutie: do menšieho spaľovacieho priestoru pri plniacom tlaku povedzme 1,5bar sa zmestí určité množstvo vzduchu (vyjadrené či už hmotnosťou vzduchu, alebo objemom pri atmosférickom tlaku). Keď natlačím ten istý tlak 1,5bar do o niečo väčšieho priestoru (objemu), v skutočnosti tam mám viac vzduchu aj pri rovnakom tlaku. Bude tam viac gramov. Do toho môžem vstreknúť väčšiu dávku paliva a bezpečne zhorí. Umožní mi to zachovať maximálne spaľovacie tlaky na rovnakej hranici ako predtým, a dosiahnem vyšší výkon. Počas expanzného zdvihu a na jeho konci bude vo valci vyšší tlak, ako by bol predtým. Resp. pokles tlaku vo valci nebude taký rýchly, ako by bol pri menšom KP a rovnakom plniacom tlaku vzduchu.
Pri zachovaní všetkých ostatných parametrov, (nezmenený plniaci tlak, dávka paliva atď) ak by som zmenšil len KP, tak sa mi výkon, účinnosť, spotreba, štartovateľnosť motora zhorší.
Zmenšenie KP u PD 150 je kvôli tomu, aby maximálny tlak vo valci zostal na nejakej stanovenej hodnote. Je to kvôli životnosti. Ak treba, nájdem niekde tie povolené hodnoty maximálnych spaľovacích tlakov vo valci. Len z hlavy: u obyč TDI 175bar, u PD asi 195? To sú hodnoty ktoré výrobca považuje za bezpečné.
Kde vezmem ten vzduch? Predsa ho tam natlačím väčším turbom. Neznamená to nevyhnutne vyšší plniaci tlak, ale turbo musí byť väčšie, lebo bude musieť dodať väčší objem vzduchu. (pre vysvetlenie napr. do 1,4 TDI motora a plniacom tlaku napr 1bar stačí maličké turbo, ale do 14liter motora pre rovnaký tlak 1bar potrebuješ samozrejme podstatne väčšie turbo... nie kvôli vyššiemu tlaku, ale kvôli objemu vzduchu, ktorý musí dodať.)
Ospravedlňujem sa ak som to napísal nezrozumiteľne, samozrejme že to má význam len vtedy, ak tam natlačíš ešte viac vzduchu a paliva než pred úpravou. Práve táto úprava ti umožní aby to motor prežil v zdraví. Tá Scania má 2stupňové preplňovanie, 6 turbodúchadiel

Už len pokus o zhrnutie: do menšieho spaľovacieho priestoru pri plniacom tlaku povedzme 1,5bar sa zmestí určité množstvo vzduchu (vyjadrené či už hmotnosťou vzduchu, alebo objemom pri atmosférickom tlaku). Keď natlačím ten istý tlak 1,5bar do o niečo väčšieho priestoru (objemu), v skutočnosti tam mám viac vzduchu aj pri rovnakom tlaku. Bude tam viac gramov. Do toho môžem vstreknúť väčšiu dávku paliva a bezpečne zhorí. Umožní mi to zachovať maximálne spaľovacie tlaky na rovnakej hranici ako predtým, a dosiahnem vyšší výkon. Počas expanzného zdvihu a na jeho konci bude vo valci vyšší tlak, ako by bol predtým. Resp. pokles tlaku vo valci nebude taký rýchly, ako by bol pri menšom KP a rovnakom plniacom tlaku vzduchu.
Pri zachovaní všetkých ostatných parametrov, (nezmenený plniaci tlak, dávka paliva atď) ak by som zmenšil len KP, tak sa mi výkon, účinnosť, spotreba, štartovateľnosť motora zhorší.
Zmenšenie KP u PD 150 je kvôli tomu, aby maximálny tlak vo valci zostal na nejakej stanovenej hodnote. Je to kvôli životnosti. Ak treba, nájdem niekde tie povolené hodnoty maximálnych spaľovacích tlakov vo valci. Len z hlavy: u obyč TDI 175bar, u PD asi 195? To sú hodnoty ktoré výrobca považuje za bezpečné.
Jenže ten plnící tlak je hold trochu problém. Akorát si tady teda trochu protiřečíte, Z PD 150PS se dá dostat víc? Jenže pokud dám stejný turba a vstřiky na 150PD a 130PD motory, tak ta 130PD musí jet víc. A to je to co je potřeba řešit.
Měly jsme z Holzem v Mimoni takovej rozhovor, a řešil se právě tento problém, proto takto argumentuji.
Měly jsme z Holzem v Mimoni takovej rozhovor, a řešil se právě tento problém, proto takto argumentuji.

KTM 250 SX-F

Přesně řečeno-je třeba něco udělat pro zvýšení výkonu- zvednout plnící tlak.
Není problém vzít 100.000Kč, nakoupit drahé turbo, narvat do motoru 5Atm tlaku a jezdit v otáčkách od 3 do 4 tisíc, nebo možná od 4 do 5 tisíc.Ale s takovým motorem se nedá normálně jezdit.
Moje vize je mít motor 250Ps pro běžné použití v provozu, aby začínal tahat kolem 2000ot.(jako sériové neupravené TDI), za použití součástek běžně dostupných na našem trhu. To myslím je trochu jiný motor tuning, než si někteří představují.
Já právě řeším problém s písty ze 150PD. Dal jsem je do bloku AGR, lehce jsem upravil hlavu, použil rychlejší vačkový hřídel a díky malé kompresi, i když plním 2.3 bar., nemůžu dostat výkon přez 200 Ps. Myslím že tudy cesta nevede.
Čao.
Není problém vzít 100.000Kč, nakoupit drahé turbo, narvat do motoru 5Atm tlaku a jezdit v otáčkách od 3 do 4 tisíc, nebo možná od 4 do 5 tisíc.Ale s takovým motorem se nedá normálně jezdit.
Moje vize je mít motor 250Ps pro běžné použití v provozu, aby začínal tahat kolem 2000ot.(jako sériové neupravené TDI), za použití součástek běžně dostupných na našem trhu. To myslím je trochu jiný motor tuning, než si někteří představují.
Já právě řeším problém s písty ze 150PD. Dal jsem je do bloku AGR, lehce jsem upravil hlavu, použil rychlejší vačkový hřídel a díky malé kompresi, i když plním 2.3 bar., nemůžu dostat výkon přez 200 Ps. Myslím že tudy cesta nevede.
Čao.
Holz ti odpověděl za mě, já mám totiž od tý Mimoně dobrýho brouka v hlavě, tak taky trochu špekuluju.Marcos píše:Proc je plnici tlak problem? Vzdyt se bavime o zvysovani vykonu, tak je treba pro to zvyseni neco udelat...
KTM 250 SX-F