Ahojte. Ráno, keď je zima, nechám auto naštartované aj 15 min., kým sa zbalím a odídem do práce, nech sa trošku zohreje. V príručke a aj inde stojí, že sa to nemá nechávať dlho na voľnobeh. Z domu to mám totiž len naskok na diaľnicu a chcem mať motor do tej, aj keď opatrnej, prevádzky aspoň vlažný. Nenaháňam to, ale predsa...diaľnica. Čo tomu motoru na voľnobeh vlastne škodí?
Kedy sa zanáša sacie potrubie? Prvé dve minúty, alebo neskôr, keď EGR už vypne a už nevracia spaliny?
Kedy sa skor zohreje? Keď vracia spaliny, či keď nevracia? Keď nevracia, ide tam viac vzduchu a viac nafty?
Ďakujem za vysvetlenie a radu.
Octavia I combi r.98, 1.9 TDI, 90HP, AGR, +cip vraj 25HP a 60Nm
Rozhodne by som ho nenechaval nastartovane 15minut na volnobeh za studena, motor tym nezahrejes, pretoze diesel ma dost velku ucinnost a teda produkuje menej tepla ako benzin. Taktiez tlak oleja na volnobeh nie je uplne idealny a zvlast za studena....
Takze po nastartovani je najlepsie hned sa pohnut, samozrejme citovka...
zwak píše:Rozhodne by som ho nenechaval nastartovane 15minut na volnobeh za studena, motor tym nezahrejes, pretoze diesel ma dost velku ucinnost a teda produkuje menej tepla ako benzin. Taktiez tlak oleja na volnobeh nie je uplne idealny a zvlast za studena....
Takze po nastartovani je najlepsie hned sa pohnut, samozrejme citovka...
Ahoj rodák. Blízke stretnutie tretieho druhu? To mi je jafné, čítam, vnímam, ale chcem pozanť dôvod a ako to funguje a chcem o tom vedieť viac, že prečo.
Octavia I combi r.98, 1.9 TDI, 90HP, AGR, +cip vraj 25HP a 60Nm
zwak? no to by me zajímalo, co ma studej motor za spatnej tlak........blbost
u studenyho motoru nastartovanymu na volnobeh nedochazí k dostatečnýmu mazání, proto je to i v příručce. navíc za tech tech 15min se motor ohreje asi stejne, jako bys dve minuty jel.
no neviem ako vam,ale mne sa za 15 min zohreje dostatocne,za 2min jazdy sa nezohreje vobec
PREDAJ A SERVIS AUTOMATICKÝCH PREVODOVIEK všetkých výrobcov,opravy RJ prevodoviek,PREDAJ A REPAS VZDUCHOVÝCH VANKÚŠOV AUDI,VW,MERCEDES,mobil 00421 908777779 Ľubo,VW Passat 1,9PD 4x4 190k/380Nm,A6 3,0tdi quattro 350k/760Nm chip a úpravy BH MOTOR
Tlak studeneho oleja je vzdy vacsi, pretoze studeny olej je hustejsi.
Ale je pravda, ze tlak oleja na volnobeh je mensi ako pri zvysenych otackach.
Ja po nastartovani hned idem. Ze vraj tak je to pre TDI lepsie.
Opel Omega C 2.2DTI r.v.2001, Fiat Croma 1.9 TDid r.v. 1989 - ex
Samozřejmě že při volnoběhu je ten mazací tlak na svém povoleném minimu, ale zas tak kritické to není. A právě proto, když je motor studený a olej hustější je problém aby se dostal všude rovnomerně. A to je právě u studeného motoru nebezpečné. Ale pochybuju, že někdo z vás používá extra řidší olej na zimu, každej tam dává celoroční. On ten motor taky není z cukru a něco vydrží. Já si vždycky vzpomenu na taxikáře, jak tomu autu dávaj na prdel a kolik na tom natočej a to mě vždycky uklidní
nejhorší je prvních několik vteřin! než se dostane olej kam má. já po nastartování zvýším trochu otáčky (cca 1200), než se usadím, zapnu rádio atd. takže asi po 30-60s vyjedu. a jedu jak s hnojem
DTchip.cz chiptuning, měření výkonu
Audi A5 3.0tdi 176kw- 318k 711Nm.
Audi A3, 1756, AGR 90k@241k 557Nm - prodáno
Já nastaruju a jedu, točím do těch 3000ot a topí to za chvilku, má to přece přídavné topení do vody.
Je pravdou, že pokud to auto necháváš na volnoběh ohřát je to na dlouho, za jízdy, kdy je motor v zátěži to je něco jiného.
Není to dobré, nejde jen o mazání, ale také o tepelné pnutí mt, ber v potaz, že hlava je hliník a blok litina, ideální stav je, když je motor ohřátej na provozní teplotu, což ty každej den min. o polovinu prodlužuješ. Aby ses nedivil, až ti odejde těsnění pod hlavou. V tvém případě bych uvažoval o nezávislém topení, necháž ho běžet 20min, auto bude taky ohřáté a nemáš žádnej studenej start. O spotřebě ani nemluvím, ta je u nt. oproti studenému mt. minimální.
KTM 250 SX-F
bývalo i 265PS, 471 Nm on 1,9TDI :-/
Kupte si Mercedes, kupte si Audi, stejně všichni skončíte u BMW
Kornout píše:Já nastaruju a jedu, točím do těch 3000ot a topí to za chvilku, má to přece přídavné topení do vody.
Je pravdou, že pokud to auto necháváš na volnoběh ohřát je to na dlouho, za jízdy, kdy je motor v zátěži to je něco jiného.
Není to dobré, nejde jen o mazání, ale také o tepelné pnutí mt, ber v potaz, že hlava je hliník a blok litina, ideální stav je, když je motor ohřátej na provozní teplotu, což ty každej den min. o polovinu prodlužuješ. Aby ses nedivil, až ti odejde těsnění pod hlavou. V tvém případě bych uvažoval o nezávislém topení, necháž ho běžet 20min, auto bude taky ohřáté a nemáš žádnej studenej start. O spotřebě ani nemluvím, ta je u nt. oproti studenému mt. minimální.
chlapi plati to aj na SDI ja mam asi 3 km do prace cely tyzden jazdim na studeny motor skodim mu vela
mě to hned po nastartování tlačí asi 3,5baru a když se olej zahřeje, tak tam mám 2 bary ( nejmin ) Doufám že mi to teda maže dostatečně Za studena jezdím tak do 2500ot s lehkou nohou a trvá to pěknou chvíly, než se to zahřeje ( cca 6 - 8 km )
machy1118 píše:mě to hned po nastartování tlačí asi 3,5baru a když se olej zahřeje, tak tam mám 2 bary ( nejmin ) Doufám že mi to teda maže dostatečně Za studena jezdím tak do 2500ot s lehkou nohou a trvá to pěknou chvíly, než se to zahřeje ( cca 6 - 8 km )
co vím tak pro turbo je minimální bezpečný tlak oleje 150kPa (1.5b). motoru stačí méně (asi 1b) a to na volnoběh.
DTchip.cz chiptuning, měření výkonu
Audi A5 3.0tdi 176kw- 318k 711Nm.
Audi A3, 1756, AGR 90k@241k 557Nm - prodáno