Uz ma v tym chaus, prosim porad te
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Uz ma v tym chaus, prosim porad te
Dlouhu dobu se snazim cist na tenhle forum jaky olej mam si dat do motoru, ale nic jsem se nedozvedel nebo spis nicemu jsem nerozumel.
Moje situace je ze jsem menil olej v Skoda Service a zjistil jsem ze davaji Mobile 1 15w30, a menil jsem ho kazdy 10000Km (pry protoze je tady moc horko). oni ten olej mely v sudy, ale uz ho nemaji.
Na trhu oleje se pojmenovavaji jako na 3000Km, 5000km 10000km a nebo na diesel. jak reknu na diesel tak navrhuji SAE 50 nebo SAE 40
Jednou jsem se ptal prodavace nahradni dily pro VW at se mi podiva na ETKA co radi za olej pro moje auto podival se a ze pry radily SHELL 5w30 . na forum taky jsem se vsiml ze dost radite.
Dneska jsem se trosku dival do obchodu, jediny 5w30 co jsem nasel byl BMW Loglife .
Jinak nebo 5w40 nebo 0w40, 10W40, 15W40, 20w50 .. vy radite ze radeji hledet na specifikace VW, ale ja nevim ktere, na Skoda service jak jsem se o to ptal tak jak bych mluvil Chinsky. nevedely o co mluvim.
Tak jak poznam jaky olej?
Poradi te prosim?
Znacky tady jsou Mobil 1, BP , Liqui Moly, Castrol, Total, Titan . a este jedna mistni znacka.
Diky.
Moje situace je ze jsem menil olej v Skoda Service a zjistil jsem ze davaji Mobile 1 15w30, a menil jsem ho kazdy 10000Km (pry protoze je tady moc horko). oni ten olej mely v sudy, ale uz ho nemaji.
Na trhu oleje se pojmenovavaji jako na 3000Km, 5000km 10000km a nebo na diesel. jak reknu na diesel tak navrhuji SAE 50 nebo SAE 40
Jednou jsem se ptal prodavace nahradni dily pro VW at se mi podiva na ETKA co radi za olej pro moje auto podival se a ze pry radily SHELL 5w30 . na forum taky jsem se vsiml ze dost radite.
Dneska jsem se trosku dival do obchodu, jediny 5w30 co jsem nasel byl BMW Loglife .
Jinak nebo 5w40 nebo 0w40, 10W40, 15W40, 20w50 .. vy radite ze radeji hledet na specifikace VW, ale ja nevim ktere, na Skoda service jak jsem se o to ptal tak jak bych mluvil Chinsky. nevedely o co mluvim.
Tak jak poznam jaky olej?
Poradi te prosim?
Znacky tady jsou Mobil 1, BP , Liqui Moly, Castrol, Total, Titan . a este jedna mistni znacka.
Diky.
Skoda Octavia 4x4 1.9 TDI, 66KW, rv. 2002
Motor AGR
Dubai, U.A.E
Motor AGR
Dubai, U.A.E
já jezdím Mobil 1 0W30 long life ale jak se to bude chovat u vás v horku to ti nedokážu odpovědět ale měl by stačit 

Oct ALH 66Kw-4??Nm 1??PS
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
Ladas vsak mas pravdu stou obavu o horka

Podle tehle tabulce ktere jsem ji nasel na strance
http://www.oleje.cz/index.php?left=main&page=mot_visko
Tak bych mel pouzivat 5w50 .. no veci zmatek ..
Este musim precist cely clanek snad neco pochopim, ale ta tabulka mi zarazila.

Podle tehle tabulce ktere jsem ji nasel na strance
http://www.oleje.cz/index.php?left=main&page=mot_visko
Tak bych mel pouzivat 5w50 .. no veci zmatek ..

Este musim precist cely clanek snad neco pochopim, ale ta tabulka mi zarazila.
Motor AGR
Dubai, U.A.E
Motor AGR
Dubai, U.A.E
V našich podmínkách to nemusíš tak řešit, pokud budeš jezdit na pevné intervaly výměny, dávej olej s normou VW 505.01 (normy jsou na každém obalu od oleje) - většinou bývají specifikace 5W 40, intervaly max. 15000 km. Pokud máš větší podíl studených startů a jízdy po městě, kdy se motor nezahřeje, je dobré interval o cca 20 - 30 % zkrátit. Možno použít i oleje s normou VW 507.00 bývají specifikace 5W 30 a ani ty v našich podmínkách nemají problémy, pokud se k autu chováš tak jak máš (dochlazování turba a vyrovnání teplot po rychlejší jízdě, více vytáčet po zahřátí oleje - ne jen chladící kapaliny - olej se ohřívá o dost později než chladící kapalina.
A na značce tolik nezáleží, může použít klidně jakoukoli značku co jsi uváděl. Můžeš použít i oleje zn. Repsol či Q8, kvalitní jako tebou uvedené a za rozumné ceny.
A na značce tolik nezáleží, může použít klidně jakoukoli značku co jsi uváděl. Můžeš použít i oleje zn. Repsol či Q8, kvalitní jako tebou uvedené a za rozumné ceny.
promin Stejsky77, vzdy zapomenu ze muze cist co pisu i jini nes ty co mne znaji.
Manual od auta mam po Chrvacky, tak tak jsem mu rozumel ale zdalo se ze VW 505.01 je jen pro motory z PD, a ja nemam PD, tak staci VW 505.00 ted se mi zpatky do auto nechce je venku strasne vlhko tak by se vratil cely mokry zpoceny. tak zitra.
Zitra se este podivam do prodejny kolem kde bydlim a podivam se VW 505.00
Moc Ti dekuju ze vysvetleni, upozornil jsi mi neco na PD, ze pristi auto jestli bych zas chtel mit naftaka tak pric od PD, protoze bych mel strach ze bych mu nezehnal mazani.
Jako obycejny uzivatel, tak bych necekal ze mazani je opravdu veda. a neni jen olej bez ohledu jestli je na smazeni nebo mazani
U nas se rika : "kolik zazijes tolik se naucis" .
Manual od auta mam po Chrvacky, tak tak jsem mu rozumel ale zdalo se ze VW 505.01 je jen pro motory z PD, a ja nemam PD, tak staci VW 505.00 ted se mi zpatky do auto nechce je venku strasne vlhko tak by se vratil cely mokry zpoceny. tak zitra.
Zitra se este podivam do prodejny kolem kde bydlim a podivam se VW 505.00
Moc Ti dekuju ze vysvetleni, upozornil jsi mi neco na PD, ze pristi auto jestli bych zas chtel mit naftaka tak pric od PD, protoze bych mel strach ze bych mu nezehnal mazani.

Jako obycejny uzivatel, tak bych necekal ze mazani je opravdu veda. a neni jen olej bez ohledu jestli je na smazeni nebo mazani

U nas se rika : "kolik zazijes tolik se naucis" .
Motor AGR
Dubai, U.A.E
Motor AGR
Dubai, U.A.E
U motoru AGR je výhoda, že je to klasické TDi s rotačním čerpadlem. V takových motorech je předepsáno použití oleje dle VW 505.00. Tato specifikace je téměř na všech olejích, které jsou na trhu k dostání, tedy i na olejích minerálních. Existuje mnoho olejů, které lze používat i ve velkém teple, tedy i v U.A.E. V takových klimatických podmínkách bych klidně používal oleje s viskozitou 15W/40 nebo 15W/50, maximálně 10W/.... Oleje s nižší viskozitou zastudena nemají v takovém prostředí opodstatnění, jen jsou zbytečně drahé.
Samozřejmostí je, že olej musí splňovat VW 505.00.
Samozřejmostí je, že olej musí splňovat VW 505.00.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
na stitku mam code QG0, a ted menim olej po 10000Km, zalezi na to jako olej tam dam? jestli jeto mineral nebo syntheticky?
Este jednou se podivam do prodejnach a reknu jaky oleje tam prodavaji, a este se vice podivam na oleje ktere jsou pro Diesel co jsou to za oleje a dam vedet.
Este jednou se podivam do prodejnach a reknu jaky oleje tam prodavaji, a este se vice podivam na oleje ktere jsou pro Diesel co jsou to za oleje a dam vedet.
Motor AGR
Dubai, U.A.E
Motor AGR
Dubai, U.A.E
Ne!!!Anas píše:Myslel jsem jestli interval se zmeni podle druh oleju.
To je nesmysl, který si myslí strašně moc lidí. Pravda je jiná - pokud olej splňuje VW 505.00, má stejný výměnný interval bez ohledu na to, jestli je minerální nebo třeba plně syntetický.
Tak blisko kde bydlim jsem nasel tenhle olej
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... _1300.html
Podporuje VW 505.00 a 505.01 .
Tak asi zacnu ho pouzivat.
Nevsiml jsem si na net ze ho nekdo nabizi v CR, rika vam ta znacka neco "Liqui Moly" ?
Diky vsem. uz jsem o neco chytrejsi
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... _1300.html
Podporuje VW 505.00 a 505.01 .
Tak asi zacnu ho pouzivat.
Nevsiml jsem si na net ze ho nekdo nabizi v CR, rika vam ta znacka neco "Liqui Moly" ?
Diky vsem. uz jsem o neco chytrejsi

Motor AGR
Dubai, U.A.E
Motor AGR
Dubai, U.A.E
Liqui Moly je prodávaná značka i v ČR a považuji ji za velmi dobrou. Má obrovsky širokou nabídku olejů, takže si vybere skutečně každý.
To Anas: Docela mě zaráží, že máš ve svém příspěvku uvedeno, že máš rok výroby 2002 a motor AGR. Jde totiž o to, že motor AGR se do Octavií montoval jen do léta 2000. Od léta 2000 se jako novější náhrada motoru AGR používal motor ALH a motor AGR se od té doby nedodával. Ale možná pro export na Blízký Východ je to jinak (i když je to divné).
To Anas: Docela mě zaráží, že máš ve svém příspěvku uvedeno, že máš rok výroby 2002 a motor AGR. Jde totiž o to, že motor AGR se do Octavií montoval jen do léta 2000. Od léta 2000 se jako novější náhrada motoru AGR používal motor ALH a motor AGR se od té doby nedodával. Ale možná pro export na Blízký Východ je to jinak (i když je to divné).
Naposledy upravil(a) Marek77 dne 29 zář 2009, 06:48, celkem upraveno 1 x.