holy píše:Docela by mě zajímalo, jestli když bílé límečky, a je jedno kterého typu, schvalovali takovéto měření emisí, brali v úvahu motory s proběhem třeba 250.000 km. Já myslím ekologicky, i se tak chovám, ale proč bych si měl nechat na technické trápit motor, dle mého soudu naprosto nic nevypovídající nevhodnou metodou měření? Proč? Pak se stačí projet dva kilometry za tatrou, která hulí tak, že saze lítaj až do kabiny a za ty dva kilometry vyprodukuje tolik sajrajtu, jako moje auto za celej svůj život. A není to výjimka. Potkávám spousta dieselů, který hulej za normálních jízdních podmínek jak T34 a všichni technickou maj. A mě pak budou buzerovat na emisích, že při prošlápnutí vyletí usazený saze, protože jsem auto před výměnou rozvodů nehonil. Je to postavený na hlavu. Takže klidně pojedu na emise tam, kde auto projde a budu mít naprosto čistý svědomí. Ono totiž, kdyby začali ekologicky myslet ti největší znečišťovatelé z řad dopravců, kteří nalítají statisíce km ročně, tak by museli zlikvidovat většinu svého parku.
To jseš hochu teda s argumentací vedle jak ta jedle ! Jak už sem psal, měření emisí je náhradní metoda měření která se zvolila, protože docela přesně kopíruje chování motoru při plný záteži na dynamometru. A jelikož diesel vždycky běží s přebytkem vzduchu (Lambda je vždy větší než 1) nejsou emise na volnoběh (přebytek vzduchu) problém a proto se měří plná akcelerace. ---
Koeficient absorbce kterej Ti naměří tak Ti ty bílý límečky stanovily velkoryse a je tam obrovská přirážka - jinými slovy je to vlastně orientační zkouška kouřivosti (a zaplať pán Buch za ní jinak by lidi jako Ty přidali na čerpadle tolik aby jim to pěkně táhlo že já ybch vzadu za Tebou neviděl) a pokud vozidlo splňuje např EURO III tak při slušnym technickym stavu vpohodě projde.
Takže bílý límečky mysleli i na ty, kdo mají najeto 250.000 km. Kdyby se u takovýho auta měřily emise způsobem jakym se stanovuje třeba EURO III tak by polovina aut neprošla co maj nalítáno těch 250.000 km - tam se emise měřej při různejch cyklech, volnoběh, stdený starty, město..aby to co nejvíc simulovalo chování motoru v reálnym provozu. Protože ĺidi jako ty nevědi, že podle direktivy EU (a v USA je to mimochodem obdobné) musí homologované vozidlo s normou např. EURO V tu normu plnit alespon 80.000 km, pak už nejsou nároky tak přísný.
A argument že někdo znečišťuje víc než já (TATRA) takže jáí se nemusim držet předpisů a mohu znečištovat alespon jako on je zcestná, primitivní a s povědomím moderního občana kterej provozuje stroj spalující ropný produkty jsa si vědom všech souvislostí a nežijíc dle hesla "po nás potopa" nemá nic společnýho.