Honza14.01 píše:Teď jsem z toho fakt zmatenej. Vím, že ten olej 0w-30 je určitě kvalitní, ale má normu 506.01 a já bych měl podle těch norem lít 505.01.A v tom servisu mi řekli, že nemám longlife. Dneska se konečně vrátil mechanik z dovolený tak doufám, že už se začne něco dít.Nejvíc mě sere to, že to auto mám 2,5 měsíce a hrozím se toho, co s tím bude.
1) Jestli chceš mít jistotu, nezbývá než nabrat vzorky starýho oleje co máš v motoru a nechat si udělat chemickou analýzu a následně vybrat novej olej, kterej má nejpodobnější složení. Vim, že je to rada na 2 věci, ale taková je realita.
2) Vykašli se na to co říkají v servisu a vycházej výhradně ze štítku s kódama na kastli, nebo v kufru, většinou bejvaj několikrát různě po autě a taky v servisní knížce. Tam bys měl mít vyznačený jednak intervaly OGx (v intervalu 0-2) a pokud máš servisku, je tam napsáno i k jakýmu OGx přísluší jakej typ oleje s příslušnou specifikací VW.
U ojetých aut bez znalosti původu a zacházení předchozího majitele je nejbezpečnější skutečně asi jen ta chemická analýza. Ale v praxi to tak většinou nikdo neřeší, takže záleží víceméně na tom, jakej dobytek měl to auto před tebou. Speciálně u PD je to s olejema alchymie, protože snad údajně potřebujou tyhle motory vyšší mazací schopnost, než motory s CR(Common Rail), takže ne každej olej tomu motoru padne a je třeba důsledně dodržovat specifikace VW pro konkrétní typ motoru.
Taky nezapomeň, že změna oleje může z principu znamenat jiný obsah aditiv, detergentů a disperzantů = prostě těch sraček co rozpouštěji karbon a zabraňujou korozi atp, což u ojetýho auta, který léta jezdí na NĚJAKÝ olej, může znamenat masivní rozpouštění těch sraček usazených v motoru, který se tam léta usazovaly a následně ucpání mazací soustavy, což musí logicky vést k defektu turba, coby na mazání nejnáročnější součásti motoru.